Preskoči na glavni sadržaj

Rosie Walsh-Sve je bilo savršeno, a onda je nestao

Sarah i Eddie se slučajno upoznaju i kliknu na prvi pogled. Zaljube se u jednom danu i nakon toga provedu sedam dana zajedno. Rastanak dođe uz obećanje da će se čuti, ali nisu se čuli jer se Eddie zbog nečega odlučio ne javiti Sarah. Zbog čega joj se nije javio saznajte sami, a ja ću vam samo dalje napisati svojih par dojmova i reći da mi se knjiga baš i nije svidjela.

U poglavljima je kaos sa previše preskakanja iz sadašnjosti u prošlost pa to jako zbunjuje. Nepovezane su sve činjenice i priča je u neredu. U prvih 100 stranica su samo 4 važne činjenice koje čak i nisu spojler jer ih saznamo odmah u startu (Sarah je udana, sestre joj nema, Sarah se razvela, Eddie je nestao), a sve ostalo je opisivanje Sarinog kaosa u glavi i njeno paničarenje, a stvari koje radi mogu se nazvati uhođenjem.

Zamjeram autorici što odmah na početku odaje tajnu da je Sarah udana i da je to zatajila Eddiu, kao i činjenicu da uopće nije prikazala dramatičnost Eddijevog nestanka već o tome priča kao o nečem potpuno normalnom. Isto tako Sarah je prikazana kao histerična i impulzivna, a sve samo zbog jednog tipa koji se ne javlja, a to je po meni čisto pretjerivanje jer nijedan tip koji se ne javi tjedan dana ne zaslužuje da ja brinem gdje je on nestao.

Prvih 100 stranica mi je nakon čitanja istih ispalo potpuno nepotrebno jer ništa važno iz njih nisam saznala, ništa me emotivno nije dirnulo i imala sam osjećaj kao da ih nisam ni pročitala, kao da se to nije ni dogodilo. Znači, ništa, praznina. Pročitala sam na knjizi da je netko plakao uz ovaj roman, ja nisam, nikakve emocije mi priča nije potaknula, a isto tako nije mi bila ni tužna ni duhovita ni mudra. Hrpa nabrojanih stvari koje nemaju veze jedna sa drugom i nijedna od tih činjenica ne daje neku važnu poantu osim da ne smijemo odustajati od osoba koje volimo i kako uvijek imamo izbor, a to smo već ionako znali.

Trebala sam možda biti uzbuđena i oduševljena ili možda dirnuta, ali opet ništa od toga nije se dogodilo sa moje strane. To je trebala biti priča o ljubavi i čežnji sa nekim važnim poukama, ali za mene je to priča o ženi koja pi*di zbog lika koji se ne javlja i onda tu taj dramatičan preokret, kada netko tko je smatran mrtav zapravo nije mrtav, koji me malo zatekao jer nisam to očekivala, ali ipak nije bilo ni šoka ni suza jer je prikazano bez napetosti.

Nimalo me nije vuklo saznati gdje je Eddie nestao. Ako se mene pita, ja bi ga ostavila da trune tamo gdje i jest jer ako ne može reći što ga muči nek zauvijek šuti jer on je bio taj koji se trebao pomiriti i sa prošlosti i sa samim sobom i prihvatiti kako se zaljubio upravo u onu u koju ne bi trebao.

Ljubav je u romanu opisana kao površna, prošlost tu svima stvara probleme, oprost dolazi tek nakon što stvari postanu krajnje kritične, a zaborav dugo nije ni prikazan kao opcija. Nastavak života se određuje tek na samome kraju, a osjećaj krivnje uopće nije prikazan kao stvaran osjećaj krivnje. Toliko...bez zamjere molim, ovo je samo moje mišljenje i ne dajem preporuku ovoga puta.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije