Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty- "Sokol"

(Roman iz serije Čuvari Visočja, drugi dio)

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Kako je Bruce na kraju prvog nastavka orkunjen za kralja, rat se nastavio i u ovom drugom nastavku. Edward je bio žustar i u samo nekoliko nesmotrenih trenutaka Bruce je opet svrgnut sa prijestolja. Prognan je i žali zbog loših odluka, ali ne odustaje jer ima veliku potporu čuvara visočja. Čeka ih nova borba, novi rat, nova osvajanja, nove pobjede i naravno nove ljubavi. Ovo je ponajprije priča o Sokolu, hrabrom gusaru i moreplovcu, te njegovoj odanosti Bruceu i snalažljivosti na borbenom polju.

Lady Elyne de Burgh, kći najmoćnijeg irskog plemića, nađe se na krivom mjestu u krivo vrijeme i kako su „gusari“ pomislili, načula je neke informacije koje nije smjela čuti. Zarobili su je ne znajući tko je zapravo ona i poveli je sa sobom. Lady Elyne predstavila im se kao Ellie, dadilja koja pojma nema o ničemu, ali usprkos tome ona im stvara brojne probleme svojim pokušajima bijega, a pritom ne shvaća kako joj Sokol samo želi pomoći i sigurno je vratiti kući. U toku skrivanja po obližnjim otocima stvari se između Ellie i Sokola jako uzburkaju. Ona ne želi pasti na njegov šarm, a za njega Ellie je pravi izazov i jednostavno je mora imati. I dok Sokola traži pola engleske mornarice, on i Ellie upuštaju se u putene užitke. Zanemarujući pritom kako oboje kriju velike tajne. Tu priča nikako nije gotova, na vama je da saznate je li Bruce ponovno na prijestolju ili nije. Hoće li se Ellie udati za zaručnika kojem je obećana ili će Sokol ipak uspjeti pridobiti njenu naklonost čak i nakon što je već dva puta odbila njegovu ponudu?

„Sokol“ isto kao i njegov prethodnik „Poglavar“ zaista je zamamno štivo, borbenost i snaga na svakom su koraku, stupice, laži i zamke daju nagovještaj svakoj novoj napetosti na ratnom planu, a uz to sve predivna ljubavna priča sa mnoštvom zavrzlama i sukoba zagrijat će vam srce. Kroz radnju saznajemo kako je tijek borbe za vlast u nekim etapama eskalirao, ali hrabri mladi i nadasve jako zgodni Highlanderi savršeno su riješili stvari. Ovo je odličan povijesno ljubavni roman u kojem ne nedostaje laži i izdaje iako je odanost na prvome mjestu, a kada ljubav proviri kroz vrata slamaju se srca čak i nesalomljivima.

I ovoga puta autorica na kraju romana daje svoju bilješku gdje nam objašnjava koji su se od ovih događaja opisanih u romanu zaista dogodili, a koji su samo plod njene mašte. Kako je cijela ta ratna situacija velikim dijelom istinita, autorica je i ovoga puta divno u cijelu tu kompliciranu situaciju uplela ljubavnu priču jednog nepopravljivog gusara za kojim uzdišu mnoge žene i plahu lady koja je željna ljubavi u svakom smislu te riječi. Svakako je za reći kako Monica stvara predivne priče sa mnoštvom alfa mužjaka od kojih nam se smrači pred očima i zbog kojih ženska populacija poželi da smo živjele u nekom drugom stoljeću. Roman je ovo iz kojeg se stvarno može saznati svašta zanimljivo o povijesnim zbivanjima u kojoj se Škoti i Englezi baš i ne vole, a uz to je i prepun strastvenih scena i sirovih užitaka. Sve je to savršeno upakirano u zanimljivu i napetu priču koja nas drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Kraj ove priče donosi neke sretne vijesti, ali ujedno i nove probleme.

Uživali ste sa „Poglavarom“, e pa i sa „Sokolom“ ćete se divno provesti, a najviše od svega veseli me činjenica kako se ovim dečkima pridružuje i ostatak ekipe tamnoputih, mišićavih i zgodnih Highlandera. Kako je ovo povijesno ljubavni roman svi ljubitelji romantike i strateških osvajanja doći će na svoje i divno se zabaviti se neobičnim društvancem u koje svako malo upadne neka djeva sa novim problemima.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije