Preskoči na glavni sadržaj

Caroline Mitchell- Prešućena žrtva


Stilus knjiga

Već sa poleđine knjige saznajemo da je Emma divna supruga, brižna majka i ubojica. Ubila je učitelja koji ju je kao tinejdžericu zaveo i kojeg je smatrala prijetnjom te ga pokopala na imanju obiteljske kuće. Sada kada je muž dobio promaknuće i odluče se odseliti, njihova kuća ide na prodaju, a ne bi bilo zgodno da novi vlasnici prilikom preuređivanja imanja nađu ostatke ljudskog leša pa Emma odluči iskopati učitelja i riješiti ga se jednom zauvijek. Ali, tijela nema na mjestu gdje ga je pokopala i počinju se događati čudne stvari.

Možda je vrijeme da sve prizna mužu jer više sama ne može to nositi na svojim leđima. Istina ima dva lica, Emma ispriča jednu stranu, a muž saznaje nešto posve drugo i to im stavlja brak na kocku. Što je prava istina? Tko je koga zaveo? I gdje je učiteljevo tijelo? Zanimljiv je ovo psihološki triler o manjku samopouzdanja i vječitom strahu, o bulimiji i borbi sa imaginarnim viškom kilograma. Priča je to o mračnim prošlostima, teškim životnim situacijama i rastrojenim obiteljima.

Atmosfera je konstantno jeziva i mračna, sve je pod sumnjom i nikako ne možete odgonetnuti tko zapravo govori istinu jer cijela je priča jedna velika laž kako god okrenuli. A autorica, bivša policijska detektivka, napisala je napet roman prepun neočekivanih i vrlo realnih preokreta te nam dala uvid u zlostavljanje i teške obiteljske situacije. Nećete moći ni naslutiti tko je ubojica, a tko ubijen, nećete znati kome vjerovati, a koga osuditi i na samome kraju opet šokantan preokret.

Uživanje u čitanju, brza radnja i puno sumnje. Priču pratimo od strane tri lika i pokušavamo povezati radnju, ali pravo je pitanje kome možemo vjerovati. Eto upravo se to najviše pita jedan suprug koji više nije siguran tko je njegova supruga, tko je žena koju je oženio i je li doista sposobna učiniti nešto strašno kao što je ubojstvo. Kako ide dalje ostavljam vama da istražujete i ništa od ovoga nije spojler jer kao što sam odmah spomenula, sve je to napisano na zadnjoj strani knjige, a kroz radnju dobijemo razrješenje cijelog slučaja.

Mračan i vrlo neizvjestan triler je to koji nema milosti i cijelo vam se vrijeme poigrava psihom navodeći vas da vjerujete, a onda vam oduzme sve i ostavi vas zatečene i zbunjene. Likovi sve sami riješe među sobom bez uplitanja policije i to je jedino što zamjeram romanu jer da su se odmah obratili pravim osobama možda bi se neke stvari riješile bez žrtava, ali sa druge strane i razumijem da je sve to moralo biti samo između njih jer u suprotnom ne bi se dogodio ovaj vrhunski roman. Preporuka od mene.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije