Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Pinborough- "Ne vjeruj svojim očima"

Egmont Hrvatska

Ljubavna priča? Ljubavni trokut? Sladunjavost i preljub? To mislite da je ovaj roman? Moram vam reći istinu! Ova priča je sve samo ne sladunjava, ovaj roman je priča koja ne veliča ljubav nego opsesiju, nikako idila i sklad već samo kaos i problemi. Ne nasjedajte na iluzije, ne vjerujte svojim očima!

Priča doista počinje nekako milo i drago kada Louise u jednome baru pada u zagrljaj Davidu, oženjenom muškarcu, svom novom šefu, krene to neko neugodno upoznavanje sa naznakom kako je on oženjen pa iz svega toga neće biti ništa jer ipak moraju raditi zajedno pa ne bi bilo zgodno da cijelo vrijeme osjećaju nelagodu. I dogovor je da će biti prijatelji, samo prijatelji i ništa više, ali onda jednoga dana Louise naleti na Adele, Davidovu ženu koja izgleda tako divno, tako krhko i tako nevino i one postanu prijateljice, one postanu ovisne o svojim tajnim sastancima, a priča dobije potpuno novi smisao.

Kako sada ne bi previše otkrila reći ću još samo ovo-ne vjerujte ničemu što pročitate, ništa nije takvo kakvim se čini, ništa nije tako jednostavno koliko bi trebalo biti, nitko nije potpuno iskren. Ali ja ću biti iskrena, čitala sam ovaj roman do polovice imajući jasnu sliku kako je ovo neki ljubić u kojem će netko svakoga trena pasti mrtav pa će oko toga biti triler priča napravljena i to će se istraživati. Pojma nemate koliko sam se prevarila. Upravo tu negdje na polovici shvatila sam kako je ta priča koju čitam zapravo od samoga početka pravi triler, ma jok, kao da sam ušla u gadan horor i počela sam osjećati jaku nervozu. Našla sam se na nepoznatom terenu i nisam znala kako nastaviti dalje i što sam više čitala sve sam više ulazila u mračnu psihu naših likova koji uopće zapravo nisu marili za sve to oko preljuba već se sve vrtilo oko lažnih prijateljstava, osjećaja krivnje, zbilje i snova, iluzije o skladnom obiteljskom životu i jako opake stvari pod nazivom-opsesija.

Ovo je roman upravo o opsesiji, želji da se postigne i dobije nešto što jako želimo usprkos zdravom razumu koji vrišti kako radimo krive stvari. „Ne vjeruj svojim očima“ u jednom je trenutku postao mračan triler koji sam proždirala sa nevjerojatnim zanimanjem. Pojam „ulaženja u nečiju glavu“ sada je dobio veliki smisao, zatekla sam se kako razmišljam bi li nešto od navedenog o ljudskoj psihi i kontroli snova bilo moguće isprobati. Zatekla sam se kako sa strahom okrećem stranice pred nepoznatom pričom.

Opsesija je gadna stvar i usprkos tome što je ovaj triler dobio elemente fantastike sjajno nam je prikazana potreba sociopata da sve istjeraju na svoj mlin, kako bi rekli, imaju potrebu prvenstveno udovoljiti sebi kako bi za sebe dobili ono što toliko žarko žele, a kada nešto žele, dobiti će to pod svaku cijenu, čak i pod cijenu života. Takve osobe navest će vas da pomislite kako imate kontrolu, dok zapravo kontrolu u rukama ima jedna potpuno poremećena osoba spremna na sve.

Psihičke manipulacije, vješto mentalno navođenje, igrice koje graniče sa ludošću i nekoliko zanesenih kandidata i eto vam priče koja će vas izludjeti napetošću i neznanjem, a onda i taj famozni nevjerojatan kraj koji će vas zbuniti, šokirati i izbaciti iz tračnica i eto me, pitam se kako ću noćas zaspati, ne zbog straha već zbog snova koje ću poželjeti proživjeti. Od mene velika preporuka i samo još mali savjet- pazite što želite.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog. 

Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela tragediju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta.

Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer.

Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dijete?