Preskoči na glavni sadržaj

Nora Roberts- "Sutone, dođi"

Profil

Nora je pokazala da zna pisati ljubiće, pokazala je da joj i seksi priče super idu, ali u trilerima naprosto obara s nogu, a tome svjedoći još jedna savršena triler priča iz njenog pera. „Sutone, dođi“ doslovno me pokosila i nakon toga me i sravnala sa zemljom. Znala sam da će priča biti super, ali kada sam je počela čitati shvatila sam da je nadmašila sva moja očekivanja. U istome mi je trenu i divna i šokantna, i dirljiva i brutalna. Definitivno jedna od onih koja će biti pri vrhu svih mojih top lista. A evo kakve se tajne pletu iza ove tako romantične naslovnice.

Priču pratimo u prošlosti i u sadašnjosti i u oba je aspekta maestralno prikazana. U prošlosti pratimo šokantan i jeziv svijet brutale, bijedan život otete djevojke koja se puna pokajanja vraćala kući svojim roditeljima koje je razočarala, djevojku koja se nije uspjela vratiti kući jer je nadomak obiteljske kuće oteta i njen život tu prestaje jer ona postaje žena jednom jako bolesnom umu koji je muči, siluje i maltretira, koji joj pravi djecu i oduzima ih od nje već godinama. Jadna djevojka nadomak je živčanog sloma, ali prihvaća igru koju joj je „Gospodin“ predodredio, prihvaća njegove kazne i nagrade, prihvaća rađati mu djecu, prihvaća svu patnju koju nadam se nitko neće nikada doživjeti, a sve to samo sa mišlju kako će jednoga dana uspjeti zadobiti njegovo povjerenje i pobjeći iz njegovih ralja. Bezbroj je puta pomišljala kako bi bio savršen scenarij ubiti se, ali nije joj pošlo za rukom. Njoj je bila suđena patnja i bol, pomišljala je, govorio joj je kako je to zaslužila.

Sa druge strane u sadašnjosti pratimo živote vlasnika i zaposlenika na ranču Bodineovih, njihove uspone i padove, njihove probleme i nedoumice. Upoznajemo ih malo pomalo, uplovimo u njihovu svakodnevicu i osjećamo se sigurno. Okruženi smo svim tim divnim ljudima, emocijama koje pokazuju kolika je snaga obitelji i zajedništva i ne osjećamo ni pritisak ni strah već samo pripadanje. Divni ljudi se vjenčaju, rađaju se djeca, vraćaju se mladi odbjegli kauboji koji će u trenu zarobiti ne samo naša srca već i nemirna srca mladih šefica, a onda iznenada u svu tu nježnu idilu uleti potresna vijest o mrtvoj djevojci i sve se uskomeša, sve se uznemiri.

Koliko god sa jedne strane imamo zgodnu priču sa svim naznakama ljubavi toliko sa druge strane imamo šok i nevjericu. Prizori koji su mi se stvarali u glavi graničili su sa ludošću i nikako nisam mogla shvatiti kako se život u samo jednome trenu može toliko promijeniti. Nisam mogla shvatiti što je to u bolesnim glavama koje svoju izopačenost moraju provoditi na drugom živom biću i smatrati to sasvim normalnim. Nikada mi to neće biti jasno. Suosjećanje koje se u jednom trenu rodilo u meni navelo me da zaplačem, da osjetim bol žene kojoj su djeca bila silom usađena, silom iz nje iščupana i silom joj oduzeta. A sve što je htjela bio je bijeg, tako nadomak ruke, a opet tako nedostižan.

Kada se u jednom trenu priča na vrlo bizaran način počinje ponavljati, dogodio mi se trenutak kada sam bila sravnana radnjom. U meni se prelomio strah popraćen neizvjesnošću i strepila sam nad onom idilom kao nikada do sada. Opće je poznato već svima da se ja jako uživim u radnju i da uvijek suosjećam barem sa jednim od likova, ali ovo je bio težak zadatak čak i za mene, strepiti sa svima, kovati planove kako pobjeći iz kandža psihopata i još k tome spojiti nespojive tvrdoglave ljude kako bi istovremeno bili i sretni i zaštićeni. Uh, puno je bilo posla, ali ponosno smo sve riješili. Kako? E to morate istražiti sami. Tko je lovac, a tko lovina? Tko je obitelj koja pati, a tko je nestalo dijete? Tko će se zaljubiti, a tko razočarati? Pripremite se na jezivu zimu i neotkrivene snježne proplanke, pripremite i maramice, a onaj strah što ga skriva jedna koliba možda vam nadoknadi i ublaži jedna tek rođena ljubav.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo