Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Rayner- "U jednom trenu, jednog jutra"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Tri žene, tri različite sudbine, putuju istim vlakom tog kobnog jutra kada će se sve promijeniti. Lou je psihologinja, radi sa djecom koja su zbog poroka izbačena iz škole. Iz vlastitog iskustva zna kako je biti ponižen i neshvaćen, te svu svoju svijest o gubitku pokušava prenijeti na tu djecu koja ni sama ne znaju kamo sa sobom. Ona ih usmjerava i daje im bezuvjetnu podršku, samo što ta djeca ne shvaćaju važnost njenih riječi. I sama je još podosta nesigurna u sebe i tajna koju krije narušava njene odnose sa obitelji,a ujedno sebe traži u pomalo krivim stvarima. Sitna je, obućena dječačkim stilom, kratke frizure i potpuno nezamjetljiva.

Anna je karijeristica, vrlo predano pristupa svome poslu, nada se napredovanju te u svaki pokret vezan uz posao ulaže veliki napor. Visoka je i zgodna žena, samouvjerena i sa čvrstim stavom. Živi sa dečkom Steveom koji je pažljiv, šarmantan i zavodljiv kada je trijezan, a totalna budala i nametljivac kada popije čašicu previše. Steve ne želi sam sebi priznati kako ima problema sa alkoholom, a Anna se sve više boji kakav će joj život biti sa osobom koja je verbalno maltretira.

Karen i Simon imaju dvoje djece i žive idiličnim obiteljskim životom, toga jutra putuju vlakom kako bi potpisali ugovor za kupnju nove kuće, ali tada Simon iznenada umre i sve se u trenu pretvara u veliku noćnu moru. Cijeli se svijet nade i sreće pred Kareninim očima sruši u par sekundi i ona postaje potpuno beznadna i opterečena strašnom krivnjom. Anna i Karen prijateljice su već duže vrijeme, a njihovom će se svijetu pridružiti i Lou te će te tri žene postati najbolje prijateljice koje će jedna drugoj pružati bezuvjetnu podršku.

„U jednom trenu, jednog jutra“ roman je čija dirljiva priča tjera na razmišljanje o životu i njegovoj nepredvidljivosti te o teškim situacijama koje nas snađu. Kako se nositi sa boli, kako preživjeti gubitak članova obitelji i kako krenuti dalje kada zapravo uopće ne vidite izlaz iz bolne situacija. Tu uskaču prijatelji, osobe koje nas vole bez obzira na sve i žele vidjeti osmijeh na našim licima čak i onda kada nam je najteže. Podrška obitelji i prijatelja i ovim će ženama biti od velike koristi i spas od svakodnevnih problema. Njihovi životi više nikada neće biti isti, ali svaka od njih shvatit će kako je svako iskreno prijateljstvo neprocjenjivo i kako život ide dalje usprkos tragedijama koje su ih snašle u najnezgodnijim trenucima njihovih života.

Ova divna, a ujedno i bolna priča otvoriti će vam oči i jasno ćete uvidjeti kako tračak svjetla postoji i u najmračnijem kutku vašeg svijeta. Radnja romana pisana je unutar jednog tjedna, a autorica svojim opisima oživljava snažne osjećaje i emocije koje doživljavaju svi likovi ovoga romana. Priča ima snažan terapijski učinak na čitatelje, a kraj odiše snagom i nadom u bolje sutra.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije