Preskoči na glavni sadržaj

Blake Crouch-Wayward Pines, Stranputice, knjiga 2


Distopije čitam dva do tri puta godišnje, nije baš moj žanr pa onda ne forsiram, ali ovo je knjiga čije bih nastavke čitala svakodnevno. Toliko me oduševila ova priča da je to ludnica. Odmah da spomenem kako je ovo serijal koji se mora čitati redom, baš mora jer sve je to jedna priča. Već sad znam da postoji i treća knjiga jer druga je završila na najnapetijem dijelu, ali nisam sigurna da li postoji i više od tri nastavka. Saznat ću kad pročitam treći za koji se nadam da neću dugo čekati.

Prisjetimo se malo prvog dijela u kojem saznajemo da je Wayward Pines posljednji gradić na Zemlji okružen visokom ogradom koja je pod strujnim naponom, a izvan te ograde nalaze se čudovišna stvorenja, aberacije, koji su zauzeli cijeli planet i poprilično su ubilački nastrojeni. Iz ovog drugog dijela pratimo priču dalje tamo gdje smo stali. Ethan je imao burnu prilagodbu, ali sada je šerif, čuvar zakona u gradu u kojem ljudi rade što im se kaže, vjenčaju se sa kim im se kaže, ne znaju što im djeca uče u školi i naravno ne znaju istinu zbog čega su tu i što se krije iz ograde. Svi stanovnici bili su izloženi suspenziji koja im je očuvala živote i sada kada su se probudili pojma nemaju gdje su ni što su.

Ethan zna istinu i želi da tu istinu saznaju svi, ali pod koju cijenu? Proveo je on puno vremena tražeći svoju partnericu agenticu, a sada kada ju je napokon našao shvatio je da se ona odmetnula. Hoće li joj pomoći ili će je smaknuti? Na vama je da saznate.

Onako iskreno rečeno, ova druga knjiga čak mi je bolja od prve, napetija je radnja, puno je više iščekivanja i strepnje, taman je straha i jeze da vam se hladnoća zavuče u kosti i da vas prati cijelim putem. Lako se čita, pisano je jednostavnim stilom, ali ono što pogađa je iskonski strah od nepoznatog koji ti stanovnici svakoga dana proživljavaju. Zamislite samo da znate istinu i nikome je ne smijete reći zato jer vas 0-24 snimaju kamere i ugrađani su vam čipovi pa onaj zeznuti „glavni“ uvijek zna gdje ste i što radite i govorite. Situacija za koju sam sigurna da se nikada ne želim naći u njoj. I koliko god je big bos želio očuvati ljudsku vrstu, pomalo se zanio pa počeo raditi grešku za greškom, nepromišljeni potezi krenuli su bez trunke kajanja.

Preokreta u radnji ima koliko hoćete, upravo kada mislite da ste sve shvatili eto opet neke tajne koja ispliva na površinu u najgorem trenutku i naravno, ima tu toga još, još kaosa, još nerede, još laži i tajni. Ima tu mržnje i gnjeva, ima tu i nastavak koji sad jedva čekam jer knjiga 2 završava baš na gadan način i dođe mi da pojedem sve nokte ostavljena ovako u neznanju. A onda u svom tom paklu nađem i ljubavnu priču, ništa sladunjavo, ali baš onako napetu, podložnu padovima više nego usponima, ljubav koja ima svoje tajne, ljubav koja je na rubu ponora. Ljubitelji Sf i distopija krenite u napad, preporučam od srca.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo