Preskoči na glavni sadržaj

Clare Mackintosh- "Pustila sam te"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

U samo jednom treptaju oka Jenni se ruši cijeli svijet, sve prestaje i nastaje samo tama. Nikada neće zaboraviti Jacoba, tek petogodišnjeg dječaka i njegovo malo tijelo kako leži na cesti. Jedan se život ugasio i Jenna zbog boli i osjećaja krivnje bježi u potrazi za samoćom gdje će pokušati sve potisnuti i prežaliti...

Mali Jacob pušta ruku svoje majke i pretrčava cestu na putu do kuće kad odjednom na njega naleti automobil i na mjestu ga ubije. Šok za majku postaje još veći kada vidi kako krivac bježi sa mjesta nesreće. Slomljena je zbog gubitka sina i osjeća se strašno krivom što mu je uopće dopustila da sam prelazi cestu. Detektivima i policiji ne može dati čak ni opis vozila, a kamoli tko je vozio, jer sve što je toga trenutka mogla vidjeti bilo je njeno dijete koje u lokvi krvi leži na cesti. Shrvana boli i optužujućim pogledima ona odlazi, jednostavno nestaje sa svojoj tugom.

Detektivski dvojac Ray i Kate odmah se nađu na mjestu nesreće, majka je izbezumljena, informacija nemaju dovoljno i pojma nemaju odakle uopće krenuti u potragu za počiniteljem jer nemaju apsolutno ništa što bi im olakšalo istragu. A nakon što majka nestane, sve postaje još teže. Čak i mali trag koji su imali, polako se ohladio, prolazili su mjeseci i nisu ništa otkrili, a onda je istraga morala biti obustavljena.

Je li bijeg pravo rješenje? Jenna se to svakako upitala, ali znala je da nema izbora. Njena je prošlost toliko teška i zastrašujuća da nove boli jednostavno nije mogla podnijeti. Znala je da će je ta prošlost kad tad sustići, znala je da će joj jednoga dana pokucati na vrata i sve će biti gotovo, znala je da može pobjeći ali da se nema kamo sakriti. Bol je bila prevelika, krivnja joj se urezala u srce i mogla je samo čekati. Čekati na što? Čekati da je sustigne svo zlo koje je mislila da je ostavila iza sebe.

Dovoljno sam vam otkrila, dalje je na vama red da saznate kakve tajne krije Jacobova majka? Kakva je prošlost prati i kako je povezana sa ubojicom svoga sina. A ubojica...e to je druga priča. Nije sve onako kako se čini, možda je istina zapravo velika laž koja je izrečena kako bi se zaštitio drugi život. Možda je istina zapravo negdje drugdje gdje uopće niste tražili je.

„Pustila sam te“ izvrstan je triler koji ni trenutka ne gubi na napetosti. Štivo je to koje intrigira, užasava, boli i iznenađuje. Autorica je dvanaest godina radila u policiji i u kriminalističkom odjelu i savršeno je opisala jednu istragu ubojstva na vrlo zanimljiv i specifičan način. Unijela je svu sebe u taj roman jer je slično nemilo iskustvo stvarno doživjela. Na uznemirujuć je način prikazala zlostavljanje u obitelji, strah žena koje svakodnevno su pretučene i silovane od strane svojih muževa, njihove vriskove dok se slamaju pred onim koga su voljele. Teško i bolno, jezivo i zastrašujuće, a to nažalost nije sve. Tu je i osjećaj srama zbog kojeg više nikada neće moći cijeniti sebe i poniženje koje lomi srce. A tu je i laž koju morate izgovoriti ako želite preživjeti.

Priču pratimo iz nekoliko kuteva, odnosno od strane nekoliko glavnih likova. Od detektiva saznajemo koliko im taj slučaj zadaje briga i koliko im je teška sama spoznaja kako možda nikada neće uloviti krivca, a ujedno i pratimo njihove privatne živote te dobijemo uvid u njihove obiteljske probleme. Od počinitelja saznajemo puno o sadašnjem stanju straha i gorčine, a doživljavamo i veliki preokret kada nam neke vrlo važne činjenice dođu od strane jednog zlostavljača zbog kojeg su žene bile uništene, a živote izgubilo dvoje djece.
Vrlo autentičan, napet i nadasve emocionalan roman. Dirljiv psihološki triler koji ostavlja dubok trag.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije