Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Kobno putovanje"

(Fatal voyage 4)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Dogodi se gadna zrakoplovna nesreća, izgubljeno je više od osamdeset mladih života. Tempe se nalazi u blizini pa po naređenju svrati na mjesto pada aviona. Šuma je prepuna beživotnih tijela, olupina aviona te neidentificiranih stvari. Kreće istraga u toku koje Tempe pronalazi i jedno stopalo koje kako ona misli ne pripada nikome iz aviona. Mnoga se tijela ne mogu identificirati, a najgore od svega je to da je u avionu bio i detektiv Bertrand. Tempe i Ryan su shrvani tim saznanjem.

Tempe je očito nekome stala na žulj kada je pronašla to stopalo bez vlasnika i u svega par dana je uklonjena sa slučaja pod optužbom da zloupotrebljava dokaze, neprofesionalno se ponaša i ometa tuđi posjed. Ubrzo biva suspendirana sa svih slučajeva i ne preostaje joj ništa drugo nego vratiti se kući. I dalje je kopka činjenica kako su joj nedužnoj smjestili, ali utjehu nalazi u zagrljaju bivšeg muža od kojeg se još uvijek nije razvela iako već dugo žive odvojeno. Pitate se što je sa Tempe i Ryanom? Pa Ryan se malo udaljio od Brennanice, otišao na tajni zadatak o kojem nikome nije ništa želio pričati, pogodila ga je smrt kolege i neka mu Danielle stvara probleme. Ali to ću ostaviti vama da rješavate.

Dok se istražuje zbog čega se srušio avion, Tempe ipak njuška oko slučaja neidentificiranog stopala i njegovog vlasnika. Budući da je u šumi nedaleko od mjesta pada aviona našla napuštenu kuću, Tempe će se uvaliti u velike probleme kada sazna tko je tu kuću i u koje svrhe koristio. Neću vam pričati o tome, ali mislim da će vam biti zanimljivo ako vam kažem da se u kući krije čisto zlo.

Eto tako, pad aviona, nestale starije osobe, pleme Cherokee, dva svećenika koji se ne podnose, stanovnici koji znaju sve ali ne pričaju ništa i najgore od svega je kada nestane Tempina prijateljica. Zavrzlame su to koje će na kraju opet dobiti savršeni smisao i sve će se povezati u intrigantnu cjelinu popraćenu užasom i jezom. Tempina čast je u pitanju, posao joj visi o niti, spomenuto stopalo je nestalo, netko nam pokušava ubiti Tempe i sabotirati istragu. I opet bolno i dirljivo štivo ispunjeno patnjom i stravom. Ubojstva su i dalje ekstremno brutalna, ubojice ne pitaju za mjesto ni vrijeme, a čitatelji se prže na laganoj vatri. U zraku je napetost koju možete nožem rezati, a likovi se u svega par stranica iz dobrih pretvaraju u loše.

I za kraj ovog trećeg dijela mislim da bih trebala spomenuti što je autorica napisala u pogovoru, možda vam na taj način približim nju i njen način pisanja, a i sam tijek svake njene priče imat će vam puno više smisla. Kaže kako je „Kobno putovanje“ napisala prije 11.rujan, a budući da je isto kao i Tempe forenzična antropologinja te radi u dva mrtvozornička ureda sudjelovala je u spašavanju nakon uništenja World Trade Centra i vidjela mnogo boli i tuge. Sudjelovala je i mnogim drugim eshumacijama masovnih grobnica i kaže kako zna što znači suočiti se sa tijelima žrtava i duševnim bolima onih koji su izgubili svoje najmilije. Eto nam odgovora kako su nastale sve ove priče, odakle toliko autentičnosti te istinke patnje i brige. Ovo je od mene i dalje preporuka, a nakon ovih riječi autorice knjige ću čitati sa mnogo više poštovanja i suosjećajnosti, jer sada mi te knjige više nisu fikcija, sada u tim knjigama ima onog nečeg stvarnog.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga