Preskoči na glavni sadržaj

Lisa Scottoline-Spasi me


#24sataknjige

Kako reagirate kada se pred vas stave teške dvojbe? Kako se postavite prema situaciji? Birate li prema važnosti ili prema osjećajima? Birate li promišljeno ili impulzivno? A što kada je izbor toliko težak da odabir nije moguć? Svejedno nešto izabrati morate, koliko god bilo nemoguće, ali odabirati se mora jer situacija to od vas očekuje. Rose je morala odabrati što će učiniti, imala je vrlo kaotičan trenutak u kojem je morala napraviti izbor, a taj će je izbor progoniti još dugo nakon što se stvari stišaju.

Ali krenimo redom...Rose volontira kao dežurna mama u školi koju pohađa njena kćer Melly. Prijavila se za taj posao samo kako bi mogla pripaziti kako se druga djeca ponašaju prema Melly. Pitate se čemu to? Melly je zbog obilježja na licu oduvijek bila predmet izrugivanja. Zvuči okrutno ovako rečeno, „predmet“ ali realno gledano za svu djecu ona je bila upravo to. Nešto što su ismijavali, ponižavali i vrijeđali, za njih nije bila predivno dijete željno prijateljstva, za njih nije bila osoba sa osjećajima. Pa eto vidite, majčino je dežurstvo itekako bilo potrebno, kako Melly tako i Rose, barem da Rose smiri svoje nemirno srce, pomislila je, barem da zaštiti kćer od grubih riječi. A Melly je bila svjesna situacije iako je samo dijete. Skriva kosom svoje obilježje, povlači se u kutove prostorija kako bi bila nevidjliva, zaključava se u zahodu. Je li maloj Melly takavo ponašanje postalo normalno? Vjerojatno jest jer nije vidjela izlaz iz toga već samo bijeg.

I onda jednoga dana Rose vidi kako Amanda ismijava Melly. Ručak u kantini je pri kraju, djeca se razilaze, a Rose prilazi Amandi i njenim zlobnim prijateljicama i iako ne bi smjela očitava im bukvicu kako nije lijepo njihovo ponašanje i kako njihova škola ima nultu toleranciju spram zlostavljanja, Rose ipak zadrži njih nekoliko dok gleda kako joj kćer trči u zahod. U trenutku bukvice dogodi se eksplozija u kantini, nastane kaos, sve se zacrni. Kada se Rose trgne iz nesvijesti shvaća kako su životi djece u opasnosti, pomaže Amandi i njenim prijateljicama da odu u hodnik iz kojeg će pobjeći iz škole, a zatim tetura u zahod po svoju kćer. Nakon toga sve krene krivo. Melly ima lakše ozljede, ali Amandu pronalaze tek puno kasnije i njen život visi o koncu. Krivnja se svaljuje na Rose i svi misle kako je radije spasila svoje dijete nego tuđe, dok je istina sasvim drugačija.

Rose je odlučila spasiti prvo tuđe dijete, a tek onda svoje, a ipak su je zadesila optuživanja i skandal. Od hrabre majka pretvorila se u zločinca i jedino što joj je preostalo je da uzme stvar u svoje ruke i sazna što se toga dana točno dogodilo. Potreslo me sve to, onako duboko i iskreno me prodrmalo jer nije mi lako čitati o maltretiranju među vršnjacima. Jesu svi oni djeca, ali boli me znati da uz djecu postoje i djeca zlostavljači koji ne prezaju ni pred čime, koji ismijavaju, vrijeđaju, ponižavaju, koji nisu svjesni ni svojih osjećaja, a kamoli tuđih, koji sebe smatraju vrijednima dok druge bacaju u ponor strašne agonije. Naravno da roditelji u takvim situacijama puknu, pa i ja bi bez razmišljanja pokušala zaštititi svoje dijete, ali isto tako roditelju je teško gledati kako mu se dijete povlači u sebe, kako se izdvaja iz gomile da bi plakalo u samoći.

„Spasi me“ dirljiv je i jako emocionalan roman koji na vrlo svojstven način opisuje psihu djece i roditelja. Prikazuje sve one unutarnje borbe koje vodimo u sebi kada nam bliske osobe okrenu leđa i kada osjetimo da smo stjerani u kut. Tema zlostavljanja među djecom razrađena je u najsitnije detalje, a priča će vas istovremeno i slomiti i uzdignuti. Pisana pitko, radnja klizi iz dana u dan pokazujući kako u samo nekoliko trenutaka sve što smo mislili da imamo postaje samo prah. Gubimo prijatelje, gubimo smisao za realno, gubimo partnere, gubimo u svemu tome i sami sebe. Izgubimo se u neredu koji su nam napravili vlastiti osjećaji i ostaje nam samo da biramo. Izvanredan je to roman o stvarnim problemima koji morate pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo