Preskoči na glavni sadržaj

William Landay- "Braneći Jacoba"

Izdanje ALGORITAM

U parku je pronađen ubijeni dječak, polaznik škole gdje svi svakoga znaju, ali nitko o ničemu ne priča. Barem ne izravno, glasine idu lagano iza leđa,a sumnje se na svaku temu šire brzinom lavine. Maltretiranja, svađe, zajedljive primjedbe, djeca ko djeca, to je njihov svijet ili njihov pakao. Da, to je život školaraca čiji nadobudni roditelji stvaraju najveću pomutnju.

Pomoćnik tužitelja Andrew Barber istražuje ubojstvo, sudjeluje u ispitivanjima te razmatra svaku moguću opciju koja bi mogla policiju dovesti do ubojice, ali nikada mu na um nije palo da bi za taj strašan zločin mogao biti osumnjičen upravo njegov sin Jacob. Otac mu naravno vjeruje kada se on brani da nije kriv, ali sumnja postaje mrvicu veća kada Andrew u sinovoj sobi pronalazi nož koji bi možda mogao biti ubijen nesretni dječak. Andrew je maknut sa slučaja i kreće teška borba za dokazivanje sinove nevinosti.

Dugo suđenje na svjetlo dana stavlja mnoge tajne, upitno je sve što je izgovoreno, a pitanje je li Jocob kriv ili ne stalno lebdi u zraku. Svi su odnosi teško narušeni, obiteljski prijatelji postali su im teški neprijatelji, suradnici ih mrze, svi na obitelj Barber gledaju sa prijezirom. Jacob ima samo neprijatelje jer i oni pravi prijatelji su ga izdali, a i njegova obitelj upala je u tešku krizu nepovjerenja i otuđivanja. Jacobova majka, Laurie, teško podnosi cijelu situaciju, cijelo vrijeme sumnja kako je njezin sin uistinu ubojica i iako se od dokaza ima samo Jacobov otisak prsta na jakni ubijenoga, Laurie je ipak uzdrmana činjenicom kako je Jacob sposoban za ubojstvo. Ona smatra kako joj sin ima „gen za ubojstvo“ koji potječe sa suprugove strane obitelji već niz generacija. Da, imao je Andrew jako kompliciranu povijest, njegov djed i otac oboje teški kriminalci, ali Andrew je bio drugačiji i želio je da njegov sin bude drugačiji. Pa je li Jacob uistinu drugačiji?

„Braneći Jacoba“ teška je priča o polaganom uništenju jedne obitelji koja je samo željela biti normalna i sretna, priča o pomanjkanju komunikacije usred šokantne situacije, priča je ovo o životu djece koja su prerano odrasla. Uzbudljiv krimi roman koji pogađa na psihičkoj bazi, koji slama srce i ostavlja vas u bolnoj agoniji. Da, nimalo sretna priča o ubojstvu koje prerasta u borbu za slobodu, a koja opet postaje debeli paravan iza kojeg čuče mračne tajne. Napeto, bolno i šokantno, ovo štivo pokazuje što znači maltretiranje popraćeno ignoriranjem ili bijesom, kako je ponekad djeci teško suočavati se sa verbalnim ili fizičkim maltretiranjem i koliko samo žele da to sve prestane.

Roman je ovo koji istinu prikazuje iz mnogo kuteva, svi samo žele reći istinu, ali ona nikada zapravo nije u potpunosti izrečena. Stalno su tu male tajne, sitne laži, prešućivanja i prikrivanje dokaza, a istina je ono što svi žele čuti, ali nitko je ne želi vidjeti. Ukoliko volite priče iz sudnica, onda je ovo itekako priča za vas, prava istražiteljska avantura koja vas vodi u samo srce sudnice i kroz detaljan razgovor svjedoka i tužitelja saznajemo sve one sitne detalje koji nas u istom trenu fasciniraju i zastrašuju.

Svakako je za reći kako ovaj psihološki roman pogađa u srce, razdire vašu nutrinu i tjera vas da se i sami zapitate kako bi vi reagirali kao roditelj djeteta optuženog za ubojstvo. Koju bi vi stranu odabrali kada su u pitanju odanost i pravda, istina ili dokazi, jer i Jacobov otac zna da prošlost ne može promijeniti, a budućnost ne može dokučiti. Brak koji mu se polako raspada zadaje mu samo još više briga, ali kada shvaća gdje je cijelo vrijeme griješio nažalost više se tu ništa neće moći poduzeti. Ova je priča koliko fascinantna toliko i zastrašujuća, napeta i zagonetna do zadnje stranice, likovi su svi redom uvjerljivi, ali i tjeraju vam strah u kosti, da, priča je to o jednoj obitelji koja jednostavno nije imala gen za sreću.

Koliko brzo sve može poći po zlu? Koliko je malo potrebno da se sa dobre strane prijeđe na lošu? Koliko smo nevini ako nam se krivnja ne može dokazati? Ili je kako kažu „izostanak dokaza je/nije izostanak dokaza“? Mnogo nejasnoća, mnoga pitanja, mnogo krivnje, boli i neobuzdane kontrole, uzbudljiva priča šokantnog kraja nakon koje se i dalje pitam- „Tko je tu zapravo ubojica?“.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga