Preskoči na glavni sadržaj

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"


Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcionist zbog prerane smrti ostavio samu. Liv je žena za rutinu, sve radi u točno vrijeme, ne odstupa od trčanja, voli ritam života iako plaše je sitnice koje je svakodnevno podsjete na muža kao na primjer slika Djevojka koju si ostavio za sobom koju s vremena na vrijeme pogleda i zapita se zašto je David mislio da joj ona sliči. U vlastitoj se kući osjeća kao uljez, muku muči sa bankama jer u gadnoj je financijskoj situaciji, otac joj svojim dječjim ponašanjem komplicira život, a onda su tu još i ti trenuci samoće kada jednostavno više nije sposobna živjeti bez Davida. Da ne bi sve bilo jednostavno u njenom se kaosu pojavi Paul, bivši policajac koji traga za umjetninama koje su Nijemci ukrali Francuzima te ih vraća njihovim vlasnicima, odnosno njihovim potomcima. Liv i Paul se zbliže i prije nego Paul shvati kako se slika Djevojke nalazi upravo u Livinoj kući i sama spoznaja o tome sruši cijeli njihov tek stvoren mali svijet zaljubljivanja.

Što i kako dalje? Hoće li Liv uspjeti zadržati sliku Djevojke usprkos sudskim prijetnjama ili će je morati vratiti takozvanim vlasnicima? Ta joj slika puno znači i uvelike je podsjeća na Davida, ali može li se nositi sa pritiskom i troškovima suđenja? Ova sentimentalna priča odvodi nas stotinu godina unatrag gdje je Francuska osjetila bol, glad i tešku čizmu neprijatelja, sve je bilo to teško podnositi, a vjerujte teško je i o tome čitati. Konstantna knedla u grlu dok sam čitala o ljudima izgladnjelima do kostiju i hvala Bogu drugačija su sad vremena, ali i dalje ima sličnih boli. Nije ovaj roman, a ni recenzija nikakva nacionalna kritika, ali uvelike nam daje realno stanje toga doba, realne opise i nevjerojatnu snalažljivost glavnih likova.

Prvi dio knjige posvećen je Sophie, a drugi Liv, ali ako malo bolje pogledam obje su propatile i mnoge stvari istjerale na čisto, a da nisu nikada suzu u javnosti ispustile. Priča je to o snažnim ženama ne davnih dana nego svima nama u svim generacijama. Hrabrost se ponekad odražava u malim stvarima, ali pomiče brda. Koliko se Sophie borila da zadrži sliku djevojke koju je dobila od muža slikara na poklon, toliko se i Liv bori da je zadrži jer i ona ju je dobila od svoga muža na poklon i kreće bjesomučno istraživanje o porijeklu slike kako bi se saznala istina i kako bi pravda bila zadovoljena.

„Djevojka koju si ostavio za sobom“ emocionalna je priča koja ratno stanje, krađu i ponižavanja isprepliće sa sadašnjosti i jednom djevojkom koja shrvana boli i dalje iskreno voli. Priča je to koja uz okupaciju opisuje dvije ljubavne priče, istinsku ljubav koja ruši sve granice i dotakne nam srca, prodre nam u dušu i suze neočekivano kliznu niz lice. Volim Jojo kada piše o ovakvim temama jer iz ovakve se knjige vidi da je dušu dala u svaku napisanu riječ, da si je dala truda u istraživanju i vjerno nam predočila sve strahote koje su ljudi u to doba proživljavali. Iz ovoga mislim da vam je sve dalje jasno, itekako roman preporučam jer budi neku sentimentalnu crtu u vama i pokazuje što su prave vrijednosti i što uistinu trebamo cijeniti. A što se dalje odigralo sa slikom Djevojke i sa dvije naizgled izgubljene ljubavne priče saznajte sami u ovoj zamamnoj priči prožetoj naizmjenično suzama i smijehom.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…