Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Tajne grobnica"

(Grave secrets 5)
Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Tempe odlazi u Gvatemalu gdje radi na iskopavanju masovne grobnice u kojoj su pokopane žrtve masakra nad ženama i djecom davne 1982. Prizor koji je dočeka frustrirajuć je i bolan, a svemu tome nimalo ne pridonosi Tempina klaustrofobija i napadaji panike koje ima svaki puta kada se spušta u jamu gdje je okružena raskomadanim tijelima. Lokalno je pučanstvo u tuzi, još uvijek priželjkuju pokopati svoje najmilije sa svim počastima, ali ono što ih dočeka ponovno je buđenje velike boli, uspomene će se vratiti i suze se ne mogu sakriti. U međuvremenu su napadnuti njeni kolege forenzičari i jedan on njih nažalost nije preživio napad. Tempe se pita jesu li se to dvoje stvarno našli u krivo vrijeme na krivom mjestu na meti pljačkaša ili se tu ipak krije neki viši cilj.

Pronađeno je i jedno tijelo u septičkoj jami. Posla je preko glave, osjećaji eskaliraju, ali Tempe ne odustaje. Nestale su četiri djevojke i Tempe pokušava tijelo iz septičke povezati sa nekom od njih. Prilikom istrage tijela iz septičke jame nailazi na otpor viših razmjera u obliku veleposlanika pa joj je istraga prekinuta prije nego je došla do važnih zaključaka.

Priča je ovo ponajprije o korumpiranoj gradskoj upravi, mnogi koji su bili uključeni u strahote još uvijek zapovijedaju vojskom, mnogi koji se bave istragom bili su izravni sudionici nezakonitih smaknuća. Tko je sve umiješan? Policija? Okružni tužitelj? „Pravni sustav za borbu protiv kriminala ispunjen je strahom.“ A uvelike se i istražuju matične stanice i to ne bilo kakve već one uzete iz mrtvih tijela. Šokantno i zastrašujuće. Tempe se mora nositi sa puno toga što će joj stvarati pritisak. Dok napokon shvati tko je djevojka iz septičke mnoge će se druge tu priče uplesti. Opet će Tempin život biti u opasnosti, pristupi tijelima bit će neobični i zastrašujuće teški, a u svemu tome tu su i brojne mučne istrage jer očito ubojica ima na svakom koraku. Tko je i zbog čega naručio ubojstvo Tempinih prijatelja, tko je Tempe razljutio i sabotirao joj izjavu, a tko joj stvara ljubavne probleme?

E kad smo kod ljubavnih probleme moram vam ispričati kako Tempe ima posla sada sa dva alfa mužjaka koji imaju nerazriješene osjećaje prema Tempe isto kao i ona prema njima. Obojica su joj jako dragi, sa obojicom je nešto mutila i pokušavala, obojica je žele, a ona je jako neodlučna, zapravo nije toliko neodlučna koliko je čvrsta u stavu da ne želi miješati poslovno i privatno/ljubavno, a sa njima i dalje mora raditi na svakodnevnoj bazi. Galiano ili Andrew Ryan? Pojma nemam koga će izabrati, nisu mi javili, a bome ni napisali u ovom nastavku, ali vjerujem da ću u sljedećim nastavcima saznati tko je odabranik Tempinog srca.

Po povratku u Montreal Tempe naravno istražuje nešto posve drugo, ali sve se vraća na Gvatemalu, na masovne grobnice i na nestale djevojke. Sve se vrti oko korupcije i vlasti, sve se zataškava i svi šute onda kada je potrebno reći istinu. Ovo je samo jedna u nizu teških i zastrašujućih priča koje nam Kathy donosi iz stvarnog života. Užas, jeza i ekstremna napetost sa malom dozom sarkastičnog humora i ljubavnom pričom koja vjerujem jednako zbunjuje Tempe kao što je i mene zbunila. Čekamo što će biti dalje...obavezno javim.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Kristin Hannah- Četiri vjetra

  Zadivljujuća priča o preživljavanju i nestvarno realna borba u kontrastu s hrabrosti. Nevjerojatan san, snažne žene i potresna obiteljska saga koja će vas na trenutke i pošteno rasplakati. Kao što već pišu, priča je to o ljubavi, upornosti i gruboj stvarnosti u vrijeme velike suše, odnosno razdoblja Velike depresije. Romane Kristin Hannah obožavam sve redom, nisam još naišla na neki koji bi me razočarao. Istina da su neki bolji, a neki pomalo na ljestvici niže, ali svejedno ih nekako sve volim. Jedini još koji nisam čitala je Boje istine, ali i to ću ovih dana ispraviti. Nego vratimo se ovoj priči. Sažetak ću vam citirati: „Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritis

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja