Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty-"Pljačkaš"


Osmi roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Reklo bi se, polako se stvari raspetljavaju, serijal ide kraju, navodno još četiri romana i gotovo, osim ako nije...pa ako se mene pita može i više jer uvukla sam se u serijal i svaki novi roman iz te kolekcije novo je saznanje kako o ratu između Škota i Engleza tako i svakoga puta upoznamo jednog od famoznih Bruceovih fantoma. Ovoga puta to je Robert Boyd, ratnog imena „Pljačkaš“, koji posjeduje iznimnu tjelesnu snagu i do zla boga voli borbu prsa o prsa. On je doslovno pljačkaš koji harači Engleski narod čisto radi osvete Englezima. Milo za drago, oni su nama pa ćemo i mi njima, muška posla i nikako da se sklopi primirje koje su svi željno iščekivali. Naposljetku, rat je u stanju mirovanja, ali sprema se oluja ako se ubrzo ne sklopi primirje.

Kako bi to postigli, odnosno priskrbili si moć ucjene, Čuvari Visočja otmu na jednom sajmu milostivu Rosalin i mladog prijestolonasljednika, sestru i sina moćnog baruna Clifforda. Tek kada ih fantomi odvedu u svoj tabor Boyd shvati kako se milostiva Rosalin i on od nekuda znaju. O da, nakon što mu je spomenula kako mu je pomogla u bijegu od njenog brata, Boyd se sjetio nježnog lica, sjajnih očiju i mekih usana milostive Rosalin, žene koju ni nakon šest godina nije zaboravio. A Rosalin se zaljubila u tog stasitog ratnika još dok ga je prije šest godina gledala sa tornja svoga dvorca kako on pomaže svojim prijateljima i vraća im vjeru u život čak i kada su bili u zarobljeništvu.

Pomogla im je, spasila ih je od sigurne smrti i brojala dana kada će ga ponovno sresti, a sada kada se to napokon dogodilo, ona je njegova zarobljenica i bijeg nije opcija. Tek sada ona vidi tko je zapravo čovjek u kojeg se davno zaljubila, tek sada shvaća kakvo je doista stanje između Engleza i Škota i tek sada vidi da se tu nešto mora poduzeti kako se stanje ne bi pogoršalo. Ali zanesena je i smetena snažnim tijelo tog Pljačkaša koji joj pogledom pali kožu. Iskre lete na sve strane, situacija se zahuktava kako u njihovom odnosu tako i na ratnom planu. Rosalin i Boyd prepuštaju se strastvenim užicima, ali onda on sazna nešto o Rosalin i dosta mu je svega, dosta mu je da je voli, dosta mu je da razmišlja kako će graditi budućnost sa neprijateljevom sestrom.

„Pljačkaš“ isto kao i prethodnici, zamaman je i vrlo napaljujuć povijesno ljubavni roman, sa minimalno povijesnih zbivanja, a krcat senzualnih trenutaka. Svi ti nježni dodiri, junačenja, sitne ljubomore, sve nas to uvodi u jednu divnu ljubavnu priču gdje čak ni rat nije prepreka ljubavi, gdje čak ni činjenica da je to dvoje na suprotnim stranama u ratu koji još uvijek traje neće biti opreka njihovoj čežnji, strasti i snovima o zajedničkoj budućnosti. Osvete, zamke i smicalice, ponižavanja i ubijanja tek su jedan dio povijesti, ali isto tako samo su jedan mali dio ove knjige. Tu prvenstvano okrećemo glavu od rata, barem na nekoliko trenutak kako bi pratili zadirkivanja i prepucavanja dvoje ljubavnika, dvoje budalastih ljudi koji će na svakom koraku tražiti način da osvoje ili otjeraju jedno drugog. Taj će nesretni dvojac svoje boli i patnje u skroz nezgodnim situacijama iznijeti na svjetlo dana i tada padaju maske, tada počinje borba ne za teritorij nego za srca koja vole i ujedno se i bore.

Što više reći, dovoljno ste čuli, a sad knjigu u ruke i ako još niste saznajte kako je završila Boydova priča, kako je i zbog čega po drugi puta pao u ruke neprijatelja i koju su važnu lekciju naučila dva zadrta neprijatelja. Je li sklopljeno primirje? Ima li milostiva Rosalin u tome svoje prstiće? Hoće li Boyd na kraju popustiti mržnji i osveti ili se svim silama boriti za ljubav svoje drage čak i protiv neprijatelja? Pitanja su se tako i meni redala pa nije ni čudno što sam knjigu progutala u tren oka i što sam uživala i smijala se svađama koje uopće nisu bile potrebne, ali eto njima su bile potrebne kako bi shvatili da nije sve u mržnji, ponekad dobro čuči u najnasilnijim ratnicima, ponekad žar borbe pokaže i nježna engleska ruža. Preporuka do neba za cijeli serijal.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…