Preskoči na glavni sadržaj

T.M.Logan-Laži


Stilus Knjiga

Jednom vjerujete svakome, a onda se dogodi totalni preokret u poredku koji vas izbaci iz tračnica, poljulja sve vaše osjećaje i vaše povjerenje pada u vodi. Osjećate se kao pravi luzer, shrvani ste tugom što vas je slagala osoba koju ste voljeli najviše na svijetu, a istovremeno u sebi kipite od bijesa što ste naivno vjerovali lažljivcu. Osjećate se zbunjeno, razočarano i slomljeno, poznati osjećaj vjerujte mi, jako mi je poznato što znači vjerovati nekome, a onda ta osoba izigra vaše povjerenje i obilježi vas svojim lažima za cijeli život. Lako je promatraču reći: „Ma pusti budalu i kreni dalje.“ali taj promatrač ne osjeća ono što je vama na srcu, on ne zna kako u vama, kada ste tako povrijeđeni, čuči mala zvijer koja žudi biti puštena na slobodu i rastrgati sve pred sobom. Oni to ne znaju, a ne znaju ni kako se vi borite sami sa sobom u pokušajima da donesete pravu odluku.

Joe Lynch doživjet će upravo ovo što sam vam u uvodu napisala, njegova žena jednom će radnjom srušiti cijeli njegov svijet. On će otkrit jednu njenu prljavu laž i raspasti će se svih njihovih deset godina braka. Ili? Pa priča ide ovako, Joe sasvim slučajno vidi svoju ženu u jednom hotelu sa drugim muškarcem, njegovim prijateljem Benom i shvaća kako su oni u žustroj raspravi. Preplave ga emocije, skoči mu tlak, ali odluči kako neće brzati sa zaključcima sve dok ne sazna o čemu se tu zapravo radi. Na odlasku kući Joe se suprotstavlja Benu i jedno naguravanje završit će u lokvi krvi. Joe bira pomoći svome sinu koji ima napadaj astme radije nego bivšem prijatelju Benu, a kada se vrati na mjesto sukoba Ben više nije tamo. Nadalje sve kreće u gadnom smjeru, žena priznaje mnogo toga što ne bi ni pomislili, a Ben šalje prijeteće poruke Joeu i neda mu mira. Benova žena obavijesti o svemu policiju i Ben se vodi kao nestala osoba, a Joe kao sumnjivac da je počinio ubojstvo. Ali kako sad ubojstvo kada je Ben živ i Joe je toga svjestan, ali nitko mu ne vjeruju.

Zavrzlama samo takva, ali ipak u središtu cijele priče je laž, ta famozna riječ koja će vas pokositi samo tako, a Joe je stvarno iskusio gadnu bol, prevaru i laž, ali nije samo jedna laž u pitanju, kada se otkrije jedna istina, ostale će se otkriti same od sebe. Kažu u romanu kako trebate imati dobro pamćenje kako bi uspjeli u svojoj laži, pa to jest istina, ali kada vas osjećaji ponesu onda je laž nemoguće sakriti i ako se niste odali lošim pamćenjem onda će vas emocije zasigurno odati. Ovdje je riječ o lažima koje dolaze zbog srama, o onima koje nas obuzmu prilikom kajanja, o lažima koje izgovaramo kako bi prikrili drugu laž i o lažima koje kažemo kada je već debelo prekasno i kada se sa tom laži samo još jače zakopamo u probleme. Puno je to laži kada se sve uzme u obzir, ali jako su profinjeno ukomponirane u priču o obiteljskim problemima i pravi je užitak čitati nešto ovako realno, a da nije brutalno. Sve u jednoj priči, vrhunski paket opremljen zlobom, zavisti, ljutnjom i ljubomorom, a pitate se gdje je u svemu tome ljubav je li? E pa da nije ljubavi ne bi ni došlo do ovih pi.darija. Da, dobro ste pročitali, sve što se dogodi u ovome romanu dogodi se upravo zbog ljubavi. Žena laže mužu jer ga još uvijek jako voli, muž laže ženi jer i on nju voli i ne želi je povrijediti, žena laže prijateljici jer je voli i poštuje, ali gledajte, nije to ljubav ako vi morate lagati nekome, nije ljubav ako vas ona tjera da se skrivate i izmišljate. Ljubav bi trebala biti čista i iskrena, a kada jednom laži uđu u život supružnika onda ta ljubav prestaje istoga trena.

Roman „Laži“ napet je i emocijama ispunjen psihotriler koje će vam okupirati misli i oduzeti vam sve druge aktivnosti već sa prvom pročitanom rečenicom. Čita se prilično lako i to zato jer nema kako ja kažem „praznog hoda“ iliti nepotrebnog opisivanja već je radnja brza i dinamična. Roman je napisan tako da ga može shvatiti svatko i neće biti potrebni rječnici kako bi preveli policijska izvješća. Ovo je priča koja će vam dati dozu realnosti pa onda malo krvi i potrage, a na kraju će vam pokazati cilj kamo se stiže zahvaljujući lažima. Od mene velika preporuka, bacite se na čitanje i stavite laži na sunce.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…