Preskoči na glavni sadržaj

Patricia Wilson- Otok tajni


Mozaik knjiga

Angelika planira vjenčanje i želi da tom divnom događaju prisustvuje i njena obitelj sa majčine strane. Oni žive na Kreti u jednom malo selu prepunom siromašnog stanovništva, ali oni su njena obitelj o kojoj joj majka nikada nije ispričala cijelu istinu. Majka samo želi da se prošlost zaboravi i da se mračna i bolna prošlost ostavi postrani, ali Angelika želi saznati cijelu istinu pa ipak odlazi na Kretu. Dočeka je baka, starica koja je svjesna kako joj je kraj blizu i samo želi Angeliki ispričati cijelu priču i zamoli je da zapiše tu povijest kako se nikada ne bi zaboravila.

Bakina priča počinje 14.rujna 1943.godine, nacistički vojnici ubijaju i postoše, žene ostaju bez muževa koji su poslani u rat, otuđena su im djeca, nasilno otrgnuta iz ruku i ubijena, bol, patnja i suze umivaju ta izmučena lica, a suze mi teku niz obraze i do ovo pišem. Priča koju baka priča svojoj unuci protkana je neizrecivom tugom, a Angelika malo pomalo saznaje ono zbog čega je njena majka odlučila zauvijek napustiti svoju obitelj i zbog čega je stalno nervozna i tjeskobna.

Dani prolaze, a Angelikin se zaručnik sve rjeđe javlja, a sve više vremena provodi u nekom drugom ženskom društvu stalno se ograđujući kako puno radi da bi spasio posao. Angelika posumnja da je Nick vara, ali što je stvarno istina ostavljam vama da saznate. Isto tako pripremite se da uronite u jednu jako dirljivu priču koja slama srce i suze je nemoguće suspregnuti. Doista nosim knjige svugdje sa sobom pa sam tako i ovu, ali nisam se usudila čitati je negdje drugdje osim kod kuće jer shvatila sam kako mi se čežnja i strah pomiješani sa suzama stalno očituju na licu.

Ta snaga i hrabrost žena koje su doživjele strahote u doba rata možete promatrati jedino kao prave heroine jer nisu prezale pred ničim, nisu se bojale što će se njima dogoditi, nisu ni razmišljale kakve bi posljedice mogle biti, već su samo glave ponosno digle čak i nakon poraza i učinile sve što je u njihovoj moći kako bi spasile svoju djecu od sigurne smrti. One su mi dale svoju dozu hrabrosti i pokazale su mi da ponekad nije važno što će biti sa nama jer ako uspijemo spasiti i jedan život stavljajući svoj na kocku, učinile smo puno. Žene nisu slaba bića, a pogotovo kada su njihova djeca u pitanju, tada postajemo lavice i sposobne smo progutati puno toga kako bi istjerale svoje.

„Otok tajni“ predivna je i jako emocionalna priča prepuna zamamnih opisa boja, okusa i mirisa, sve vas vodi na daleku Kretu i imati ćete osjećaj kako ste doista tamo, u samom centru zbivanja, čekate što će se dalje dogoditi i slušate priču koja slama srce. Nevjerojatno, šokantno i prepuno tajni, neočekivana radnja i čista čežnja koja izvire iz svake rečenice. Nimalo laka tema, ali čita se brzo, čita se sa zanimanjem i nema stajanja sve do zadnje stranice. A moram vam priznati da me radnja privukla odmah nakon prve rečenicu: „Koliko se sjećam, priča je započela u zoru 14.rujna 1943.godine...“ a upravo taj datum (samo dosta godina kasnije) rodila sam se ja i naravno da sam morala saznati što se na taj datum dogodilo u ovoj priči. Ništa lijepo, vjerujte mi. Dogodila se velika tragedija koja je uništila mnoge živote i nisam se više mogla veseliti činjenici o poklapanju datuma jer kada sam saznala istinu jedino što sam osjetila bio je strah i tuga zbog nečijeg gubitka.

Nemate tu što puno razmišljati, knjigu u ruke jer za ovu priču vam dajem ogromnu preporuku. Ako volite romane K.Hannah onda je ovo definitivno priča za vas jer uvelike podsjeća na priče moje omiljene spisateljice. E pa sada dodajem Patriciu rame uz rame Kristin i zahvaljujem im od srca što su mi dale ovako snažne priče. Neočekivani događaji, brojna pitanja i na kraju svega jedna priča koja će promijeniti mnoge živote.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga