Preskoči na glavni sadržaj

Karen Dionne- Home

Prethodno objavljeno pod naslovom The Marsh King's Daughter

Mučnu priču o otmici i zarobljeništvu priča nam Helena koja je do svoje dvanaeste godine živjela u kolibi usred močvare. Naravno da tamo nije dospjela svojom voljom, ali definitivno je svojevoljno i odlučno pobjegla kada je saznala istinu. Njen otac oteo je njenu majku kada je imala samo četrnaest godina, odveo je u močvaru i tamo je držao zatočenu. Pritom je fizički zlostavljao, silovao i izgladnjivao, a kada je navršila šesnaest godina bila je trudna. Rodila je Helenu u stravičnim mukama i zbog posljedica komplikacija kod poroda više nije mogla tom monstrumu roditi djecu.

Radnja počinje kada je Helena već odrasla žena, udana i majka dviju predivnih djevojčica i kada se na neki način već ponadala da je prošlost za koju nikome, pa ni suprugu, nije rekla napokon iza nje, ali vijest koju upravo čuje poljulja joj čitav svijet. Njen otac je pobjegao iz zatvora, a to znači da je u opasnosti njena obitelj. Budući da je kao djevojčica naučila kako baratati oružjem, ubijati životinje, skrivati se u šumi i pratiti tragove sada je vrijeme da sve to znanje iskoristi da pronađe oca i ponovno ga strpa u zatvor.

Priča je doista teška i emocionalno potresna jer čitati kako jedno dijete ne zna za ništa drugo osim za majku koja pati i za oca koji zlostavlja jako je uznemirujuće kao što je i njoj bila prilagodba na svijet kada je napokon spoznala da postoji i nešto drugo osim kolibe u močvari. Zamislite život bez kupanja, bez struje, pitke vode, bez čiste odjeće, zamislite da jedna djevojčica raste uz lov, ribolov i uvjerenje da sve što otac čini je najbolje za nju i majku. Zamislite Helenu koja istovremeno voli oca i istinski ga mrzi.

Senzacionalno je napisan ovaj psihološki triler s konstantom dozom straha i jeze koja vam se uvlači u kosti. Turobna atmosfera koja vlada u toj šumi u kombinaciji s brutalnom radnjom stvara neopisivu napetost. Sve vam to tjera suze na oči, stvara vam se knedla u grlu, nemoćni ste i ne znate kako će sve završiti, ali dobila sam pametnu priču, poticajne geste, poruke o sigurnosti i naivnosti, a ponajviše tu su dvije definicije obitelji-jedna prisilna i jedna stvorena ljubavlju. Zajedno će vam te obitelji pokazati koliko zla mogu učiniti krivi potezi i jedan psihopat bolesnih navika.

Stvarno originalna priča, a i ideja od koje je priča nastala, ali o tome vam neću pisati. Preporuka velika za briljantnu priču, moćne riječi i napetu radnju, preporuka za priču koja je istovremeno odlična i zastrašujuća te originalno i hrabro napisana.

*Knjiga je na engleskom jeziku i koliko čujem moglo se kupiti je u knjižarama Znanja za nekih 80 kn, čini mi se. Izdavač je Sphere, a knjiga postoji i u audio obliku na stranici littlebrown.co.uk (tako piše na poleđini knjige) Nadam se da će vam je netko od izdavača prevesti jer ovakvih nam trilera treba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga