Preskoči na glavni sadržaj

Pavle Svirac-"Kako bit hipster"


Književna Groupie
Egmont Hrvatska

Knjiga me zainteresirala čim sam vidjela njen naslov „Kako bit hipster“, ništa mi o tome poznato nije, ali prateći stranicu autora shvatila sam kako je on prava osoba da mi objasni pojam hipserstva ili sve što uz to ide i to na vrlo osebujan način. Već iz samog prologa vidim da se nisam prevarila, već tu sam shvatila da je Pavle upravo ono što trebam - osoba sa kojom ću se složiti u svemu.

U kratkim crtama upoznajemo autora, a onda prelazimo na malo ozbiljnije teme prožete savršenom satirom. Sve što sam pročitala izmamilo je osmijeh na moje lice i veliko hvala autoru što mi je neke stvari tako realno objasnio, a da pritom nisam trebala koristiti rječnik da saznam značenje pojedinih riječi. Priča nam Pavle o prosvjedu branitelja, o napadu Bed Blu Bojsa (pišem kao i Pavle u knjizi i ne sramim se toga, samo prihvatite) i „zarađenim“ oteklinama. Nastavlja sa propalim domjencima i domaćicama koje ne znaju primiti šalu na svoj račun, a bome loše će proći i u pokušaju osvete pa će izvući deblji kraj i kaznu za javno remećenje reda i mira. Mislim da se čak i zakleo kako više neće imati posla sa ekipom iz kazališnog svijeta, kaže: „...iščašen svijet u kojem možeš samo izgubiti-dušu, pare, svejedno.“

Reklo bi se-čitam i ne vjerujem, koliko iskrenosti, srčanosti i žara nalazim u ovoj knjizi da je to ludnica. Smijem se ko budala, tješim se proći će, ali Pavle sipa sve iz rukava i progovara o svemu, što ste mislili da vas muči, bez dlake na jeziku. Evo već ga volim, ali Pavle sori, udana sam. Vidim da ti je kriza, a čak te i Julijana izdala, ali ne mogu ti pomoći, osim naravno da te pohvalim i da ti kažem- Care, naklon do poda, moj si idol. Nego, ajmo dalje, naravno da tu još nije kraj. Navodna deložacija nije mu pošla za rukom kao ni namješten posao u saboru, a budući da mu egzorcizam nije dobra strana popušio je i u samostanu. Lik stvarno nema sreće.

Zgodno je nama sve to Svirac objasnio, kaos koji vlada našom državom nemoguće je dovesti u red, to je očita poanta, ali bacio je karte na stol, sve lijepo upakirao u zabavnu priču, nasmijao čitatelje i pokazao tko je gazda. Nema sumnje, uhvatio se raznih problema, prozvao sve redom od književnika, saborskih zastupnika, svećenika, TV emisija pa do onih u „zidu“ i predsjednice te ubacio feministice i hipstere i dao nam realnu situaciju i nemoguće rješenje, ali potrudio se, itekako se potrudio. Prava je poslastica, u moru svega istog našao se jedan On i pokazao kako se to radi. Ne hvalim ga bezveze, uistinu mislim sve što pišem isto kako je, vjerujem, i on mislio kada je pisao ovu knjigu, a kakve je sve još dogodovštine doživio saznajte sami pa mi javite jel i vama bilo motivirajuće. Provokativan, vulgaran i oštar Književna Groupie uljepšat će vam dan, mjesec ili godinu ukoliko pažljivo čitate svaki ulomak koji je priča za sebe, a u kojima nas vješto bodri da budemo jaki čak i kada je situacija van kontrole. 

Eto Pavle tu je kraj mom blebetanju, vjeruj sve je od srca. Sa tvojom ću se knjigom družiti u još puno navrata, a prvenstveno da je preporučim i mojim čitateljima i dragim prijateljicama, bar da se malo svi nasmijemo ovom usranom svijetu koji ne kuži pisce. Mene tvoja knjiga nije pokolebala, nastavit ću i dalje pisati, ako ništa drugo onda sebi za gušt, a tebi hvala na poticaju i svaka ti dala.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…