Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Addison Allen- "Prvi mraz"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Prije svega važno je za napomenuti da je ova priča u neku ruku nastavak romana „Čarobni vrt“ ali isto se tako može čitati i nevezano uz prvi dio jer je ovo jedna sasvim nova priča o obitelji Waverley iz koje saznajemo i puno detalja iz prve priče. Sve se lako može povezati, svi se konci polove u tren oka i kreće nova avantura u raskošnom vrtu u kojem još uvijek hrabro stoji ludo drvo jabuke koje sada čeka prvi mraz, vrijeme kada treba procvjetati.

Vrijeme uoči tog prvog mraza svake je godine prava pustolovina za sestre Waverley, a ove godine bit će to doba prožeto mnogim lažima i tajnama koje su dugo ležale zakopane u starim ormarima. Sestre Claire i Sydney udane su za svoje zagonetne muškarce koje su upoznale u prvom nastavku. Claire se od cateringa igrom slučaja prebacila na pravljenje magičnih bombona, ali nikako nije zadovoljna, a ni sretna te se često pitala- „Što ako ona nije bila posebna? Što ako njeni bomboni uopće nisu posebni?“ Nezadovoljstvo je raslo kako se smanjivalo kuhanje koje ju je prije činilo tako sretnom. Sydney ima frizerski salon, posao cvjeta, ali zadovoljstva nema ni u njenom životu. Ona samo želi dijete koje nikako ne može podariti svome suprugu. Njena kći Bay sada je petnaestogodišnjakinja, vesela, izgubljena, zbunjena i nadasve zaljubljena. I sa noći vještica i prvim mrazom dolaze samo problemi. Sydney dobiva plamene pramenove u kosi i žudi za djetetom, Bay se zaljubi u pogrešnog dečka koji je povezan sa prošlosti njene majke, Claire sreće stranca koji joj govori uznemirujuće stvari o njenoj prošlosti i porijeklu, a muškarci, brižni muževi tih misterioznih sestara znali su da će sve doći na svoje samo ako budu ono što jesu i ako se drže podalje od stabla jabuke.

Tko je taj tajanstven muškarac koji se noću šulja mračnim ulicama i zašto traži baš kuću Waverleyevih? Kakve tajne on krije i kakve će probleme donijeti Claire? Hoće li bolna prošlost koju je Sydney teško prežalila utjecati na novu ljubav njene kćeri? Pa...saznat ćete sve ukoliko se upustite u novi čarobni svijet sestara koje odlično vladaju svojim čarolijama. „Prvi mraz“ savršena je dopuna „Čarobnom vrtu“, roman je to koji opet obitelj stavlja na prvo mjesto i pokazuje nam kako je ljubav uvijek negdje tu oko nas, samo čeka pravi trenutak kada će biti pokazana. Priča je to o ljepoti zajedništva i odanosti, o velikoj sestrinskoj ljubavi koja nema granica, a ponajviše to je priča o novim počecima gdje prošlost ne mora biti zaboravljena, ali itekako mora biti prihvaćena. Roman je ovo koji nemirne sestre vodi kroz mnoge kušnje unoseći nemir u njihove živote, a neočekivani gost napravit će totalnu pomutnju i lažima pokušati uništiti snove.

A onda dolazimo do nečega što se zove izbor, da uvijek imamo izbor...kaže- „Možda možeš sam izabrati svoj put. Možda se ne zaljubiš slučajno. Možda tako treba biti. Možda, ali možda, je sve stvar izbora.“ Predivno zar ne? Sestre Waverley izabrale su biti sretne, izabrale su prošlost i mnoga pitanja ostaviti za neka druga vremena, izabrale su raditi ono što vole i izabrale su usrećiti svoje muževe, a Bay je izabrala biti ono što zaista jest, jedna od Waverleyevih, čudesna djevojka koja zna što kamo pripada.
Eto još jedna čarobna priča, još jedno putovanje koje nam donosi smijeh i suze, magiju i intrige, predivno i zagonetno do zadnje stranice. Dirljiva ljubavna priča dvoje tinejdžera pokazat će i odraslima što znači čisto i iskreno voljeti, što znači oprostiti i krenuti dalje. Tako..krenite dalje, oprostite i volite, zaboravite ružno i smjelo sa nasmiješite svojim snovima jer sve je moguće ako u to stvarno vjerujete.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

 1. Sviđaju mi se sve tvoje recenzije i nakon puno čitanja sam se ohrabrila i krenula i svoj blog pisati pa pogledaj možda ti se svidi ili mi možeš koji savjet dati :)
  http://www.tfaust.mojweb.com.hr/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala vam od srca :) oprostite što tek sada odgovaram, ali nisam ni skužila da imam komentar. Javite se na moj pp fb Sandra Avar za daljnje tipkanje :) tnx

   Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije