Preskoči na glavni sadržaj

Susanna Kearsley- Ružičnjak

„Ružičnjak“ je dirljiva priča koja cijelo vrijeme ima temu gubitak. Gubimo percepciju, gubimo pojam o vremenu, gubimo sebe, a Eva je ostala bez sestre koju je neizmjerno voljela. Kada sestrin pepeo treba prosuti na mjesto gdje je sestra bila sretna Eva odluči da će to biti na starom imanju, na obali engleskog Cornwalla gdje su provodile ljeta dok su bile djeca. Ali Evin povratak u to mistično mjesto ispunjeno divnim ljudima promijenit će joj život u potpunosti.

Roman me jako podsjetio na knjige „Čarobni vrt“ i „Prvi mraz“, samo što je u ovom slučaju mistika puno dublja i osebujnija i ne radi se toliko o čaroliji ili postojanju iste nego se više bazira na uspomene i pronalazak njihovog smisla. I tako Eva putuje u prošlost gdje upoznaje Daniela i zaljubi se u njega u nekom drugom vremenu i na sasvim drugačiji način od svega što je mogla zamisliti. Roman je prepun predivnih opisa tamošnjeg kraja, a sve opisano daje neobjašnjivi unutarnji mir i ni u kojem trenutku nećete strepiti ili osjetiti strah.

Priča je to o prihvaćanju stvarnosti u neobičnom svijetu mašte, o prisjećanjima koja graniče sa halucinacijama i toplim uspomenama koje ponekad svi mi želimo oživjeti barem na tren. Radnja je topla i tajanstvena, obavijena legendama o vilenjacima i damama koje nestaju, a sve kako bi se prikazalo koliko su tuga i nedostajanje razorni osjećaji. Kada je zapravo pravo vrijeme da pustimo prošlosti i prigrlimo sadašnjost? Postoji li uopće prošlost koja nas može spasiti?

Roman je ljubavni i to suvremena ljubav spojena s povijesnom, ali nije sladunjavo i nije nikakav klišej i nema seksa i nije kao tipični povijesno ljubavni romani. Drugačija je, nježna je, realnija je usprkos misterijama i ne veliča zanos i strast nego pokazuje čistu ljubav, onu koja se bori da bude zauvijek, onu ljubav kojoj nije bitan ni izgled, ni vrijeme. Uzbudljivo je i zanimljivo, nekako posebno jer i sama autorica kroz ovaj je roman oživjela svoje uspomene pa vam priča brzo priraste srcu.

Likovi su ona vrsta ljudi koje upoznate i poželite da zauvijek budu dio vašeg života. Neka bliska vrsta koji griješe, koji praštaju, koji se puno smiju i koji razumiju. Da, to je to, oni razumiju snagu gubitka i snagu ljubavi, oni razumiju kada je vrijeme za odlazak da to nije izričito i kraj, oni su osobe koje promijene život htjeli vi to ili ne. Ide preporuka od mene jer svi se u jednome trenutku moramo suočiti sa svojim duhovima, pa zašto to ne bi onda bilo na ovako romantičan način.
Mozaik knjiga

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije