Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Kobno putovanje"

(Fatal voyage 4)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Dogodi se gadna zrakoplovna nesreća, izgubljeno je više od osamdeset mladih života. Tempe se nalazi u blizini pa po naređenju svrati na mjesto pada aviona. Šuma je prepuna beživotnih tijela, olupina aviona te neidentificiranih stvari. Kreće istraga u toku koje Tempe pronalazi i jedno stopalo koje kako ona misli ne pripada nikome iz aviona. Mnoga se tijela ne mogu identificirati, a najgore od svega je to da je u avionu bio i detektiv Bertrand. Tempe i Ryan su shrvani tim saznanjem.

Tempe je očito nekome stala na žulj kada je pronašla to stopalo bez vlasnika i u svega par dana je uklonjena sa slučaja pod optužbom da zloupotrebljava dokaze, neprofesionalno se ponaša i ometa tuđi posjed. Ubrzo biva suspendirana sa svih slučajeva i ne preostaje joj ništa drugo nego vratiti se kući. I dalje je kopka činjenica kako su joj nedužnoj smjestili, ali utjehu nalazi u zagrljaju bivšeg muža od kojeg se još uvijek nije razvela iako već dugo žive odvojeno. Pitate se što je sa Tempe i Ryanom? Pa Ryan se malo udaljio od Brennanice, otišao na tajni zadatak o kojem nikome nije ništa želio pričati, pogodila ga je smrt kolege i neka mu Danielle stvara probleme. Ali to ću ostaviti vama da rješavate.

Dok se istražuje zbog čega se srušio avion, Tempe ipak njuška oko slučaja neidentificiranog stopala i njegovog vlasnika. Budući da je u šumi nedaleko od mjesta pada aviona našla napuštenu kuću, Tempe će se uvaliti u velike probleme kada sazna tko je tu kuću i u koje svrhe koristio. Neću vam pričati o tome, ali mislim da će vam biti zanimljivo ako vam kažem da se u kući krije čisto zlo.

Eto tako, pad aviona, nestale starije osobe, pleme Cherokee, dva svećenika koji se ne podnose, stanovnici koji znaju sve ali ne pričaju ništa i najgore od svega je kada nestane Tempina prijateljica. Zavrzlame su to koje će na kraju opet dobiti savršeni smisao i sve će se povezati u intrigantnu cjelinu popraćenu užasom i jezom. Tempina čast je u pitanju, posao joj visi o niti, spomenuto stopalo je nestalo, netko nam pokušava ubiti Tempe i sabotirati istragu. I opet bolno i dirljivo štivo ispunjeno patnjom i stravom. Ubojstva su i dalje ekstremno brutalna, ubojice ne pitaju za mjesto ni vrijeme, a čitatelji se prže na laganoj vatri. U zraku je napetost koju možete nožem rezati, a likovi se u svega par stranica iz dobrih pretvaraju u loše.

I za kraj ovog trećeg dijela mislim da bih trebala spomenuti što je autorica napisala u pogovoru, možda vam na taj način približim nju i njen način pisanja, a i sam tijek svake njene priče imat će vam puno više smisla. Kaže kako je „Kobno putovanje“ napisala prije 11.rujan, a budući da je isto kao i Tempe forenzična antropologinja te radi u dva mrtvozornička ureda sudjelovala je u spašavanju nakon uništenja World Trade Centra i vidjela mnogo boli i tuge. Sudjelovala je i mnogim drugim eshumacijama masovnih grobnica i kaže kako zna što znači suočiti se sa tijelima žrtava i duševnim bolima onih koji su izgubili svoje najmilije. Eto nam odgovora kako su nastale sve ove priče, odakle toliko autentičnosti te istinke patnje i brige. Ovo je od mene i dalje preporuka, a nakon ovih riječi autorice knjige ću čitati sa mnogo više poštovanja i suosjećajnosti, jer sada mi te knjige više nisu fikcija, sada u tim knjigama ima onog nečeg stvarnog.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije