Preskoči na glavni sadržaj

Melanie Raabe- "Istina"

Znanje

Auuu..koja zapletena pričaaaa! Nekako ću vam probati prikazati njenu srž, a da ne otkrijem previše. Odmah u startu dobijemo slomljenu ženu, ženu čiji je muž nestao prije sedam godina i koja se još uvijek ne miri sa njegovom smrću. Podložna je rutini, odana svome sinu, a ljubav potiskuje po strani. A onda jednoga dana ona se odluči za njoj vrlo radikalnu mjeru, šišanje, koje je trebalo biti početak nečeg novog, novog života, nove nje i nove ljubavi. Ali, nije sve to tako jednostavno. Upravo kada je odlučila krenuti dalje, dobije poziv u kojem prima šokantnu vijest-pronašli su njenog muža koji je nestao za vrijeme službenog puta.

Kada ga je ugledala užasnula se, taj stranac uopće ne izgleda kao njen muž, on je potpuno drugačiji, čak možda nešto niži od njenog Philippa, gdje su mu nestale jamice na obrazima koje je toliko voljela, gdje je nestao čovjek njenog života. Sarah usprkos vlastitim nedoumicama prima stranca u kuću, ali pod svaku cijenu želi saznati tko je on. A on uporno tvrdi da je njen suprug. Zar samo ona vidi da to nije Philipp? I zašto joj vlasti ne pomažu kada ih traži pomoć?

Stranac je suzdržan, provocira Sarah kad god mu se pruži prilika, sluša je kako plače pa se tome smije, a Sarah pomisli kako ludi. Nižu se prijetnje, puca se iz pištolja, udarci padaju kao od šale, ali stranac i dalje ne popušta pritisku. Ne želi otići iz kuće, ali što on zapravo želi? Želi li nju ili njenog sina? Ima li namjeru nekome nauditi? Sarah je zbunjena, ali odlučna svima otkriti kako taj varalica nije njen muž. 

Za Sarah bi mogli reći, koliko god pomislili da je slaba i neodlučna, da je snažna žena, zna kako odigrati stratešku igru dok joj uljez lunja po kući i nikako, ali nikako nije spremna na poraz. A za stranca saznajemo da želi osvetu. Kakvu i zbog čega saznajte sami, ali tek kada stranac počinje igrati igru povjerenja, Sarah biva uhvaćena u vlastitu mrežu laži. Sumnja kako varalica u njenoj kući traži pravdu za nešto što je učinila prije mnogo godina. Kakvu tajnu kriju to dvoje zbunjenih ljudi? Što ih povezuje?

Osim što je odličan psihološki triler, „Istina“ je ona vrsta romana koji će vas progutati u sekundi i smjestiti vam priču u glavu na način da imate osjećaj kako ste upravo vi ta osoba koja mora riješiti nastalu zbrku. Strah sam osjećala na svakom koraku, mračni jezivi strah i priznajem bila sam spremna na udarac ukoliko me netko zaskoči dok čitam knjigu. Gledajte, nikada se ne zna, a ovaj je roman upravo takav, ne zna se ništa do samoga kraja, svako malo dogodi se neki novi preokret, a knjiga će vas psihički toliko sravnati da nećete moći stati sa čitanjem sve dok ne saznate tko je kome što i tko je taj stranac koji želi poravnati sa vama račune.

Ovo nije triler sa desecima mrtvih, ne-ne, ima poneka kap krvi, ali sve se svodi na laž, obmanu i potragu za istinom. Psihička manipulacija majstorski je obavljena, likovi su uporni u svojim naumima, laže tko gdje stigne, ali istina čuči odmah iza ugla. Ajde da vidimo tko će prvi do nje. Zanima li i vas o kakvoj se tu istini radi? Tko je veći lažov- Sarah ili stranac koji tvrdi da je njen muž? 
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…