Preskoči na glavni sadržaj

Katherine Center- Što spašavamo iz požara

Cassie je snažna žena, vatrogasica, profesionalka, staložena i razborita, ali na uzlaznoj putanji u bolnu je prošlost vrati jedna kriva osoba. Ta je osoba našoj Cassie uništila djetinjstvo, a sada je ona na rubu da izgubi sve zbog te prošlosti koja ju je ponovno našla. Dok prolazi užasna sjećanja dobije i poziv od bolesne majke koja ju je ostavila, a sada stvarno treba pomoć pa Cassie spaja bijeg i pomoć te odlazi u novi život i na novo radno mjesto.


U novoj postaji nije toplo prihvaćena, jer ona je žena, ali svojom će odlučnošću i borbom pokazati svima da i žena može biti vatrogasac i to vraški dobar vatrogasac. Naravno da je zbog traume koju je doživjela u tinejdžerskim danima pomalo osorna i hladna prema muškom rodu, ne odlazi na spojeve, ne provodi se s društvom, ne zaljubljuje se jer, kako ona kaže, ljubav je za šiparice. Ali jedan će je novak ipak pridobiti na drugu stranu.

Nije ovo samo priča o ljubavi i zaljubljivanju, nije to samo o novom početku, tu ima puno više toga što baš dirne u srce. Prije svega puno je rasprave o jednakosti muškaraca i žena na određenim poslovnim pozicijama. Što žene mogu ili ne mogu smatram da je samo na nama samima da o tome odlučujemo. Pa i ja sam vatrogasica (nisam aktivna, ali osmijeh mi je bio na licu na taj zgodan naziv iz knjige) i to žene danas rade podjednako odlično kao i muškarci, ali eto u ovoj se priči to puno preispituje i nju se konstantno testira.

Nadalje to je priča o osjećajima koje skrivamo duboko u našim srcima pa stavljamo masku na lice i glavu dignemo u nadi da će sve loše nestati, a dobro ne prihvaćamo kada nam se ono ukaže. To je priča gubitcima, boli, neshvaćanju i ovisnostima. To je roman o oprostu. Kada i kome oprostiti, a kada samo jednostavno krenuti dalje i ne osvrtati se? I za kraj, ali i najvažnije, to je knjiga o ženama, voljenim ženama, izgubljenim ženama, zaboravljenim ženama i zlostavljanim ženama. Gdje je ta pravda, pitam se, gdje je više onih koji štite?

Predivna je knjiga, na dijelove oštra i teška, na dijelove nježna i emotivna, u kompletu savršena istina o ranjivosti. Pravi spoj koji vas tjera da preispitate neke osjećaje i skupite hrabrost za djelovanje. Nije to ni triler ni ljubić, nije saga ni drama, ova knjiga je stvarnost i život u borbi. Pametna i nadahnjujuća radnja daje smisao poslu, obitelji i ljubavi, a ujedno je i duhovita, napeta i zanimljiva pa sve to zajedno daje veliki poticaj, a od mene velika preporuka.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga