Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Kobno putovanje"

(Fatal voyage 4)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Dogodi se gadna zrakoplovna nesreća, izgubljeno je više od osamdeset mladih života. Tempe se nalazi u blizini pa po naređenju svrati na mjesto pada aviona. Šuma je prepuna beživotnih tijela, olupina aviona te neidentificiranih stvari. Kreće istraga u toku koje Tempe pronalazi i jedno stopalo koje kako ona misli ne pripada nikome iz aviona. Mnoga se tijela ne mogu identificirati, a najgore od svega je to da je u avionu bio i detektiv Bertrand. Tempe i Ryan su shrvani tim saznanjem.

Tempe je očito nekome stala na žulj kada je pronašla to stopalo bez vlasnika i u svega par dana je uklonjena sa slučaja pod optužbom da zloupotrebljava dokaze, neprofesionalno se ponaša i ometa tuđi posjed. Ubrzo biva suspendirana sa svih slučajeva i ne preostaje joj ništa drugo nego vratiti se kući. I dalje je kopka činjenica kako su joj nedužnoj smjestili, ali utjehu nalazi u zagrljaju bivšeg muža od kojeg se još uvijek nije razvela iako već dugo žive odvojeno. Pitate se što je sa Tempe i Ryanom? Pa Ryan se malo udaljio od Brennanice, otišao na tajni zadatak o kojem nikome nije ništa želio pričati, pogodila ga je smrt kolege i neka mu Danielle stvara probleme. Ali to ću ostaviti vama da rješavate.

Dok se istražuje zbog čega se srušio avion, Tempe ipak njuška oko slučaja neidentificiranog stopala i njegovog vlasnika. Budući da je u šumi nedaleko od mjesta pada aviona našla napuštenu kuću, Tempe će se uvaliti u velike probleme kada sazna tko je tu kuću i u koje svrhe koristio. Neću vam pričati o tome, ali mislim da će vam biti zanimljivo ako vam kažem da se u kući krije čisto zlo.

Eto tako, pad aviona, nestale starije osobe, pleme Cherokee, dva svećenika koji se ne podnose, stanovnici koji znaju sve ali ne pričaju ništa i najgore od svega je kada nestane Tempina prijateljica. Zavrzlame su to koje će na kraju opet dobiti savršeni smisao i sve će se povezati u intrigantnu cjelinu popraćenu užasom i jezom. Tempina čast je u pitanju, posao joj visi o niti, spomenuto stopalo je nestalo, netko nam pokušava ubiti Tempe i sabotirati istragu. I opet bolno i dirljivo štivo ispunjeno patnjom i stravom. Ubojstva su i dalje ekstremno brutalna, ubojice ne pitaju za mjesto ni vrijeme, a čitatelji se prže na laganoj vatri. U zraku je napetost koju možete nožem rezati, a likovi se u svega par stranica iz dobrih pretvaraju u loše.

I za kraj ovog trećeg dijela mislim da bih trebala spomenuti što je autorica napisala u pogovoru, možda vam na taj način približim nju i njen način pisanja, a i sam tijek svake njene priče imat će vam puno više smisla. Kaže kako je „Kobno putovanje“ napisala prije 11.rujan, a budući da je isto kao i Tempe forenzična antropologinja te radi u dva mrtvozornička ureda sudjelovala je u spašavanju nakon uništenja World Trade Centra i vidjela mnogo boli i tuge. Sudjelovala je i mnogim drugim eshumacijama masovnih grobnica i kaže kako zna što znači suočiti se sa tijelima žrtava i duševnim bolima onih koji su izgubili svoje najmilije. Eto nam odgovora kako su nastale sve ove priče, odakle toliko autentičnosti te istinke patnje i brige. Ovo je od mene i dalje preporuka, a nakon ovih riječi autorice knjige ću čitati sa mnogo više poštovanja i suosjećajnosti, jer sada mi te knjige više nisu fikcija, sada u tim knjigama ima onog nečeg stvarnog.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo