Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs-"Već su bile mrtve"

(Deja dead 1)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Budući da je ovo prva knjiga iz serijala malo ću se više raspisati o samom serijalu da vas uputim u to što vas čeka. Kao prvo, odmah moram reći da ću recenzirati cijeli serijal jer su knjige zaista odlične, a uz svaku recenziju stavit ću engleski naslov knjige te redni broj prema goodreadsu tako da oni koji žele čitati redom budu upućeni. Kao drugo, knjige se definitivno mogu čitati kao zasebne jer iako svaka prati život antropologinje Temperance Brennan isto tako svaka knjiga rješava zasebne slučajeve, a u Hr nisu ni prevođene sve redom. Kao treće, ono što ste vidjeli u tv serijama (ako ste pratili Kosti/Bones) razlikuje se uvelike od knjiga. U knjigama se sve prikazuje u najsitnije detalje, u knjigama je sve opisano na mnogo realniji, brutalniji i napetiji način i neke stvari u serijama uopće nisu prikazane. Znači knjige su pisane na mnogo krvaviji i okrutniji način što vjerojatno ni ne smiju u tv serijama prikazivati. Isto tako sve što recimo piše u ovoj prvoj knjizi bilo bi u tv seriji prikazano u recimo 3 do 5 epizoda jer je priča stvarno opširna (svaka knjiga ima oko 400 stranica) Eh a sada malo o ovoj prvoj knjizi serijala...

Naša je Tempe forenzična antropologinja koja radi sa lokalnom policijom i istražiteljima i nema ni glasa o njenom nadimku Bones, a isto tako nema ni Bootha jer Tempe još uvijek ne surađuje sa FBI-em (hoće li se Booth kasnije spominjati javit ću vam sa svakom narednom recenzijom ovog serijala.) U ovom prvom dijelu saznajemo da je Tempe imala problema sa alkoholizmom te da se već jako dugo nije približila tom poroku iako često žudi za čašicom alkohola. Saznajemo i da se Tempe razvela te da ima odraslu buntovnu i nepromišljenu kćer. E sada, Tempe se često prisjeća bivšeg muža, ali svjesna je kako ne može u svakoj gadnoj situaciji poletjeti njemu u zagrljaj jer mu neke stvari ipak ne može oprostiti. A tih teških situacija je itekako bilo u izobilju, a sve počinje kada u dvorištu napuštenog samostana pronađu kostur žene. Nepoznata žena pokopana je plitko u vrečama, da u vrečama (množina) jer je raskomadana. Proučavanjem ostataka tijela Tempe vidi da je žrtva bila okrutno ubijena i u intimnom dijelu tijela ostavljen joj je predmet. Da ne otkrijem previše samo ću još reći kako to nije jedino takvo ubojstvo, pronađeno je pet tijela žena, sve ubijene na sličan način i sa ostavljenim suvenirima u intimnim otvorima. Tempe pokušava povezati te slučajeve, ali nitko ne vjeruje u njenu teoriju pa ona sama kreće u potragu za serijskim ubojicom i uvali se u mnoge probleme.

Tempe nije baš u dobrom odnosu sa kolegama, ne obraćaju pažnju na njene lude teorije koje se kasnije ispostave itekako pametne. Ona čvrsto vjeruje kako je ubojica negdje jako blizu što joj dokazuje i suvenir koji pronalazi u svome vrtu i nestanak najbolje prijateljice koja je istraživala život lokalnih „prijateljica noći“. Policija je na raznim tragovima, sve se jako komplicira, priča se proširuje, a pronađena tijela pričaju svoje tužne priče. Ubojica je okrutni sadist potaknut bijesom i željom za osvetom, ali tko je on zapravo, Tempe će to iskusiti na vlastitoj koži.

„Već su bile mrtve“ roman je koji nam vjerno prikazuje sve aspekte forenzične medicine, način na koji se postupa se tijelima pronađenih, kako se istražuje njihova smrt, kako se prikupljaju dokazi koji sami za sebe pričaju neobične priče (što vjerujem da će biti isto prikazano u svim knjigama ove autorice). Detaljan imamo uvid u „način rada“ pojedinih ubojica te što ih zapravo čini ubojicama. Saznajemo kako se rade profili, kako se traže ključni detalji i kako pristupiti svemu što nam tjera strah u kosti. Bolno je bilo čitati što su sve te žene proživjele, ali isto je tako bilo teško znati da i njihove obitelji pate zbog nestanka i ubojstva svojim najmilijih.

Da, one su sve već bile mrtve kada su pronađene, ali Tempe nije odustajala od potrage za ubojicom čak ni kada se i sama našla u smrtnoj opasnosti. Roman nije samo triler/krimi već i odličan spoj obiteljskih problema, izdaje i boli, potrage i teške spoznaje. Autorica divno plete mrežu kriminala i već vidim da će svaka naredna knjiga iz ovog serijala biti neka nova pustolovima. Za ovu prvu stvarno moram reći da sam ugodno iznenađena oštrinom radnje, odličnim psihološkim profilima i nema nepotrebnog opisivanja, a radnja je napeta do točke pucanja. Ovo je velika preporuka od mene za sve ljubitelje brutalnih i jezivih krimića. Krvi ima na sve strane, ubojica vas gleda iz sjene, strah i iščekivanje kidaju vam živce. Savršeno krimi štivo. Uživajte.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…