Preskoči na glavni sadržaj

Angela Marsons-"Nijemi vrisak"


Mozaik knjiga

Kada inspektorica Kim Stone dobije slučaj istrage utopljene ravnateljice ženske škole ispostavi se da je dobrano zaglibila. U jednom će se jedinom trenu prošlost spojiti sa sadašnjosti i bujica emocija kolat će venama uvijek hladne i staložene Kim. Iako inspektorica ima iza sebe brdo problema i tajna, a oko sebe hrpu kolega koji vode burne živote, ona seneće dati smesti i vješto će voditi istragu u kojoj se na dnevnoj bazi pojavi barem jedan leš uz dodatak iskopanih kostiju na zemljištu nekadašnjeg doma za nezbrinutu djecu.

E sad, ubojstva koja krenu nakon ravnateljičine smrti ispostave se povezanima, ubijeni će biti svi koji su nekada davno pokopali jednu tajnu i nadali se da će tamo zauvijek ostati, ali isto tako svi su ti ubijeni povezani i sa domom za nezbrinutu djecu. Kakve su bile funkcije ubijenih u tom domu gdje su neostvarene snove sanjarile djevojčice slomljenog duha? Tko je odlučio tajnu skrivanu godinama zauvijek izbrisati? Hoće li mala tijela otkriti pravu istinu ili će sve i dalje ostati u misteriji? Rijetko tko smoći će hrabrosti da priča o toj ustanovi gdje je život bio kao sjena, krajnje odredište gdje su zanemarene, silovane i zlostavljane djevojčice ostavljene da pate u vlastitoj agoniji. I Kim se prisjeća svoje boli pa je stoga istraga koja obuhvaća prošlost i sadašnjost za nju vrlo važna, a istovremeno jako stresna.

Da, sve se tu vrti oko napuštanja i gubitka. Dok Kim pati zbog tužne prošlosti gdje je izgubila brata, u sadašnjosti jedina joj je bol majka šizofreničarka zatvorena u psihijatrijskoj ustanovi i Kim se nada da će tamo zauvijek i ostati. Sa majkom nema dobar odnos, ona majku prezire i jedino joj je važno da ostane zatvorena kako više nikome ne bi naudila. Vidite, imamo tu inspektoricu koja pogledom ubija, a kada malo zagrebemo površinu dobijemo slomljenu ženu željnu ljubavi, ženu koja je i sama prošla niz udomiteljskih obitelji i koja zna kako je teško voljeti i izgubiti. Ona se teško veže za muškarce i nikome ne dopušta da ostane u njenom životu. Kako je i sama iskusila bol i odbijanje sada lakše razumije koncept po kojem je sve to funkcioniralo. I sama je bila buntovna djevojčica, ali tek sada shvaća kako ljubav u mnogočemu pomaže, ali i dalje to ne želi prihvatiti. Kim je snažna žena još snažnijeg karaktera, prava osoba da joj povjerite svoje tajne.

„Nijemi vrisak“ odlična je krimi priča koja uvelike podsjeća na romane Tess Gerritsen kako svojom detaljno opisanom istragom tako i konceptom gdje imamo brutalna ubojstva i ubojicu poremećenog uma, a sve obavijeno velom laži. Tako ovaj krimi dobije dubinu, dobije psihološki aspekt u kojem ulazimo u glave kako pozitivaca tako i negativaca i slučaj padne nama na leđa i nema više te sile da nas odvoji od čitanja jer mi sada rješavamo slučaj i ubojica će platiti. Znači, dobit ćete vrlo zanimljive likove mračnih prošlosti sa kojima ćete prolaziti brutalu i osjetiti trnce na potiljku. Svjedočit ćete okrutnim ubojstvima i gledati kako se ubojica krije na najočitijem mjestu i prolazi nezapaženo. Ali da ne kažete da je sve tu samo o ubojstvima i ubojicama, napomenut ću kako ovaj roman daje mnoge emocije skrivene u tako jednostavnim rečenicama, a pokazuju pravu bit ove priče.

Mučna priča, bolna sjećanja, zlostavljana i ubijena djeca i ljudi koji su godinama čuvali jednu tajnu sada će platiti visoku cijenu, ali je li tu kraj? Da li je priča završena kada se ugasi žar u oku posljednjeg svjedoka? Ubojica nema milosti, ubija sa užitkom i odlučan je u namjeri da uzme život svakome tko mu stoji na putu, ali i on nesmotreno pogriješi. Nevjerojatna je ovo priča sa jezivim detaljima nakon koje ćete tri puta provjeravati jesu li vam vrata kuće dobro zaključana. Priča je puna preokreta, a kraj je novi šok. Fantastičan prvijenac, kažu, i ja se potpuno sa time slažem. Moja velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…