Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Rayner- "U jednom trenu, jednog jutra"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Tri žene, tri različite sudbine, putuju istim vlakom tog kobnog jutra kada će se sve promijeniti. Lou je psihologinja, radi sa djecom koja su zbog poroka izbačena iz škole. Iz vlastitog iskustva zna kako je biti ponižen i neshvaćen, te svu svoju svijest o gubitku pokušava prenijeti na tu djecu koja ni sama ne znaju kamo sa sobom. Ona ih usmjerava i daje im bezuvjetnu podršku, samo što ta djeca ne shvaćaju važnost njenih riječi. I sama je još podosta nesigurna u sebe i tajna koju krije narušava njene odnose sa obitelji,a ujedno sebe traži u pomalo krivim stvarima. Sitna je, obućena dječačkim stilom, kratke frizure i potpuno nezamjetljiva.

Anna je karijeristica, vrlo predano pristupa svome poslu, nada se napredovanju te u svaki pokret vezan uz posao ulaže veliki napor. Visoka je i zgodna žena, samouvjerena i sa čvrstim stavom. Živi sa dečkom Steveom koji je pažljiv, šarmantan i zavodljiv kada je trijezan, a totalna budala i nametljivac kada popije čašicu previše. Steve ne želi sam sebi priznati kako ima problema sa alkoholom, a Anna se sve više boji kakav će joj život biti sa osobom koja je verbalno maltretira.

Karen i Simon imaju dvoje djece i žive idiličnim obiteljskim životom, toga jutra putuju vlakom kako bi potpisali ugovor za kupnju nove kuće, ali tada Simon iznenada umre i sve se u trenu pretvara u veliku noćnu moru. Cijeli se svijet nade i sreće pred Kareninim očima sruši u par sekundi i ona postaje potpuno beznadna i opterečena strašnom krivnjom. Anna i Karen prijateljice su već duže vrijeme, a njihovom će se svijetu pridružiti i Lou te će te tri žene postati najbolje prijateljice koje će jedna drugoj pružati bezuvjetnu podršku.

„U jednom trenu, jednog jutra“ roman je čija dirljiva priča tjera na razmišljanje o životu i njegovoj nepredvidljivosti te o teškim situacijama koje nas snađu. Kako se nositi sa boli, kako preživjeti gubitak članova obitelji i kako krenuti dalje kada zapravo uopće ne vidite izlaz iz bolne situacija. Tu uskaču prijatelji, osobe koje nas vole bez obzira na sve i žele vidjeti osmijeh na našim licima čak i onda kada nam je najteže. Podrška obitelji i prijatelja i ovim će ženama biti od velike koristi i spas od svakodnevnih problema. Njihovi životi više nikada neće biti isti, ali svaka od njih shvatit će kako je svako iskreno prijateljstvo neprocjenjivo i kako život ide dalje usprkos tragedijama koje su ih snašle u najnezgodnijim trenucima njihovih života.

Ova divna, a ujedno i bolna priča otvoriti će vam oči i jasno ćete uvidjeti kako tračak svjetla postoji i u najmračnijem kutku vašeg svijeta. Radnja romana pisana je unutar jednog tjedna, a autorica svojim opisima oživljava snažne osjećaje i emocije koje doživljavaju svi likovi ovoga romana. Priča ima snažan terapijski učinak na čitatelje, a kraj odiše snagom i nadom u bolje sutra.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga