Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Rituali smrti"


(Death du jour 2)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Odmah na početku da vam kažem što sam shvatila čitajući ovaj drugi nastavak-razlika između knjiga i tv serije je i u tome što u knjigama očito neće biti Bootha. Ali zato naša Tempa u knjigama ima detektiva Ryana, koji joj se u prvom dijelu sviđao, a u ovom drugom su prešli na malo višu i intimniju razinu. Koliko sam shvatila kroz sve ćemo nastavke pratiti živote tog zgodnog i uigranog dvojca i sada je krajnje vrijeme da zaboravim na sve što sam vidjela i prebacim se na sve ono što ću pročitati. Znači Booth out, Ryan in. Uz zgodnu romantičnu priču u kojoj Tempe i det.Ryan imaju razne ispade, uspone i ulete, nećete vjerovati, ali mi ćemo se zaista i nasmijati uz sarkastičan humor naše Tempe koja je uz svoj kompulzivan život ipak uspjela shvatiti kako je vrijeme da uz taj posao počne i živjeti za sebe i svoju sreću.

Pa Tempe ovoga puta ima puno posla, kao što i naslov kaže, svaki dan nova smrt ili u originalu „smrt dana“. Eshumira posmrtne ostatke časne sestre i ima mnogo nejasnoća kada malo pobliže pregleda kosti, zatim nakon požara u kući pronalazi čak 7 tijela koje svako ima svoju priču. Sa tijelima iz požara Tempe povezuje jednu komunu i nestale osobe koje usput mora naći. Svemu tome pridodajte i dva tijela sa otoka majmuna i eto vam cijela kolonija smrti sa jako puno ubijenih. Prava zavrzlama, ali sve na kraju poprima savršen oblik i dolazi do spoznaje da su sva ubojstva itekako povezana. Kako su povezana ostavit ću vama da sami otkrijete, ali jako je zanimljivo saznati što povezuje jednu staricu, dvije nepoznate djevojke i nepoznati par, obitelj sa blizancima i nestale djevojke.

U ovom nastavku upoznajemo i Tempinu sestru koja napokon želi život uzeti u svoje ruke i živjeti boljim životom pa pohađa vrlo sumnjive seminare o samosvijesti, a nastane velika panika kada ona nestane. Tempe je zabrinuta, kako zbog sestre tako i zbog cijelog niza ubojstava na koja svakodnevno nailazi čak i kada sa kćeri odlazi na odmor. „Rituali smrti“ uzbudljiva je priča u priči, uznemirujuća ubojstva koja kao da pronalaze Tempe, a ne ona njih, ljudi koji nestaju i jako zanimljiva priča o ritualima, kulturama, sektama i komunama. Saznajemo kakav je život u jednoj zabačenoj komuni, odsječenoj od civilizacije i vanjskih utjecaja. Kako oni rade, kako se hrane i žive po sistemu samoosvještenja, „život u harmoniji“ kako oni kažu, zapravo je sve osim sklada i harmonije. Sve je prividno, moralne vrijednosti su podvojenih standarda, a takozvani vođe stvaraju psihološke procese i manipuliraju sljedbenicima tako da se isti ni ne osjećaju pripadnicima nečeg drugog osim svoga života na drugome mjestu. Dobiju osjećaj ovisnosti i bespomoćnosti izvan skupine, podliježu inicijaciji i postaju nešto što ne žele.

I u ovom nastavku ubojstva su brutalna i bolna, radnja brza, opširna, dirljiva i napeta, zanimljive činjenice saznajemo sa svakom novom stranicom i itekako se osjećam kao dio istražiteljskog tima jer sam već uvelike upućena u niz procedura, istraživanja i medicinskih termina (samo molim neka mi se ne javljaju zločinački umovi jer još uvijek sam na strani pravde.) Stručni izrazi poput „eskalirajuće tenzije, marginalne skupine i ekscentrična pravila“ postali su dio mog svakodnevnog rječnika i doista sam se uživjela u ovaj serijal. Booth mi ne fali sada kada znam da će Brennanica ipak imati nekog komada uz sebe koji će je voljeti i braniti pa sve nekako bolje sjeda na svoje mjesto.

Kao što sam već rekla, ovaj serijal je od mene velika preporuka i nastavljam dalje jer ne mogu sada to prestati čitati kada sam se tako jako zakačila i želim znati sve što će dalje Tempe doživjeti. Eto toliko za ovaj drugi dio i nadam se da ima među vama još netko tko se ovako opako veseli ovome serijalu jer sumnjam da sam jedina koja obožava Tempe i kojoj se ovi okrutni i jezivi krimići toliko sviđaju.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije