Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty-"Pljačkaš"


Osmi roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Reklo bi se, polako se stvari raspetljavaju, serijal ide kraju, navodno još četiri romana i gotovo, osim ako nije...pa ako se mene pita može i više jer uvukla sam se u serijal i svaki novi roman iz te kolekcije novo je saznanje kako o ratu između Škota i Engleza tako i svakoga puta upoznamo jednog od famoznih Bruceovih fantoma. Ovoga puta to je Robert Boyd, ratnog imena „Pljačkaš“, koji posjeduje iznimnu tjelesnu snagu i do zla boga voli borbu prsa o prsa. On je doslovno pljačkaš koji harači Engleski narod čisto radi osvete Englezima. Milo za drago, oni su nama pa ćemo i mi njima, muška posla i nikako da se sklopi primirje koje su svi željno iščekivali. Naposljetku, rat je u stanju mirovanja, ali sprema se oluja ako se ubrzo ne sklopi primirje.

Kako bi to postigli, odnosno priskrbili si moć ucjene, Čuvari Visočja otmu na jednom sajmu milostivu Rosalin i mladog prijestolonasljednika, sestru i sina moćnog baruna Clifforda. Tek kada ih fantomi odvedu u svoj tabor Boyd shvati kako se milostiva Rosalin i on od nekuda znaju. O da, nakon što mu je spomenula kako mu je pomogla u bijegu od njenog brata, Boyd se sjetio nježnog lica, sjajnih očiju i mekih usana milostive Rosalin, žene koju ni nakon šest godina nije zaboravio. A Rosalin se zaljubila u tog stasitog ratnika još dok ga je prije šest godina gledala sa tornja svoga dvorca kako on pomaže svojim prijateljima i vraća im vjeru u život čak i kada su bili u zarobljeništvu.

Pomogla im je, spasila ih je od sigurne smrti i brojala dana kada će ga ponovno sresti, a sada kada se to napokon dogodilo, ona je njegova zarobljenica i bijeg nije opcija. Tek sada ona vidi tko je zapravo čovjek u kojeg se davno zaljubila, tek sada shvaća kakvo je doista stanje između Engleza i Škota i tek sada vidi da se tu nešto mora poduzeti kako se stanje ne bi pogoršalo. Ali zanesena je i smetena snažnim tijelo tog Pljačkaša koji joj pogledom pali kožu. Iskre lete na sve strane, situacija se zahuktava kako u njihovom odnosu tako i na ratnom planu. Rosalin i Boyd prepuštaju se strastvenim užicima, ali onda on sazna nešto o Rosalin i dosta mu je svega, dosta mu je da je voli, dosta mu je da razmišlja kako će graditi budućnost sa neprijateljevom sestrom.

„Pljačkaš“ isto kao i prethodnici, zamaman je i vrlo napaljujuć povijesno ljubavni roman, sa minimalno povijesnih zbivanja, a krcat senzualnih trenutaka. Svi ti nježni dodiri, junačenja, sitne ljubomore, sve nas to uvodi u jednu divnu ljubavnu priču gdje čak ni rat nije prepreka ljubavi, gdje čak ni činjenica da je to dvoje na suprotnim stranama u ratu koji još uvijek traje neće biti opreka njihovoj čežnji, strasti i snovima o zajedničkoj budućnosti. Osvete, zamke i smicalice, ponižavanja i ubijanja tek su jedan dio povijesti, ali isto tako samo su jedan mali dio ove knjige. Tu prvenstvano okrećemo glavu od rata, barem na nekoliko trenutak kako bi pratili zadirkivanja i prepucavanja dvoje ljubavnika, dvoje budalastih ljudi koji će na svakom koraku tražiti način da osvoje ili otjeraju jedno drugog. Taj će nesretni dvojac svoje boli i patnje u skroz nezgodnim situacijama iznijeti na svjetlo dana i tada padaju maske, tada počinje borba ne za teritorij nego za srca koja vole i ujedno se i bore.

Što više reći, dovoljno ste čuli, a sad knjigu u ruke i ako još niste saznajte kako je završila Boydova priča, kako je i zbog čega po drugi puta pao u ruke neprijatelja i koju su važnu lekciju naučila dva zadrta neprijatelja. Je li sklopljeno primirje? Ima li milostiva Rosalin u tome svoje prstiće? Hoće li Boyd na kraju popustiti mržnji i osveti ili se svim silama boriti za ljubav svoje drage čak i protiv neprijatelja? Pitanja su se tako i meni redala pa nije ni čudno što sam knjigu progutala u tren oka i što sam uživala i smijala se svađama koje uopće nisu bile potrebne, ali eto njima su bile potrebne kako bi shvatili da nije sve u mržnji, ponekad dobro čuči u najnasilnijim ratnicima, ponekad žar borbe pokaže i nježna engleska ruža. Preporuka do neba za cijeli serijal.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo