Preskoči na glavni sadržaj

Robert James Waller- Tisuću seoskih putova


Epilog romana Mostovi okruga Madison

Odmah na početku molim sve vas koji niste čitali roman Mostovi okruga Madison ili koji ne želite znati što se dalje događalo se Robertom i Francescom da ne čitate ovu recenziju jer sve bi vam mogao biti spojler budući da ću pisati o tome što je dalje bilo sa njima nakon što su svaki otišli svojim putem i ostavili svoju veliku ljubav po strani.

Nekako sam se nadala da će ta priča ipak imati sretan kraj jer taj je par zaslužio sreću, ali oni ipak na kraju neće završiti zajedno. Robert nakon šesnaest godina dobije poriv ponovno se vratiti Francesci jer shvaća da je i dalje neizmjerno voli, ali kada dođe „u njen prostor“ odnosno na Rosemanov most gdje su proveli divne zajedničke trenutke Robert se jednostavno u miru i tišini rastane od nje i vrati se kući. Putem doznaje da ima sina sa kojim se zbliži, a i njegova majka postane mu prijateljica iako su se prije mnogo godine prešutno razišli. Francesca tuguje, prisjeća se i želi ponovno vidjeti Roberta, ali taman kada sakupi hrabrosti i odvaži se otići potražiti ga na vrata joj stiže neočekivani paket koji joj slama srce.

Eto, nisam vam sve otkrila, ali morate znati da kraj nije sretan, nema oduševljenja, nisam opčinjena. Čeznula sam za njihovom zajedničkom srećom, ali dobila sam tugu i opet njih dvoje koji nikada nisu dobili priliku postati par. U tih 180 stranica epiloga pronašla sam puno tuge i boli, iako oboje imaju predivna sjećanja i žude za tom minulom ljubavi, oni ipak bivaju sjetni i nezadovoljni, a predugo su oboje čekali i prilike su prolazile, dok nove više neće doći. Sve ostaje isto, dva slomljena srca, dvije priče koje su trebale postati jedna zajednička te jedan dodatak pronađenog sina. Ima zanimljivih saznanja, ima dirljiva priča i pomalo intrige, ali ja sam i dalje tužna jer očekivala sam više, očekivala sam da će Robert i Francesca napokon biti zajedno, a onda se u to sve umiješala nesretna sudbina i srezala nešto što još nije ni počelo.

Neobjašnjivo sam razočarana, ne samo zbog krivog očekivanja nego i zbog ove knjige koja je napisana samo zato što su autora brojni čitatelji tražili da napiše taj neki novi završetak, da napiše što se dalje događalo, a onda umjesto da nam da malo romantike, eto sve nam je nekako zeznuo pa mi sad i žao što sam čitala tu knjigu kada je sve i dalje isto kako je bilo i na kraju Mostova iako sada rastanak dolazi zbog drugih nesretnih okolnosti. Roman će vas zasigurno i potresti i rastužiti, a i pokazati vam koliko su život i ljubav zeznuta stvar i vjerojatno sam zbog toga razočarana i tužna jer navikli smo svi na happy endove pa nas realni život gadno potrese.

Uglavnom, ako niste pročitajte pročitajte, ali ne očekujte drugačiji rasplet već neke nove zavrzlame i nove suze. A ispod naslova piše da ne čitate pa me sada nemojte kriviti što sam vam sve ovo napisala, morala sam jer sve ovo ima veliku poruku-nema smisla žaliti za prošlosti, ali sadašnjost se može učiniti boljom i ljepšom uz puno volje i truda. Uz to može i ovo-uživajte u životu i iskoristite sve prilike koje bi vas mogle usrećiti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Kristin Hannah- Četiri vjetra

  Zadivljujuća priča o preživljavanju i nestvarno realna borba u kontrastu s hrabrosti. Nevjerojatan san, snažne žene i potresna obiteljska saga koja će vas na trenutke i pošteno rasplakati. Kao što već pišu, priča je to o ljubavi, upornosti i gruboj stvarnosti u vrijeme velike suše, odnosno razdoblja Velike depresije. Romane Kristin Hannah obožavam sve redom, nisam još naišla na neki koji bi me razočarao. Istina da su neki bolji, a neki pomalo na ljestvici niže, ali svejedno ih nekako sve volim. Jedini još koji nisam čitala je Boje istine, ali i to ću ovih dana ispraviti. Nego vratimo se ovoj priči. Sažetak ću vam citirati: „Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritis

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja