Preskoči na glavni sadržaj

Elena Ferrante -"Dani zaborava"

U izdanju Profil
Nakon petnaest godina provedenih zajedno Olga je ostala sama sa svoje dvoje djece i psom, ostavljena od muža koji je već i prije nekoliko puta imao ispade „gubljenja smisla“ te samo naglo bez puno drame napustio obitelj. Tako je bilo i sada, bez objašnjenja otišao je, ali ovoga se puta više nije vratio. Ostala je u vrlo rastrojenom stanju sve do trenutka kada joj je Mario obznanio kako je otišao zbog druge žene, a tada je nastupila faza boli i bijesa. Rekla je sama sebi kako zbog takvoga čovjeka nije vrijedno plakati, ali bilo joj je nadasve teško suočiti se sa groznom istinom. Sve su obaveze pale na nju i život joj je postao jedno veliko „zašto“.
Za Olgu je Mario postao potpuni stranac, osoba o kojoj nije sada znala više ništa, gdje je, sa kime je, ni zašto je napustio sve što je imao, ni zašto je toj njihovoj velikoj ljubavi odjednom došao kraj. Znala je da u njihovom odnosu više nije bilo zaljubljenosti i zbog njegovog se odlaska osjećala jako izigrano i povrijeđeno. Djecu je posjećivao jako rijetko, a razlog tome bio je najvjerojatnije njegova upola mlađa ljubavnica. Kada je shvatila da nema apsolutno nikakvih razloga da se protivi suprugovom odlasku nastupila je faza rezigniranosti.
Olga se nakon jako kratkog vremena od otmjene i samozatajne žene pretvara u drsku, vulgarnu i ogorčenu osobu koja izbjegava svoje prijatelje, sukobljava se sa svima koga susreće i ne mari za osobnu higijenu. Ni ona se sama više ne prepoznaje, i dok je njen muž otišao u novi život ona je ostala u svojim problemima te je njihov zajednički život zamijenila okrutnom stvarnošću. Djeci je teško u situacijama kada se roditelji rastaju ali Olga nam jasno daje do znanja kako je ipak najteže osobi koja biva ostavljena.
Ona zapravo nije slaba i nemoćna, jaka je žena čvrstog karaktera i trebao joj je samo jedan korak u sigurno kako bi se ponovno osjećala sigurnom i poželjnom. Neke je stvari potrebno samo zaboraviti, potisnuti bolna sjećanja i krenuti dalje. Autorica jako vjerno opisuje stvarne događaje koje su iskusile mnoge ostavljene žene, opisuje realne osjećaje i sve promjene kroz koje ostavljena žena prolazi. Sve ono što se takvim ženama mota po mislima Ferrante je uprizorila pomalo na smiješan i sarkastičan način stavljajući tu ženu u stanje da bira kojim će putem dalje.
Odlična psihološka karakterizacije u detalje opisana u ovome romanu natjerat će vas da se zapitate i dobro razmislite o svojim postupcima jer sve ovo što se događa Olgi, sva ljutnja, bijes i bol, sve se to stvarno događa ostavljenim osobama.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga