Preskoči na glavni sadržaj

Michelle Moran- "Heretička kraljica"


Znanje

Nakon Nefertitine smrti krenulo je burno i neočekivano razdoblje. Osamnaesta dinastija ubrzo je završila popraćena brojnim intrigama i lažima. Redoslijed vladavine možete saznati iz romana jer obje knjige imaju divno prikazana obiteljska stabla kojima sam se puno služila kako bih povezala tko je kome bio što i kako bih lakše pratila ovu intrigantnu i jako zanimljivu priču. „Heretička kraljica“ nije priča o Nefertiti koju su prozvali tako zbog krivovjerstva već je ovo roman o Nefertari, Nefertitinoj nećakinji koju je jako dugo vremena čak i nakon što je ostala siroče pratio naziv Heretička princeza. Ova će mala princeza obilježiti devetnaestu dinastiju svojim pametnim idejama, bistrim umom te brojnim jezicima kojima se služila i kojima je pridonijela u stvaranju povijesti.

Odmah da kažem kako je većina radnje istinita, stvarana prema mnogim istraživanjima i otkrivanju hramova i kipova, radnja je upotpunjena fikcijskom pričom i pretpostavkama kako su likovi mogli izgledati i kako su se ponašali. Pa ovako malo da vam dam radnje... Nastavljamo gdje smo stali, Nefertiti je ubijena, na vlast dolazi njen otac, a nakon njega Nefertitina sestra Mutnođmet koja je nakon smrti svoga muža generala Nakhtmina bila silom udana za generala Horemheba. Devetnaesta dinastija počinje nakon smrti Mutnođmet, a na vlast dolaze Ramzes I.te nakon njega sin mu Seti. I tu sam mi počinjemo pratiti radnju. Setijev sin Ramzes II.zaljubljen je u malu Nefertari, ali ipak umjesto nje za ženu uzme Izet.

Nefertari se nakon godine dana vraća iz hrama u kojem je bila na obuci i upušta se u strasti sa Ramzesom II.te mu postaje žena, ali ne i kraljica. Do položaja egipatske kraljice bit će dug i trnovit put prekriven spletkama i ubojstvima. Strah će biti sveprisutan, a život će se kupovati zlatom. Neću vam dalje pričati jer iako znamo povijest želim da svu tu čar opisa, mirisa i okusa doživite sami u ovoj predivnoj priči o usponu jedne princeze i dokazivanja narodu da ona nije kao njena teta...ili možda ipak jest jer koliko saznajemo Nefertiti je bila potpuno krivo shvaćena i zbog toga nije bila prihvaćena.

Nefertari nam priča o svome životu, svojim viđenjima rata i politike, ali priča nam i o svome putovanju do Ramzesova srca i svjedočimo snazi kojom ju je volio. I dok je jedna supruga živjela za spletke i preotimanje, druga je supruga svojom iskrenom ljubavlju Ramzesa osvojila te postala egipatska kraljica. Što se sve događalo na dvoru i kakve je užasne stvari morala Nefertari preživjeti? Čiju je naklonost imala, a od koga je strepila?

Rado bih da ovaj roman ima još nastavaka jer znamo da sa Nefertari ne završava vladavina i baš bih još o tome čitala, ali eto..ništa od toga, osim možda da istražujem na nekim drugim mjestima iako sumnjam da bi mi to bilo tko drugi bolje prikazao od same M.Moran. Ne samo da sam ugodno iznenađena već sam i opčinjena samom pričom koja nema ni trunke dosade, a povijesne činjenice saznajemo iz dijaloga. Radnja je dinamična, a između redova mogu se isčitati skrivene čežnje likova i njihova psihička stanja koja su ih dovela do nebrojenih padova. To ja zovem zgodnim učenjem povijesti, da mi je ovako zanimljivo bilo u školi vjerojatno bih sa većom željom učila i puno više zapamtila, ali evo me, nadoknadila sam sad i zapamtila sam svaki detalj bio on istinit ili fikcijski.

„Nefertiti“ i „Heretička kraljica“ romani su koji se moraju čitati, još ako volite istraživati drevnu povijest onda su ove knjige pravi zgoditak. Lagane, spletkaroške, divlje i strastvene, šokantne i vrijedne divljena, baš taman da nas povuku u radnju i da se osjećate kao prava kraljica ili faraon. Velika preporuka od mene i sretna vam vladavina.


Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga