Preskoči na glavni sadržaj

Emily Barr- Jedino sjećanje Flore Banks


Profil

Flora je sedamnaestogodišnja djevojka koja ima amneziju. Kako je do te njene amnezije došlo saznat ćete kada već mnoge stvari eskaliraju., a za sada vam neka bude važno samo da ona ima sjećanja do svoje desete godine kada se sve tragično mijenja pa je nadalje u Florinoj glavi kratkoročno pamćenje. Ona dobije informaciju bilo staru ili novu i ta se informacija zadrži u njenoj glavu svega sat ili dva. Sve što Flora misli da postoji to zapravo ne postoji, sve što drugi žele da u Florinoj glavi postoji toga zapravo tamo nema, čista zavrzlama. Florin svijet ograničen je, bezličan i prazan, a svemu tome pridonosi previše zaštitnički nastrojena majka. Ali jednoga se dana sve to promijeni, Flora je nekoga poljubila, a taj netko napušta je zauvijek i taj netko i taj poljubac postaju jedino Florino sjećanje, jedino čega se može sjetiti čak i nakon nekoliko dana, čak i bez da je to zapisala u svoju bilježnicu ili na svoju ruku.

„Flora-budi hrabra“ divna rečenica tetovirana na ruci jedne djevojke pretvoriti će tu istu djevojku iz bolesne osobe u pravu pustolovku. Ta će je rečenica ohrabriti nebrojeno puta isto koliko joj je puta i spasila život. U toj je djevojci neopisiva hrabrosti i ustrajnost i ovakva je priča itekako bila potrebna svijetu, ova je priča pokazala da postoji druga dimenzija čak i tamo gdje nitko više ne polaže nade da dimenzije postoje. Ova dirljiva priča za mlade čak je i u meni ne tako mladoj probudila želju da toj divljoj djevojci raširim krila i da je pošaljem u svijet gdje će napokon moći spoznati što znači doživjeti. Da, ona se nažalost ne sjeća što joj se događa, ali Flora ipak pati. Ona pati zbog tragedije, zbog gubitka, zbog silnih laži koje ljudi oko nje izgovaraju sa ciljem da je zaštite, ali pitanje je treba li je stvarno štititi od osjećaja, treba li je štititi od nje same, treba li je štititi od okoline ili joj treba pomoći da shvati, da prihvati i dopustiti joj da voli i griješi.

Flora će se odvažiti na putovanje jer ona jest jaka, ona jest hrabra i ona zna da to može, a zahvaljujući ljubavi osjeća se prihvaćena. I ona tu ljubav koje se tako jasno sjeća želi pronaći pod svaku cijenu. Što je sve čeka na njenom putovanju? Kakve tajne kriju njeni roditelji? Postoji tu jedna priča koja će promijeniti sve u što ste vjerovali, a tajne, laži i ljubav iz ove priče dati će vam nadu i vjeru.

Priča je ovo o potrazi za normalnim životom, o preispitivanju sitnica sa željom da se život pošto poto dovede u red, ali što uopće znači biti normalan? Flora samo želi biti normalna, a za one koji joj doista žele pomoći i olakšati ona i jest normalna upravo takva kakva je. Znači da je ovo priča o životnim razlikama, o nedostacima i vrlinama, o boli i sreći, o gubitku i ljubavi, o divnom ljetu i hladnoj zimi, o ljudima drugih rasa, nacionalnosti i vjera...o svima nama jer razlike postoje, a mi ih trebamo prihvatiti jer biti drugačiji potpuno je normalno.

Iako kažu da je roman „Jedino sjećanje Flore Banks“ knjiga za mlade zbog tih divnih tinejdžera koji prkose svemu što im se nađe na putu, ovo je isto tako i poučna priča za roditelje kojima će olakšati da shvate što se događa u glavama njihove djece kada su pojedine situacije u pitanju ili će im dati savršenu sliku trenutka kada djecu napokon moraju pustiti da odrastu. Dirljiva i nježna, tako nevina, a toliko snažna, priča je ovo koja treba biti pročitana.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…