Preskoči na glavni sadržaj

Dean Pelic - Njegova strana priče Tebi


Dugo sam ovu knjigu gledala da kupim. I nisam. Odgađala sam kupovinu jer nekako nije nimalo zračila, ali bome me i dalje privlačila. Tražila je da bude kupljena, ali i dalje nisam. Prošla je godina, možda dvije kada sam sada onako usput nečega opet naletjela na nju, sasvim slučajno i neočekivano i to u knjižnici na otpisu. Onako stajala je sama, oronula, nitko je nije želio, e sada sam je poželjela. Sada sam znala da će biti moja jer upravo sada je bila posebna. Pitate se po čemu je sada drugačija? Neželjena je, potpuno u raspadnom stanju, klimava i bez pola naslova i više nikome privlačna. Osim meni. Kupila sam je. Možda nije ni potrebno reći što sam vam ovim uvodom htjela reći, ali ipak ću pojednostaviti-volim sve što je posebno, drugačije i najčešće takve stvari prigrlim upravo onda kada su od svih drugih odbačene. Ponekad to činim i sa ljudima. Da, glupa pogreška, ali takva sam. I sama drugačija, a opet po puno toga slična ženama kojima je Dean napisao ovu knjigu. Ja sam je razumjela, ja sam tu pronašla i sebe i njega i onog drugog njega, a možda i onog trećeg, ali pronašla sam i pravi smisao svega, možda malo prekasno sa jednog gledišta, ali nikako sa drugog.

Pomalo žalim što davno prije nisam pročitala ovu knjigu, davno kada mi je doista bila potrebna, ali onda vjerojatno još nije bila ni napisana. Sada ta knjiga neće mene promijeniti kao osobu jer sam sve te savjete koje nam Dean daje ja naučila na vlastitim greškama. Ali naučila sam i sada znam bolje, sada težim boljem, sada tražim poštovanje i dobijem ga jer sam dobila i onog pravog koji bezuvjetno voli. Sada mi ova knjiga nije dala nešto novo, već ono naučeno, ali opet tako je bilo divno dobiti njegovu stranu priče jer to je ono što djevojke i žene u današnje vrijeme jako rijetko dobiju. Poanta Njegove strane priče nije u nikakvom pametovanju naučenog gradiva, priča je to ponajviše o samopoštovanju, o ljubavima koje nas slamaju, a mi puštamo da zbog istih padnemo. Nema tu uopće pametovanja. Ali ima savršenih primjera zaljubljivanja u krive osobe koje nas sputavaju i emocionalno uništavaju. Ima tu primjera koga i kako voljeti, u koga se zaljubiti, kome vjerovati. Tko su ljudi oko nas?

Kako voljeti onu koja to zaslužuje, a kako preboljeti one koji nas ne zaslužuju? Kome se javiti prvi, a kome pružiti zaborav? I mogla bih vam sada u nedogled pričati o sadržaju ove knjigice i svim temama kojih se Dean dotiče, ali ja vam samo želim dati meni jako važnu poantu ove priče- Budite svoji, budite uvijek ono što stvarno jeste. Volite svim srcem pa makar i krive osobe. Živite za svoje ciljeve, a ne za tuđe. Prestanite se lagati. Prihvatite stvarnost koliko god ona teška bila. Nije sve tako crno jer u svom tom kaosu postojite vi, a vi ste savršeni upravo takvi kakvi jeste i kako Dean kaže-Dovoljni ste.

Možda nam je autor dao svoju priču, ali vi je shvatite kako vama odgovara. Ili je ne shvatite. Vaša stvar. Meni je bila prava inspiracija kako za prošla tako i za sadašnja vremena jer će mi olakšati svaku buduću radnju i nastaviti ću biti sretna jer znam reći što želim, jer znam pokazati kada volim, jer znam da nema te osobe kojoj bi dozvolila da me ponižava, vrijeđa ili omalovažava na bilo koji način. Jer ja sam dovoljna onome koga volim. Cure drage, dobro nam Dean kaže, ljepota je prolazna, ali pamet ostaje zauvijek. Zaljubite se i vi u pamet, a ne u kretena. I kao što već znate, puno o tome tupim, opet ću...sitnice su važne, male stvari kao držanje za ruke, šetnja gradom, odlazak na sladoled ili samo nježan pogled pun razumijevanja, zagrljaj kada vam je najteže, to je jedino važno, to je onda prava ljubav.

Knjiga je ovo koju moraju pročitati sve žene, prije ili kasnije, možda bolje prije. Nije važno hoćete li prihvatiti koji od ovih savjeta, ali shvatiti ćete što je laž, a što ljubav, što je bol, a što potrebno zadržati. Hvala Deane što si me podsjetio na male stvari, na osjećaje koje treba izgovarati i na osobe kojima ne dajemo sve, ali dajemo sve od sebe, što si mi pomogao da shvatim neke stvari iz muške perspektive i što si napisao ove kolumne koje su taman, u svakom pogledu i za svaku situaciju, baš taman.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije