Preskoči na glavni sadržaj

Erin Watt-Izopačena palača


Stilus knjiga

Koliko čujem ova je priča prvotno bila zamišljena kao trilogija, iako, eto autorica nedavno napisala šesti dio, ali prve tri i dalje su jako zgodna trilogija sa napokon riješenim nekim stvarima. Molim da recenziju ne čitaju oni koji nisu pročitali prvi i drugi nastavak jer vam iz ovoga ništa neće biti jasno i vama bi sve bio spojler što nama koji jesmo pročitali zapravo nije.

„Izopačena palača“ odlična je, napeta i vrlo zamamna priča i od nje puno očekujete jer su nas prethodni nastavci ostavili u totalnom neznanju pa nam Palača postaje neka vrsta utočišta gdje se nadamo spasiti i njih i sebe. E ništa od toga, Palača je potpuno izokrenuta i u većini slučajeva vrlo destruktivna, a sve se vrti oko pronalaska ubojice te iščekivanje mukotrpnog i pogubnog suđenja. Uz to natezanje tko je kriv, tko izmišlja, a tko slavi dolaze podmetanja i izrugivanja tako da opet imamo malo tog zlostavljanja među školarcima, ali ovoga je puta to svedeno na minimum jer dolazi jedna važnija tema kojom se trebamo pozabaviti.

Vratio se Ellin davno izgubljen otac pa priča dobije drugi smisao, odnosno puno je rasprave o odnosu oca i kćeri, kako pristupiti bez da budete odbijeni, kako shvatiti, kako prihvatiti, kako se nositi sa posljedicama, čak i kako izmanipulirati pa biti nagrađeni. E čekajte malo, nisam rekla da će u priči biti samo dobrih savjeta, mora biti i onih malo izopačenih jer ipak je to YA serijal, ali sa druge strane dobit ćete zanimljivu sliku oca koji u jednom trenu dobije kćer, a već u drugom je želi posjedovati i kontrolirati, kćer koja je u sekundi izgubila slobodu i dobila oca za kojeg smatra da griješi, ali ipak saznaje kako je to normalno roditeljsko ponašanje. Tako da, i ja sam dobila neki uvid kako klinci, a pogotovo tinejdžeri pojma nemaju jel ponašanje njihovih roditelja uopće normalno. Pa normalno je i pomirite se sa tim.

Uglavnom, Ella polako prihvaća očeva pravila, Reed se iz problema pokušava izvaditi kako najbolje zna i umije, odvjetnik radi strku, braća rade gluposti, ponavlja se sve kako smo i očekivali, a onda se odgodi gadan preokret i opet sam šokirana jer sam baš imala ovu divnu poantu u glavi i ode mi sve u vjetar i iznenadim se kako nitko tu nije takav kakvim ga se prikazuje.

Ali, smijat ćete se iako je situacija kritična i krajnje dramatična, bit će tu puno sarkazma i petljanja, čak imamo i mini detektivsku priču gdje naravno klinci pojma nemaju što rade, a ima i nešto seksa, ništa posebno, ali njima značajno. Ma štivo vam je to taman sad za ljetne dane koji dolaze, da se razonodite i konačno opustite kada saznate sve što smo potezali od prije. Sve je sada dobilo zanimljivu priču i divan kraj. Sve su laži izašle na vidjelo, sve su tajne postale javne, puno je onih koji se kaju, a još više onih koji žale. Sve u svemu prava poslastica, i šokantno i dirljivo u istom trenu i dajem vam preporuku i jedva čekam čitati dalje je li se ta Palača imalo sredila, ima li nade da se opamete, da se dovedu u red ili nas opet čekaju samo nevolje.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Kristin Hannah- Četiri vjetra

  Zadivljujuća priča o preživljavanju i nestvarno realna borba u kontrastu s hrabrosti. Nevjerojatan san, snažne žene i potresna obiteljska saga koja će vas na trenutke i pošteno rasplakati. Kao što već pišu, priča je to o ljubavi, upornosti i gruboj stvarnosti u vrijeme velike suše, odnosno razdoblja Velike depresije. Romane Kristin Hannah obožavam sve redom, nisam još naišla na neki koji bi me razočarao. Istina da su neki bolji, a neki pomalo na ljestvici niže, ali svejedno ih nekako sve volim. Jedini još koji nisam čitala je Boje istine, ali i to ću ovih dana ispraviti. Nego vratimo se ovoj priči. Sažetak ću vam citirati: „Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritis

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja