Preskoči na glavni sadržaj

Nicholas Sparks- "Vjenčanje"

ALGORITAM

Priču o Noi i Allie („Bilježnica“) svi već znate i taj je roman nekako težio nastavku i sve nas je zanimalo kamo je životni put odveo to dvoje mladih, zaljubljenih i otkačenih ljudi... i eto ga, neka vrsta nastavka je upravo ova priče ispred vas, ali ujedno je i nova priča o ljubavi, upornosti i obećanjima. 

Wilson nije pretjerano sentimentalna osoba, osjećajan je do neke svoje zamišljene granice i tu sve staje i zapravo kaže, kako ne bi ni sam mogao objasniti što mu točno u životu nedostaje, a nešto doista fali. Ovo je priča koju nam Wilson priča o svome braku sa Jane, kćeri Noe i Allie. Wilson i Jane proveli su zajedno trideset godina i bilo je tu uspona i padova, svađa i veselja, suza, boli i smijeha, ali tek sada shvaća kako je nakon svih tih godina počelo nešto strašno nedostajati u njihovom braku. I dalje neizmjerno voli svoju suprugu, ali kada zaboravi na njihovu godišnjicu braka stvari postanu jako kritične. Nakon zaboravljene godišnjice Jane odluči otputovati i provesti neko vrijeme sa sinom i želi otići bez Wilsona. On postaje poprilično zabrinut i pita se voli li ga njegova supruga još uvijek ili je njihova ljubav davno ugasla.

Nakon što je uvidio kako im se brak polako raspada Wilson je odlučio porazgovarati sa Janeinim ocem koji još uvijek živi u Creeksideu, ustanovi za brigu o starijim osobama. Uvijek je sjedio na klupi pored ribnjaka i hranio labuda za kojega je bio uvjeren da je njegova Allie. Wilson traži da mu Noah da savjet, što da učini kako bi ga Jane ponovno zavoljela. I tada mu Noah priča o razlozima zbog kojih je on čitao Allie njihovu ljubavnu priču, a Wilson shvati kako mora ponovno udvarati svojoj ženi. Zvuči jednostavno, ali zapravo to neće biti nimalo lako. Prošla je skoro godina dana od zaboravljene godišnjice i dolazi im kći Anna koja najavljuje da se udaje i to za samo tjedan dana. Planiranje vjenčanja ponovno zbliži Wilsona i Jane, a najbolje od svega je to što Jane pojma nema kakvo joj iznenađenje Wilson sprema.

„Vjenčanje“ je divna i dirljiva ljubavna priča, pravi kraj ili možda još bolji početak u ljubavi i općenito životu. Prekrasna priča o jednom braku gdje zbog sitnica ljubav pada u sjenu, ali romantika uskače taman u pravi čas da spasi cijelu stvar. Roman je ovo koji će vam u mnogim situacijama otvoriti oči i ukazati vam na sve one detalje koji su iako mali, ali jako važni da očuvaju snagu ljubavi. Moram priznati da me način na koji je Wilson osmislio i sproveo svoj plan jako iznenadio i raznježio, ta nježna gesta dala je snažnu poruku i novi smisao ljubavi i braka. Svi moramo doći do te neke točke koja će nam otvoriti oči i ukazati nam gdje smo pogriješili, ali odgovore nećemo uvijek naći tamo gdje ih tražimo. Sitnice nam čine život ljepšim, ljubav je ta koja nas vodi, a osjećaji su tu da ih pokazujemo. Ovaj će vas roman povesti na nezaboravno putovanje i na jedno neobično vjenčanje. Uz smijeh i ples bolne suze postati će suze radosnice.

Znam da se mnogi od vas klone Sparksa u širokom luku jer mu većina romana ima tužan kraj, ali meni je to zapravo prava posebnost i volim ga čitati upravo zato što su mu priče realne, nije isforsirana ljubav ni sretan kraj jer kada malo bolje pogledamo, tako je i u stvarnom životu-nije sve happy end. „Bilježnica“ i „Vjenčanje“ imaju sretne završetke pa ako ste među onima koji ne vole tužne priče onda su ove dvije itekako za vas. Prave ljubavne i prave životne.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…