Preskoči na glavni sadržaj

Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln- Sveta krv, Sveti gral

Richard je nakon čitanja knjige „Prokleto blago“ krenuo u potragu za tajnom koja u toj knjizi nije otkrivena od strane autora. Priču koju je tu pronašao fascinirala ga je i zaintrigirala jer tu se radi o jednom svećeniku koji pronađe nešto zbog čega postaje bogat. Nitko osim njegove domaćice nije znao o čemu se radi. Na smrtnoj postelji ne dobije odrješenje grijeha od drugog svećenika nakon što mu povjeri svoju tajnu, a domaćica na kraju spaljuje sav novac kako bi zataškala tu istu tajnu. Jednom je prilikom čak bila voljna svima reći o čemu se radi, ali iznenada umre i tajnu odnese sa sobom u grob.


Što je taj svećenik s kraja 19.stoljeća zapravo pronašao? Nagađalo se šifrirane svitke, blago, zlato ili možda doista Sveti gral ispunjen Isusovom krvlju. Na temelju čega se tako neočekivano obogatio? Richardu se u istrazi pridružuju Michael i Henry pa zajedno napišu knjigu koja dobije status prave skandalozne novinarske priče. Izloženi su napadima sa svih strana, osuđivani su, ali ovaj trojac napravio je čudesan posao i dao nam jednu vrhunsku i šokantnu priču.

Pred vama je knjiga koja vjerno opisuje Katare te njihovu tradiciju, legende, povijest, vjerovanja i povezanost s gore navedenim svećenikom, a dolazimo i do vitezova templara i njihovog blaga koje su navodno skrivali. Ujedno upoznajemo i templare, njihov zavjet, način života. Jesu li templari bili hrabri vitezovi ili vračari i čarobnjaci? Junaci ili mučenici? Knjiga opisuje brojne legende, mračne kultove i užasavajuće obrede. Sve je potkrijepljeno izvorima, dokazima i slikama, sve je prikazano istinito, a naš trio autora doista se potrudio oko otkrivanja te velike tajne.

Jesu li je doista otkrili saznajte sami, a ja vam svakako preporučujem knjigu jer odlična je, totalno misteriozna, šokantna i prepuna odličnih činjenica o kojima do sada pojma nisam imala. Znate ono, o svemu tome pomalo čujete, ali nikada ne zagrebete dublje pa vam puno toga ostane neistraženo? E pa ovim autorima mislim da ništa nije ostalo neistraženo jer temeljiti su i ništa nisu prepuštali slučaju. Knjiga je prepuna pitanja, sumnji i dvojbi, a puno su puta naišli na zid u svojoj istrazi, ali prenijeli su nam nešto kontroverzno i zapanjujuće. Jednom kada sam počela čitati nisam mogla prestati jer morala sam saznati što je ta dugo skrivana tajna, postoji li doista nešto kao teorija zavjere u vjerskom svijetu ili pravi misterij blaga uopće ne leži u bogatstvu.

Pa o čemu se onda tu radi? Znam, zbunjujuće je prvenstveno zbog svih tih silnih pitanja, onda zbog tajne koja nikako da izađe na vidjelo, a na kraju i zbog toga što knjiga nije roman, nije to samo neka priča, to je The priča koja i bez radnje ima savršen tok istraživanja, a spoznaje su jezive. Koliko čitam postoji i svojevrstan nastavak pod nazivom „Mesijanska ostavština“, ali o čemu se točno radi to ne znam, a da ću je čitati-to je sigurno. Vjerujem da ste mnogi već čitali knjigu Sveta krv, Sveti gral pa ste upoznati s time što vam pišem, a onima koji nisu čitali preporučujem neka strpljivo čitaju jer iznenadit će ih količina korisnih informacija, nebrojeno pametnih poruka i jedna vrlo tajanstvena povijest.
Stilus knjiga

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije