Preskoči na glavni sadržaj

William Landay- "Braneći Jacoba"

Izdanje ALGORITAM

U parku je pronađen ubijeni dječak, polaznik škole gdje svi svakoga znaju, ali nitko o ničemu ne priča. Barem ne izravno, glasine idu lagano iza leđa,a sumnje se na svaku temu šire brzinom lavine. Maltretiranja, svađe, zajedljive primjedbe, djeca ko djeca, to je njihov svijet ili njihov pakao. Da, to je život školaraca čiji nadobudni roditelji stvaraju najveću pomutnju.

Pomoćnik tužitelja Andrew Barber istražuje ubojstvo, sudjeluje u ispitivanjima te razmatra svaku moguću opciju koja bi mogla policiju dovesti do ubojice, ali nikada mu na um nije palo da bi za taj strašan zločin mogao biti osumnjičen upravo njegov sin Jacob. Otac mu naravno vjeruje kada se on brani da nije kriv, ali sumnja postaje mrvicu veća kada Andrew u sinovoj sobi pronalazi nož koji bi možda mogao biti ubijen nesretni dječak. Andrew je maknut sa slučaja i kreće teška borba za dokazivanje sinove nevinosti.

Dugo suđenje na svjetlo dana stavlja mnoge tajne, upitno je sve što je izgovoreno, a pitanje je li Jocob kriv ili ne stalno lebdi u zraku. Svi su odnosi teško narušeni, obiteljski prijatelji postali su im teški neprijatelji, suradnici ih mrze, svi na obitelj Barber gledaju sa prijezirom. Jacob ima samo neprijatelje jer i oni pravi prijatelji su ga izdali, a i njegova obitelj upala je u tešku krizu nepovjerenja i otuđivanja. Jacobova majka, Laurie, teško podnosi cijelu situaciju, cijelo vrijeme sumnja kako je njezin sin uistinu ubojica i iako se od dokaza ima samo Jacobov otisak prsta na jakni ubijenoga, Laurie je ipak uzdrmana činjenicom kako je Jacob sposoban za ubojstvo. Ona smatra kako joj sin ima „gen za ubojstvo“ koji potječe sa suprugove strane obitelji već niz generacija. Da, imao je Andrew jako kompliciranu povijest, njegov djed i otac oboje teški kriminalci, ali Andrew je bio drugačiji i želio je da njegov sin bude drugačiji. Pa je li Jacob uistinu drugačiji?

„Braneći Jacoba“ teška je priča o polaganom uništenju jedne obitelji koja je samo željela biti normalna i sretna, priča o pomanjkanju komunikacije usred šokantne situacije, priča je ovo o životu djece koja su prerano odrasla. Uzbudljiv krimi roman koji pogađa na psihičkoj bazi, koji slama srce i ostavlja vas u bolnoj agoniji. Da, nimalo sretna priča o ubojstvu koje prerasta u borbu za slobodu, a koja opet postaje debeli paravan iza kojeg čuče mračne tajne. Napeto, bolno i šokantno, ovo štivo pokazuje što znači maltretiranje popraćeno ignoriranjem ili bijesom, kako je ponekad djeci teško suočavati se sa verbalnim ili fizičkim maltretiranjem i koliko samo žele da to sve prestane.

Roman je ovo koji istinu prikazuje iz mnogo kuteva, svi samo žele reći istinu, ali ona nikada zapravo nije u potpunosti izrečena. Stalno su tu male tajne, sitne laži, prešućivanja i prikrivanje dokaza, a istina je ono što svi žele čuti, ali nitko je ne želi vidjeti. Ukoliko volite priče iz sudnica, onda je ovo itekako priča za vas, prava istražiteljska avantura koja vas vodi u samo srce sudnice i kroz detaljan razgovor svjedoka i tužitelja saznajemo sve one sitne detalje koji nas u istom trenu fasciniraju i zastrašuju.

Svakako je za reći kako ovaj psihološki roman pogađa u srce, razdire vašu nutrinu i tjera vas da se i sami zapitate kako bi vi reagirali kao roditelj djeteta optuženog za ubojstvo. Koju bi vi stranu odabrali kada su u pitanju odanost i pravda, istina ili dokazi, jer i Jacobov otac zna da prošlost ne može promijeniti, a budućnost ne može dokučiti. Brak koji mu se polako raspada zadaje mu samo još više briga, ali kada shvaća gdje je cijelo vrijeme griješio nažalost više se tu ništa neće moći poduzeti. Ova je priča koliko fascinantna toliko i zastrašujuća, napeta i zagonetna do zadnje stranice, likovi su svi redom uvjerljivi, ali i tjeraju vam strah u kosti, da, priča je to o jednoj obitelji koja jednostavno nije imala gen za sreću.

Koliko brzo sve može poći po zlu? Koliko je malo potrebno da se sa dobre strane prijeđe na lošu? Koliko smo nevini ako nam se krivnja ne može dokazati? Ili je kako kažu „izostanak dokaza je/nije izostanak dokaza“? Mnogo nejasnoća, mnoga pitanja, mnogo krivnje, boli i neobuzdane kontrole, uzbudljiva priča šokantnog kraja nakon koje se i dalje pitam- „Tko je tu zapravo ubojica?“.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije