Preskoči na glavni sadržaj

Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln- Sveta krv, Sveti gral

Richard je nakon čitanja knjige „Prokleto blago“ krenuo u potragu za tajnom koja u toj knjizi nije otkrivena od strane autora. Priču koju je tu pronašao fascinirala ga je i zaintrigirala jer tu se radi o jednom svećeniku koji pronađe nešto zbog čega postaje bogat. Nitko osim njegove domaćice nije znao o čemu se radi. Na smrtnoj postelji ne dobije odrješenje grijeha od drugog svećenika nakon što mu povjeri svoju tajnu, a domaćica na kraju spaljuje sav novac kako bi zataškala tu istu tajnu. Jednom je prilikom čak bila voljna svima reći o čemu se radi, ali iznenada umre i tajnu odnese sa sobom u grob.


Što je taj svećenik s kraja 19.stoljeća zapravo pronašao? Nagađalo se šifrirane svitke, blago, zlato ili možda doista Sveti gral ispunjen Isusovom krvlju. Na temelju čega se tako neočekivano obogatio? Richardu se u istrazi pridružuju Michael i Henry pa zajedno napišu knjigu koja dobije status prave skandalozne novinarske priče. Izloženi su napadima sa svih strana, osuđivani su, ali ovaj trojac napravio je čudesan posao i dao nam jednu vrhunsku i šokantnu priču.

Pred vama je knjiga koja vjerno opisuje Katare te njihovu tradiciju, legende, povijest, vjerovanja i povezanost s gore navedenim svećenikom, a dolazimo i do vitezova templara i njihovog blaga koje su navodno skrivali. Ujedno upoznajemo i templare, njihov zavjet, način života. Jesu li templari bili hrabri vitezovi ili vračari i čarobnjaci? Junaci ili mučenici? Knjiga opisuje brojne legende, mračne kultove i užasavajuće obrede. Sve je potkrijepljeno izvorima, dokazima i slikama, sve je prikazano istinito, a naš trio autora doista se potrudio oko otkrivanja te velike tajne.

Jesu li je doista otkrili saznajte sami, a ja vam svakako preporučujem knjigu jer odlična je, totalno misteriozna, šokantna i prepuna odličnih činjenica o kojima do sada pojma nisam imala. Znate ono, o svemu tome pomalo čujete, ali nikada ne zagrebete dublje pa vam puno toga ostane neistraženo? E pa ovim autorima mislim da ništa nije ostalo neistraženo jer temeljiti su i ništa nisu prepuštali slučaju. Knjiga je prepuna pitanja, sumnji i dvojbi, a puno su puta naišli na zid u svojoj istrazi, ali prenijeli su nam nešto kontroverzno i zapanjujuće. Jednom kada sam počela čitati nisam mogla prestati jer morala sam saznati što je ta dugo skrivana tajna, postoji li doista nešto kao teorija zavjere u vjerskom svijetu ili pravi misterij blaga uopće ne leži u bogatstvu.

Pa o čemu se onda tu radi? Znam, zbunjujuće je prvenstveno zbog svih tih silnih pitanja, onda zbog tajne koja nikako da izađe na vidjelo, a na kraju i zbog toga što knjiga nije roman, nije to samo neka priča, to je The priča koja i bez radnje ima savršen tok istraživanja, a spoznaje su jezive. Koliko čitam postoji i svojevrstan nastavak pod nazivom „Mesijanska ostavština“, ali o čemu se točno radi to ne znam, a da ću je čitati-to je sigurno. Vjerujem da ste mnogi već čitali knjigu Sveta krv, Sveti gral pa ste upoznati s time što vam pišem, a onima koji nisu čitali preporučujem neka strpljivo čitaju jer iznenadit će ih količina korisnih informacija, nebrojeno pametnih poruka i jedna vrlo tajanstvena povijest.
Stilus knjiga

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga