Preskoči na glavni sadržaj

Mary Kubica- "Dobra djevojka"


U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Mia je kćer uglednog suca, on je hladan, samouvjeren i svu pažnju posvećuje samo kćeri Grace. Grace je tatina ljubimica, a Mia mamina. Obje su kćeri sada odrasle žene koje su krenule svojim putem. Mia je bila buntovna u tinejdžerskim danima i često zapadala u probleme koje je njen otac vješto prikrivao, ali sada se promijenila. Živi sama i ni u kom slučaju ne želi ovisiti o bogatstvu svoje obitelji zato jer ona zna tajnu. Sve se preokreće kada je jedne večeri dečko ostavi na cjedilu i ne pojavi se na dogovorenom mjestu. Sa željom za dobrim brzinskim provodom Mia napravi nekoliko krivih poteza i na kraju je oteta.

Priču pratimo iz perspektive Mijine majke Eve, Detektiva Gabea i Mijinog otmičara, a kroz radnju jasno možemo vidjeti što se sve događalo u toku otmice i nakon što se Mia napokon vratila kući. Od majke saznajemo sve o njihovim zategnutim obiteljskim odnosima, o tome koliko ona brine zbog toga što joj je kći nestala i koliko je zapravo voli. Po povratku majka joj je jedina utjeha i oslonac dok se otac cijelo vrijeme ponaša kao da se to njega ne tiče. Od Colina saznajemo što se događalo sa Mijom tijekom njenog nestanka. On priča sve u detalje kako je njena otmica isplanirana, kako je dogovoreno da je on otme i preda dalje, ali sve se mijenja kada Colin jednostavno ne može predati Miju na dogovorenom mjestu nego je odvede u napuštenu brvnaru. U toku njihovog boravka u brvnari Colin Miji priznaje kako je on zapravo nije želio oteti, a još je manje želio predati je groznom naručiocu. I dok Mia cijelo vrijeme pokušava Colinu reći svoju mračnu tajnu među njima se rađa ljubav.

Kakvu tajnu krije Mia? Je li Mijin otac upleten u njenu otmicu? Što se sve događalo u toj brvnari i je li Colin krivac ili je možda i on izigran? Kako je detektiv Gabe pronašao Miju? O da, puno je tu još toga o čemu bih vam mogla pisati i koliko god me vuče da vam sve u detalje prepričam oduprijet ću se nekako tom porivu i sve vam lijepo prešutjeti.

„Dobra djevojka“ odličan je triler, i iako se od samoga početka zna tko je oteo Miju i kako se ona vratila kući, tu je još jako puno stvari koje ostaju u misteriju što radnji daje izuzetnu napetost i oštrinu. Cijela obitelj Dennett ima nekih problema na psihičkoj bazi, ali svi to vješto sakrivaju i apsolutno nitko ne priča o osjećajima, tek nakon što Mia nestane majka se slomi i otvara nam srce, pa sve potisnute emocije isplivaju u trenu. Priča je to o uništenoj obitelji, o tajnama koje razdiru srce i o mnoštvu krivih odluka. A ujedno to je i priča o lijepo zamišljenom planu koji je negdje usput pao u vodu. Splet je to emocija, žrtvovanja i laži koje naposljetku prelaze u kajanje, bol i krivnju. Mijino psihičko stanje nakon povratka u totalnom je neredu, koliko se nekih stvari ne može sjetiti zbog traume toliko se drugih stvari ne želi sjetiti, jer tek kada joj sve sjedne na svoje mjesto doći će do spoznaje kako je za mnoge stvari sama kriva. Na kraju se u priču ubacuje i Mia i tek tada saznajemo pravu istinu, tek tada nam je puno stvari jasnije i mnoga „Kako?“ i „Zašto?“ dobit će svoje odgovore.

Ovo je zaista poseban roman i imat ćete osjećaj kako se bez imalo problema možete naći u glavama glavnih likova, proživljavat ćete sa njima strah i bijes, pitati se kako je sve u samo jednome trenu moglo poći tako krivo, a kada shvatite kako je jedna teška sudbina postala borba za život prepuna nježnih emocija ostat ćete zatečeni dozom boli i tuge koju donose mračne tajne. Nema tu maltretiranja ni silovanja, već samo jedna otmica koja otkriva koliko smo daleko spremni ići zbog istine. Jedinstven roman ako mene pitate, zaista ga vrijedi pročitati. Čitko, pitko i napeto do samoga kraja, jednostavno vas okupira i ne pušta još danima nakon što ga pročitate.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije