Preskoči na glavni sadržaj

Karen Dionne- Home

Prethodno objavljeno pod naslovom The Marsh King's Daughter

Mučnu priču o otmici i zarobljeništvu priča nam Helena koja je do svoje dvanaeste godine živjela u kolibi usred močvare. Naravno da tamo nije dospjela svojom voljom, ali definitivno je svojevoljno i odlučno pobjegla kada je saznala istinu. Njen otac oteo je njenu majku kada je imala samo četrnaest godina, odveo je u močvaru i tamo je držao zatočenu. Pritom je fizički zlostavljao, silovao i izgladnjivao, a kada je navršila šesnaest godina bila je trudna. Rodila je Helenu u stravičnim mukama i zbog posljedica komplikacija kod poroda više nije mogla tom monstrumu roditi djecu.

Radnja počinje kada je Helena već odrasla žena, udana i majka dviju predivnih djevojčica i kada se na neki način već ponadala da je prošlost za koju nikome, pa ni suprugu, nije rekla napokon iza nje, ali vijest koju upravo čuje poljulja joj čitav svijet. Njen otac je pobjegao iz zatvora, a to znači da je u opasnosti njena obitelj. Budući da je kao djevojčica naučila kako baratati oružjem, ubijati životinje, skrivati se u šumi i pratiti tragove sada je vrijeme da sve to znanje iskoristi da pronađe oca i ponovno ga strpa u zatvor.

Priča je doista teška i emocionalno potresna jer čitati kako jedno dijete ne zna za ništa drugo osim za majku koja pati i za oca koji zlostavlja jako je uznemirujuće kao što je i njoj bila prilagodba na svijet kada je napokon spoznala da postoji i nešto drugo osim kolibe u močvari. Zamislite život bez kupanja, bez struje, pitke vode, bez čiste odjeće, zamislite da jedna djevojčica raste uz lov, ribolov i uvjerenje da sve što otac čini je najbolje za nju i majku. Zamislite Helenu koja istovremeno voli oca i istinski ga mrzi.

Senzacionalno je napisan ovaj psihološki triler s konstantom dozom straha i jeze koja vam se uvlači u kosti. Turobna atmosfera koja vlada u toj šumi u kombinaciji s brutalnom radnjom stvara neopisivu napetost. Sve vam to tjera suze na oči, stvara vam se knedla u grlu, nemoćni ste i ne znate kako će sve završiti, ali dobila sam pametnu priču, poticajne geste, poruke o sigurnosti i naivnosti, a ponajviše tu su dvije definicije obitelji-jedna prisilna i jedna stvorena ljubavlju. Zajedno će vam te obitelji pokazati koliko zla mogu učiniti krivi potezi i jedan psihopat bolesnih navika.

Stvarno originalna priča, a i ideja od koje je priča nastala, ali o tome vam neću pisati. Preporuka velika za briljantnu priču, moćne riječi i napetu radnju, preporuka za priču koja je istovremeno odlična i zastrašujuća te originalno i hrabro napisana.

*Knjiga je na engleskom jeziku i koliko čujem moglo se kupiti je u knjižarama Znanja za nekih 80 kn, čini mi se. Izdavač je Sphere, a knjiga postoji i u audio obliku na stranici littlebrown.co.uk (tako piše na poleđini knjige) Nadam se da će vam je netko od izdavača prevesti jer ovakvih nam trilera treba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije