Preskoči na glavni sadržaj

Patricia Wilson- Otok tajni


Mozaik knjiga

Angelika planira vjenčanje i želi da tom divnom događaju prisustvuje i njena obitelj sa majčine strane. Oni žive na Kreti u jednom malo selu prepunom siromašnog stanovništva, ali oni su njena obitelj o kojoj joj majka nikada nije ispričala cijelu istinu. Majka samo želi da se prošlost zaboravi i da se mračna i bolna prošlost ostavi postrani, ali Angelika želi saznati cijelu istinu pa ipak odlazi na Kretu. Dočeka je baka, starica koja je svjesna kako joj je kraj blizu i samo želi Angeliki ispričati cijelu priču i zamoli je da zapiše tu povijest kako se nikada ne bi zaboravila.

Bakina priča počinje 14.rujna 1943.godine, nacistički vojnici ubijaju i postoše, žene ostaju bez muževa koji su poslani u rat, otuđena su im djeca, nasilno otrgnuta iz ruku i ubijena, bol, patnja i suze umivaju ta izmučena lica, a suze mi teku niz obraze i do ovo pišem. Priča koju baka priča svojoj unuci protkana je neizrecivom tugom, a Angelika malo pomalo saznaje ono zbog čega je njena majka odlučila zauvijek napustiti svoju obitelj i zbog čega je stalno nervozna i tjeskobna.

Dani prolaze, a Angelikin se zaručnik sve rjeđe javlja, a sve više vremena provodi u nekom drugom ženskom društvu stalno se ograđujući kako puno radi da bi spasio posao. Angelika posumnja da je Nick vara, ali što je stvarno istina ostavljam vama da saznate. Isto tako pripremite se da uronite u jednu jako dirljivu priču koja slama srce i suze je nemoguće suspregnuti. Doista nosim knjige svugdje sa sobom pa sam tako i ovu, ali nisam se usudila čitati je negdje drugdje osim kod kuće jer shvatila sam kako mi se čežnja i strah pomiješani sa suzama stalno očituju na licu.

Ta snaga i hrabrost žena koje su doživjele strahote u doba rata možete promatrati jedino kao prave heroine jer nisu prezale pred ničim, nisu se bojale što će se njima dogoditi, nisu ni razmišljale kakve bi posljedice mogle biti, već su samo glave ponosno digle čak i nakon poraza i učinile sve što je u njihovoj moći kako bi spasile svoju djecu od sigurne smrti. One su mi dale svoju dozu hrabrosti i pokazale su mi da ponekad nije važno što će biti sa nama jer ako uspijemo spasiti i jedan život stavljajući svoj na kocku, učinile smo puno. Žene nisu slaba bića, a pogotovo kada su njihova djeca u pitanju, tada postajemo lavice i sposobne smo progutati puno toga kako bi istjerale svoje.

„Otok tajni“ predivna je i jako emocionalna priča prepuna zamamnih opisa boja, okusa i mirisa, sve vas vodi na daleku Kretu i imati ćete osjećaj kako ste doista tamo, u samom centru zbivanja, čekate što će se dalje dogoditi i slušate priču koja slama srce. Nevjerojatno, šokantno i prepuno tajni, neočekivana radnja i čista čežnja koja izvire iz svake rečenice. Nimalo laka tema, ali čita se brzo, čita se sa zanimanjem i nema stajanja sve do zadnje stranice. A moram vam priznati da me radnja privukla odmah nakon prve rečenicu: „Koliko se sjećam, priča je započela u zoru 14.rujna 1943.godine...“ a upravo taj datum (samo dosta godina kasnije) rodila sam se ja i naravno da sam morala saznati što se na taj datum dogodilo u ovoj priči. Ništa lijepo, vjerujte mi. Dogodila se velika tragedija koja je uništila mnoge živote i nisam se više mogla veseliti činjenici o poklapanju datuma jer kada sam saznala istinu jedino što sam osjetila bio je strah i tuga zbog nečijeg gubitka.

Nemate tu što puno razmišljati, knjigu u ruke jer za ovu priču vam dajem ogromnu preporuku. Ako volite romane K.Hannah onda je ovo definitivno priča za vas jer uvelike podsjeća na priče moje omiljene spisateljice. E pa sada dodajem Patriciu rame uz rame Kristin i zahvaljujem im od srca što su mi dale ovako snažne priče. Neočekivani događaji, brojna pitanja i na kraju svega jedna priča koja će promijeniti mnoge živote.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije