Preskoči na glavni sadržaj

Nick Spalding- On voli, ona voli/ Neprospavane noći


Znanje

Obje knjige u istoj recenziji pa ako niste slučajno čitali prvi dio onda nemojte ni ovo čitati da vam ne bi nekim informacijama previše stvari otkrila budući da moram ponešto spomenuti kako bi se dotakla teme drugog nastavka.

U prvome djelu pod nazivom „On voli, ona voli“ upoznajemo Jamieja i Lauru u poprilično čudnom okruženju i dok se drugi samci nekako povlače u sebe, ovo dvoje u stalnoj su i vrlo neuspješnoj potrazi za svojom srodnom dušom, a to čine na sve moguće krive načine upoznajući itekako krive ljude koji nisu nimalo zadovoljili njihove, već ionako, niske kriterije. Jamie vodi blog o svom samačkom životu, izlascima sa žderačicama muškaraca koje jako vole Isusa, ali i onim ljepoticama sa naslovnica, dok pritom opisuje u detalje njihove izlaske i sve ono što je pošlo po krivu, a budimo realni sve je pošlo po krivu. Tamo gdje njega nisu zeznuli, naravno, on je sredio stvar tako da više nikada nije došlo do drugog sastanka.

Laura piše dnevnik svojoj majci koje više nema, piše joj isto tako o svom samačkom životu, kao i Jamie, i isto o svemu što je uspjela majstorski srediti, osim kada su nju sredili pa je ostavili zbog neke druge, a tom se nemilom događaju pridružilo i nekoliko loših spojeva tipa, nadobudnih biciklista ili povratak odbjeglih oportunista. Nije ni njoj bajno, a onda doslovno naleti na Jamieja i oni „kliknu“. Počnu izlaziti i kada bi čovjek pomislio da je tu kraj njihovih loših spojeva eto oni i dalje po svome pa i zajedno na spojevima rade fatalne greške.

Nasmijala sam se do suza, onako iskreno i bilo mi je odlično saznanje koliko me knjiga okupirala, oduševila i zabavila. Kratka je to priča na svega 200-tinjak stranica i pravo lagano chick lit štivo koje će vam savršeno odgovarati kada morate malo mozak pustiti na pašu i odmoriti se od stresa. Stranice doslovno lete, osmijeh vam ne silazi sa lica, a glasno smijanje je zagarantirano. Svidio mi se otvoren govor, nema tu tabua, a ni psovke ne izostaju i to mi je bilo pravo osvježenje jer već dugo nisam pročitala neku knjigu koja bi me istovremeno i opustila i nasmijala, a upotreba prostota bila je taman tolika da zaboravim na sve probleme te i sama opsujem sa guštom.

U nastavku „Neprospavane noći“ Jamie i Laura su trudni, mislim Laura je trudna, ali jadan Jamie najviše ispašta. Sam si to napravio Jamie pa sada i pati. Opisuje Lauru u svakom stupnju njene trudnoće, a najbolji su opisi Laure kada se pretvara u čudovište koje jede nespojive vrste hrane i napaljena Laura koja nije ni sigurna koji položaj zauzeti prilikom seksa. Eto, sve je to istina, da trudnoća je takva, hormoni divljaju, čas vam treba seksa, a čas vam je seks zadnja rupa na sviralu, čas vam se jede apsolutno sve u isto vrijeme, a čas ne možete hranu ni pogledati...e sa time se Jamie teško nosi, ali kroz vrlo zabavne i smiješne situacije. Ubacite tu i one predivne čari poroda i tisuće neprospavanih noći uzrokovane plačem vašeg djeteta pa ubacite tu i financijske probleme te probleme na poslu i dobili ste realnu sliku današnjeg roditeljstva.

Našla sam se u ovim knjigama jer sam i sama nešto slično napisala (još neobjavljeno) i jer su mi se događale slične ili iste situacije, a događaju mi se i sada svakojake gluposti sa djecom isto kao što su se Jamieju i Lauri događale u ovoj knjizi. Znači, sve je to realno, sve su to lako zamislive situacije jer kada imate peh jednostavno ga u većini situacija imate. Iako, nije tu toliko ni važan peh jer život je upravo ovo opisano u ovim knjigama, niz uspona i padova, niz dobrih i loših dana, niz svađa i intimnih pomirenja, pa onda i niz dječjih bisera i mnogim neprospavanih noći.

Obje knjige vrlo su dinamične radnje i zanimljivog sadržaja, a zrače vedrinom i lako se sve to čita pa čak i uživa u neobičnoj, a tako svakidašnjoj radnji. Ovo bi mnogi parovi i roditelji trebali pročitati jer sve je to ono što i sami možda doživljavaju i preživljavaju, a knjige će im pokazati kako sve to može biti i jako smiješno umjesto stresno. Eto tako, nasmijete se i vi uz ove dvije tanke i duhovite knjigice koje će vjerojatno dobiti i treći dio jer sve nekako miriši na to, obratite pažnju na to kako autor sa lakoćom piše apsolutno sve što mu padne na pamet i nasmijte se naglas jer to je ono što nam u životu najviše treba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije