Preskoči na glavni sadržaj

Catherine Steadman-Nešto je u vodi


Mozaik knjiga

Erin i Mark su uobičajen par, rekli bi, i sve je sasvim normalno, a onda njihove planove za brak i raskošno bračno putovanje bude uzdrmano prekidom Markovog posla i jezivim kandidatima koji Erin tjeraju strah u kosti, ali prođe vjenčanje i oni ipak odu na medeni mjesec sa nadom da će tamo prebroditi sve krize i skovati plan kako po povratku spojiti kraj sa krajem i započeti siromašniji zajednički život. A onda u vodi pronađu torbu punu novaca, a na dnu mora stravičan prizor.

Dalje vam ne smijem više ništa o radnji reći jer sve bi bilo spojler. Stvari koje se nakon pronalaska torbe počnu događati graniče sa ludošću, a Erin i Mark svojom će odlukom napraviti totalni kaos. Najbolje od svega u ovoj priči je prvo poglavlje o kojem sam razmišljala cijelo vrijeme čitanja knjige jer taj početak jedan je iskopan grob i u njega će biti ubačeno muško tijelo, tijelo koje će Erin pokopati, a tek onda počinjemo pratiti priču od samoga početka. Taj se grob do samoga kraja više ne spominje i to je ono što me tjeralo da čitam dalje i da saznam što se tu za ime svega dogodilo. Kako oni sa tim novcem, kako sa problemima, kako sad netko mrtav?? Jezivo. Apsolutno jezivo i mistično.

Uvukla sam se u tu priču sa novcem i imala sam u glavi stotinu ideja kako sve to riješiti, ali stalno mi je tu bilo u mislima i onaj leš sa početka priče. E sad kada znam što se dogodilo mogu reći da novac stvarno ljude čini čudovištima, i ne osuđujem, samo zapažam. Pojma nemate kakav vas neočekivan i šokantan preokret očekuje, nema sumnje, iznenadit ćete se i pomisliti kako je sve to vrlo nezgodno završilo, ali završilo je i Erin na kraju priče može odahnuti. Radnja je spora i jako detaljna što stvara dodatni pritisak i strepnju. Slikovito su opisama sva mjesta i kada malo bolje pogledam nijedno od tih mjesta nije opisano kao nešto divno i zanosno već sve vuče na nešto zlokobno i sumnjivo.

Torba sa novcima stvoriti će brdo problema i ta priča nikako da dođe kraju jer Erin i Mark sve su radili da prekriju svoje tragove, ali jedno od njih biti će nasamareno, netko će platiti svoju izdaju. Priča je to još jedna u nizu o povjerenju i stvara se osjećaj kako malo kome možete vjerovati. „Nešto je u vodi“ vrlo je zanimljiv i pametan psihološki triler koji uključuje i kriminalce i razne zločine, a savršeno je upotpunjen brojnim emocijama i razmišljanjima glavne junakinje koja nam pokazuje koliko stresno zna biti živjeti u problemima i previše te iste probleme analizirati, ali stvorila je divan plan, napravila je najbolje iz najgore situacije i izvukla je poantu, a uz to je dobila i divan primjer kako naivni ljudi padaju u najgadnije ralje.

Poteže se tu pitanje koliko poznajemo ljude, koliko nam treba da bi nekoga upoznali i pročitali, a onda opet, koliko poznajemo sebe i za što smo sve sposobni. Priča je uzbudljiva i nevjerojatno razrađena i dajem vam veliku preporuku. Čitajte pažljivo svako slovo, svaka riječ krije neku tajnu i važan dio slagalice, a ono nešto što je u vodi neće biti samo torba sa novcem već i jedna jako simbolična poruka koja pokazuje kako svaka dubina ima crnilo, tajnu koju možda ne želite saznati, isto je i sa ljudima.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije