Preskoči na glavni sadržaj

E L James- Gospodin


FOKUS na hit

Imam nekoliko stvari koje vam želim reći u vezi ovog romana. Kao prvo, ima onih kojima se knjiga ne sviđa, vjerujem zato jer su 50 nijansi digli u nebesa i navukli se na sado-mazo igrice pa im je ova priča bila nepojmljiva budući da u njoj nema perverzarija već je ovo jedna emocionalna i teška priča o trgovini robljem unutar koje se krije jedna čista i iskonska ljubav, pa stoga sam ja sa one druge strane i meni se jako sviđa upravo zbog teške teme. Kao drugo, vidite naslov i pomislite, opet, na 50 nijansi i na pokoravanje prilikom kojeg ga ona oslovljava sa „Gospodine“, ali opet ste se prevarili. „Gospodin“ je u ovom slučaju riječ koja dolazi iz poštovanja i dokaz je zahvalnosti, pa molim ne sudite knjigu po naslovu...i ne kamenujte me jer imam pravo na mišljenje.

Morala sam to napisati jer stalno slušam da Gospodin nije kao 50 nijansi i da zato ne valja, da je kao autorica skrenula sa puta i da je to loše izvela. E pa dragi moji, ovo stvarno nije kao nijanse, ali zato barem valja jer to je priča o boli, o gubitku voljenih osoba, o bijegu, otmici i trgovanju robljem. To je priča o vječitom strahu i potpunoj samoći, to je realna priča sa kojom sam plakala i suosjećala. A autorici svaka čast jer napisala je predivnu priču u kojoj ne vlada seks, dominacija i pokoravanje, već tu ima i puno važnih poruka.

Kao treće, „Gospodin“ je roman koji me očarao i potresao, steglo bi me oko srca kada sam čitala o jednoj zabačenoj kulturi gdje žena nema pravo glasa i gdje je normalno kada muškarac izgovori riječ „žena“ da se to podrazumijeva da ona nije vrijedna ni da je se oslovi imenom. Čitala sam tu priču šokirana spoznajom da stvarno postoji trgovanje ljudima i da ti ljudi bježe glavom bez obzira kako bi spasili svoje živote, a onda sam postala i opako svjesna da muževi i u današnje vrijeme tuku svoje žene, čak i svoje kćer i prodaju ih. Žalosno, jadno i gnjusno.

Mislim da vam je iz ovoga jako jasno da knjiga vrijedi, a Maxim će pokazati svoju divnu, zaštitničku i obzirnu stranu pa spasiti Alessiu od sveg zla koje je prati. I što sad? Ženskoroš se napokon zaljubio? Jadna djevojka napokon se dočepala slobode? Da, u oba slučaja da, jer imaju pravo na to i bodrila sam ih cijelo vrijeme i pružala sam im podršku bez obzira na njihove male laži. Htjela sam da budu sretni, da se riješe kriminalaca koji im dišu za vratom i da samo započnu svoj novi život u miru zajedno.

I nasmijala sam se sa njima, ali najviše sam strepila za njihovu sigurnost bez obzira što sam znala da knjiga ima happy end. I da, puno ima seksi scena, ali nijedna nije perverzna ili šokantna ili nezamisliva, pa pobogu svi to radimo, ali ove su scene prikazane vrlo intimno jer njima je to bio pokazatelj da su napokon našli ono što su dugo tražili i da prihvaćaju tu neobičnu ljubav koja se rodila između jednog lorda i njegove čistačice. Stoga dosta predrasuda i preispitivanja, ne nasjedajte na priče da knjiga ne valja jer ako volite čitati o pravoj ljubavi koja nailazi na mnoge prepreke i ako volite kvalitetne seksi scene i ako volite da priča na vas ostavi i poneki bolni trag onda je to priča za vas. Ja je preporučam bez obzira što drugi rekli. Dajte joj šansu, samo to tražim.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije