Preskoči na glavni sadržaj

Ruth Ware- Igra laži


Mozaik knjiga

Kroz roman pratimo četiri prijateljice koje su se upoznale, rekli bi mi, u srednjoj školi, iako se to kod njih drugačije zove jer riječ je zapravo o internatu, znači tinejdžerice, buntovnice, lažljivice. Da, prave lažljivice jer cijeli se njihov svijet vrti oko smišljanja laži kojima će nasamariti jače i dominantnije od sebe, nikako slabije ili novajlije, već samo one osobe koje im predstavljaju prijetnju. Cilj igre je čim bolje slagati nešto, bilo što i sugovornika navesti da im povjeruje i tu same sebi pišu bodove. Pomislili bi, jao kako glupa i nepromišljena igra, da, i jest nepromišljena, a ujedno i zlokobna jer njihove su ih laži dovele do tragedije.

Jednoj od njih otac počini samoubojstvo navodno zbog crteža na kojima su te četiri prijateljice budući da ga ti njegovi crteži stavljaju, kao profesora na spomenutom internatu, u vrlo neugodnu poziciju. Ali, je li to doista tako? Ove će lažljivice to samoubojstvo pretvoriti u nestanak koji će na kraju rezultirati kobnim saznanjima jer njegovo je tijelo sada pronađeno, a četiri prijateljice će se ponovno okupiti nakon dugi niz godina kako bi nastavile svoju laž. Njihove usklađene priče polako padaju u vodu jer još netko zna što su one učinile. Pristižu prijetnje i ucjene, stvaraju se novi zapleti, a lažljivice i dalje ustraju u svojoj laži sve do trenutka kada shvate kako je jedna od njih prekršila njihovo pravilo-lažite svima, ali nikada ne lažite jedna drugoj.

Ovaj roman opravdano ima 450 stranica jer upravo je to sve važna priča, sve je to potrebno kako bi se stvorila savršena igra misli i osjećaja, potrebno je polako pratiti njihove živote kako bi dobili pravu napetost i iščekivanje koje graniči sa ludošću. Nema nepotrebnog opisivanja ni dosade, sve napisano tu je sa razlogom, a onda na kraju kada napokon saznamo istinu šok vas strese visokim naponom, a na taj šok sjest će još jedan puno razorniji. Sve dolazi na svoje mjesto, a ja ostajem u čudu kako su samo mogle prikrivati nešto tako strašno i toliko dugo.

Stvar je savjesti i osjećaja krivnje, sve se dovodi u pitanje, ali ove će vas vješte lažljivice nevjerojatnom lakoćom uvjeriti u ono što one žele da znate i izgubit ćete savjest i propitivanja, slijepo ćete vjerovati, pa se na kraju iznenaditi bizarnoj i bolnoj istini. Poteže se tu pitanje kome i kada vjerovati i što učiniti kada vas istina otrijezni, ali isto tako često sam se zapitala postoji li trenutak kada je laž jedino rješenje. Napet je ovo i oštar psihološki triler koji progovara ne samo o lažima i povjerenju već i o zlostavljanju, maltretiranju, napuštanju te obiteljskim odnosima. Uvodi nas u svijet gdje je laž nešto posve normalno, u svijet gdje vladaju četiri djevojke teških prošlosti i vrlo slomljenog duha.

Roman je provokativan, napet i u dijelovima jako jeziv i to mi je stvorilo osjećaj da sam i sama dijelom te zamršene priče, postala sam učesnicom igre laži a da to nisam ni shvatila. Uvjerile su i mene u svoju nevinost, u više ciljeve koje žele opravdati da bi mi na kraju pokazale pravu moć ljubavi, čežnje i boli. Koliko su sebe, toliko su i mene naučile pameti, poštovanju i pristupanju ljudima sa velikim oprezom. Na vama je da saznate kako su svoju laž sada već odrasle Isa, Kate, Thea i Fatima privele kraju i jesu li se napokon pokajale, a ja vam dajem veliku preporuku za ovaj, a i prethodna dva romana iste autorice jer svaki dobrano pokida živce i uznemiri psihu.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga