Preskoči na glavni sadržaj

Elena Ferrante -"Dani zaborava"

U izdanju Profil
Nakon petnaest godina provedenih zajedno Olga je ostala sama sa svoje dvoje djece i psom, ostavljena od muža koji je već i prije nekoliko puta imao ispade „gubljenja smisla“ te samo naglo bez puno drame napustio obitelj. Tako je bilo i sada, bez objašnjenja otišao je, ali ovoga se puta više nije vratio. Ostala je u vrlo rastrojenom stanju sve do trenutka kada joj je Mario obznanio kako je otišao zbog druge žene, a tada je nastupila faza boli i bijesa. Rekla je sama sebi kako zbog takvoga čovjeka nije vrijedno plakati, ali bilo joj je nadasve teško suočiti se sa groznom istinom. Sve su obaveze pale na nju i život joj je postao jedno veliko „zašto“.
Za Olgu je Mario postao potpuni stranac, osoba o kojoj nije sada znala više ništa, gdje je, sa kime je, ni zašto je napustio sve što je imao, ni zašto je toj njihovoj velikoj ljubavi odjednom došao kraj. Znala je da u njihovom odnosu više nije bilo zaljubljenosti i zbog njegovog se odlaska osjećala jako izigrano i povrijeđeno. Djecu je posjećivao jako rijetko, a razlog tome bio je najvjerojatnije njegova upola mlađa ljubavnica. Kada je shvatila da nema apsolutno nikakvih razloga da se protivi suprugovom odlasku nastupila je faza rezigniranosti.
Olga se nakon jako kratkog vremena od otmjene i samozatajne žene pretvara u drsku, vulgarnu i ogorčenu osobu koja izbjegava svoje prijatelje, sukobljava se sa svima koga susreće i ne mari za osobnu higijenu. Ni ona se sama više ne prepoznaje, i dok je njen muž otišao u novi život ona je ostala u svojim problemima te je njihov zajednički život zamijenila okrutnom stvarnošću. Djeci je teško u situacijama kada se roditelji rastaju ali Olga nam jasno daje do znanja kako je ipak najteže osobi koja biva ostavljena.
Ona zapravo nije slaba i nemoćna, jaka je žena čvrstog karaktera i trebao joj je samo jedan korak u sigurno kako bi se ponovno osjećala sigurnom i poželjnom. Neke je stvari potrebno samo zaboraviti, potisnuti bolna sjećanja i krenuti dalje. Autorica jako vjerno opisuje stvarne događaje koje su iskusile mnoge ostavljene žene, opisuje realne osjećaje i sve promjene kroz koje ostavljena žena prolazi. Sve ono što se takvim ženama mota po mislima Ferrante je uprizorila pomalo na smiješan i sarkastičan način stavljajući tu ženu u stanje da bira kojim će putem dalje.
Odlična psihološka karakterizacije u detalje opisana u ovome romanu natjerat će vas da se zapitate i dobro razmislite o svojim postupcima jer sve ovo što se događa Olgi, sva ljutnja, bijes i bol, sve se to stvarno događa ostavljenim osobama.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije