Preskoči na glavni sadržaj

Jay Asher- Trinaest razloga

 Mala tanka knjiga od svega dvjesto stranica u mojoj je ruci stvarala težinu. Neopisiva težina riječi napisanih u njoj u potpunosti me slomila. Nisam uspjela pročitati nijednu stranicu bez prolivenih suza. Vi koji ste čitali vjerujem da me razumijete, vi koji ćete je čitati pripremite se za vrlo tragičnu priču. Ta priča o nesretnoj djevojci koja je počinila samoubojstvo duboko mi se urezala u misli i više nikada neće iz njih izaći.


Cijelu će vam tužnu priču na vrlo poseban način ispričati Clay, dečko koji je jedini iskreno volio baš nju, a ispričat će vam je i ona, Hannah, djevojka koja je za svoju smrt imala trinaest razloga. Trinaest ljudi krivo je zbog toga, a oni će za to saznati kada bude već puno prekasno. Redom će svatko od njih dobiti kazete na kojima se nalaze mnoge tajne i mnoge istine koje su presudile jednoj tako divnoj i neiskvarenoj djevojci. Kada Clay dobije kazete potpuno je izbezumljen jer ne shvaća kako bi on mogao biti kriv za njenu smrt i slušajući bolne ispovijesti pronalazi samo bijes i tugu.

Hannah nije samo njemu otkrila svoje razloge, Hannah je sve sudionike otkrila svima njima i šokantne priče su bile ono što me uništilo. Količina boli koju je ta djevojka nosila u sebi nikako nije mogla voditi nečem dobrom jer razlozi njene smrti nisu bezvezni, ti razlozi doista postoje i opravdani su. Hannah je znala sve njihove tajne, znala je tko ju je i zbog čega ponižavao, tko ju je ismijavao, znala je tko joj je lagao. Znala je tko su krivci za brojne grozote koje su se događale, a sve su se te tajne stopile s njenim životom i njom samom te je dovele do ruba provalije.

Sada bolje shvaćam što se događa u glavama djece koja su maltretirana, koja su verbalno ponižavana, koja su izložena ruglu, znam kako se djeca u takvim situacijama često povlače u sebe i okrivljuju sebe. Sve sam to i prije nagađala, ali ova priča otvorila mi je oči, ova priča pokazala mi je da ne smijem zatvarati oči pred znakovima tjeskobe i depresije i pokazala mi je da ne smijemo okretati leđa kada netko sjetno kaže 'Dobro sam.' Kao roditelj obraćat ću više pažnje čak i na najmanje sitnica, puhat ću na hladno, bit ću još veća podrška na svakom koraku i tražit ću razloge prije nego što bude prekasno.

Ovo je knjiga koju ću preporučivati svugdje i svima, ovo je The knjiga koja razara silinom emocija i koja će vam pokazati kako jedan život završava i koji su razlozi za to. Nekome će sve to izgledati kao sitnice, ali djeci su te sitnice čitav svijet. Hannah taj svijet nije mogla izdržati, nije imala dovoljno snage ni hrabrosti, ali zato je svojom pričom dala puno nade i snage Clayu koji na kraju knjige učini pravu stvar i možda je tom svojom gestom nekome spasio život. Obavezno pročitajte i obavezno knjigu proslijedite svojim tinejdžerima jer ova knjiga podiže svijest, ova knjiga daje surovu realnost i iako je jedna djevojka odustala od borbe možda netko ipak shvati da je važno boriti se.
Vorto Palabra


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije