Preskoči na glavni sadržaj

Nicholas Sparks- "Dear John"

( Nikolas Sparks- Dragi Džone izdanje Laguna )

Ponovno u divnom društvu mog omiljenog autora...ah, milina. Ova priča zaista oduzima dah i ukoliko je niste čitali sada je pravo vrijeme da je uzmete u ruke. Predivna je to priča o Johnu, mladom vojniku teške i turobne prošlosti, upornom borcu za očevu naklonost i romantičaru koji se bezglavo zaljubio. Ali krenimo redom...John je kao dijete bio problematičan, već samim time što ga je majka ostavila odmah nakon rođenja, nije spoznao pravu roditeljsku ljubav. Život sa ocem, strastvenim sakupljačem novčića, dovodio ga je do ludila i iako nikada njegov otac nije prema njemu bio ni strog ni zahtjevan, John je bio izbezumljen stalnim pričama o novčićima i kolekciji koju je njegov otac naslijedio od djeda. Nakon jedva završene škole John puno pije i ne mari za svijet oko njega, ali onda jednoga dana nešto u njemu pukne i on se prijavi u vojsku.

U vojsci se uozbiljio, shvatio kako je bio teško dijete svome ocu i dao sve od sebe da bude najbolji vojnik, svima ponos. Napredovao je vrlo brzo, a kada je došao na odmor kući susreo je nju i život mu je dobio viši smisao. Savannah je bila njegova djevojka iz snova, zaljubio se u nju već istoga dana kada ju je upoznao. Provodili su puno vremena zajedno, ispričali jedno drugome svoje bolne priče i voljeli se, jako i čisto, a onda je došao dan rastanka i mnogo suza. Obećali su jedno drugome da će si pisati i čuti se telefonom i sve je to funkcioniralo savršeno, čak i nakon drugog rastanka, ali nakon sljedećeg posjeta kući John i Savannah sve su češće zapadali u razmirice i svađe. U svim tim nemilim rastancima i teškim trenucima dogodio se i 11.rujna, John produžuje vojni ugovor i svjestan je kako će to najvjerojatnije biti kraj njegove veze sa Savannah. Ubrzo su njegove sumnje bile potvrđene, primio je pismo u kojem saznaje kako se Savannah zaljubila u drugog muškarca. John je slomljen, što zbog izgubljene ljubavi, što zbog bolesnog oca kojemu nije posvećivao dovoljno pažnje. Boji se, kaje se, bijesan je, sve mu ide nizbrodo i ne pronalazi spas. Nakon smrti oca John ponovo dolazi na Savannin prag i saznaje šokantnu istinu.

Hoće li nakon svih dugih godina John i Savannah opet biti zajedno? Što Johna čeka na povratku i kolika je zapravo granica između ljubavi i odanosti?

Zasigurno mogu reći kako će vam ova knjiga slomiti srce, bila sam stisnuta kao loptica i puno sam plakala. Ova je priča prepuna nevjerojatne čežnje, a osjećaji tuge, boli i razočaranja preplavit će vas u trenu. Ta predivna ljubavna priča istinskih i dubokih emocija, sakriva bol i savršeno nam daje do znanja što znači nekoga bezuvjetno voljeti. John se teško nosio sa spoznajom da mu je otac bolestan te da upravo zbog toga nije među njima bilo pretjerane bliskosti, ali shvativši kako je cijelo vrijeme griješio, John nam pokazuje kako male stvari znače sreću i sklad.

Koliko je pametnu odluku donijela Savannah ostavivši Johna preko pisma taman kada se nalazio u najvećem ratnom kaosu? Pa puno bi se tu dalo raspravljati, ali znam da je John napravio dobru stvar kada je morao birati između ljubavi i odanosti i ne govorim tu samo o njegovom vojnom ugovoru već i o odanosti prema prijatelju kojega je upoznao kad i Savannah. Znam da sam vam sada dala puno pitanja, a nikakve odgovore, puno se tu tajni krije, John nije jedini sa burnom prošlosti, i Savannah ima bol koju želi zaboraviti. Ono što im sudbina donosi neće biti nimalo lijepo ni ugodno, ali bit će borba koju oboje moraju iskusiti, neće tu biti pobjednika, ali bit će puno slomljenih srca, tužnih pogleda i teških odluka. Zapravo bit će tu sve ono što je normalno da nam se u životu dogodi jer i njima se dogodio život.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije