Preskoči na glavni sadržaj

Dorothea Benton Frank-"Sestre uragana"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Fascinantna i šokantna priča o tri generacije žena koja me doslovno oborila s nogu i uznemirila me isto toliko koliko mi je i dala nade, ali spokoj je ono što ove tri žene u životu nisu imale dugo vremena. Roman je pomalo duhovit u dijelovima, ali opisuje jednu jako ozbiljnu situaciju, zlostavljanje. Zlostavljanje u obitelji, zlostavljanje u vezama, silovanje, smrt...teško i gadno, bolno i puno suza, ali ove žene jače su od toga, one su lavice i ne predaju se bez borbe.

Maisie je osamdesetgodišnja žena, puna elana, pomalo ekscentrična i u vezi sa muškarcem puno mlađim od sebe što nju nimalo ne brine, a ostalima samo daje sigurnost da je ona u dobrim rukama. Sklona je mirnim rješenjima i nekonvencionalnom pristupu rješavanju problema, ma kojih problema, za nju je sve samo situacije koja može biti riješena u tren oka. Liz je njena kći, žena u srednjim godinama, u braku gdje nema nikakvog pokazivanja naklonosti, a nema ni intimnih odnosa sa mužem. Sve je nekako zahladilo u njenom odnosu sa mužem i nijedno od njih više nema onu iskru koja bi ih trgnula i postavila stvari na svoje mjesto. Dolazi do gadnog kraha kada sazna da je muž vara. A Lizina kći Ashley cura je od dvadeset i tri godine, samostalna slikarica bez uspjeha i ludo zaljubljena i političara.

Sve će one iskusiti što znači bol, suze i zlostavljanje, sve te tri žene osjetiti će opaku zloću na vlastitoj koži, a jedinu utjehu pronaći će nigdje drugdje nego u vlastitoj obitelji i kada sve postane preteško, one će se osloniti jedna na drugu i neizlaznu situaciju dovesti do savršenog rješenja. Ne znam kako bi se sama snalazila u situacijama kakve su one imale, ne znam bi li bila toliko snažna da nosim teret smrti na leđima, bi li mogla psihički preživjeti napad od strane osobe koju volim. One se nisu slomile, samo su još više ojačale i nakon svih brodoloma dovele su u svoj život novu radost i nove uspjehe. I dok uragani haraju one su iznad svega, čak ni uragan im ne može ništa.

„Sestre uragana“ roman je koji potiče brojna pitanja i sama bilješka autorice na kraju, a i riječi koje nam upućuje kroz roman o zlostavljanju žena i djece istinite su, nažalost istinite. Koliko god je ovaj roman emocionalan i govori o čežnji za ljubavi, ja ga nikako ne bi svrstala u čisti ljubavni roman prvenstveno zbog teške tematike koju obrađuje kroz priču, ali i samim time što je ljubav ovim ženama donijela samo neprilike, tako da možda je bolje reći kako je ovaj roman neobičan spoj boli i sreće i odudara od svakog žanra upravo zbog realne životne priče.

Razočaranje i strah ovu će priču začiniti, pa će ranjivost postati snaga, a sitne nesavršenosti triju žena postati će upravo savršene. Preokret na kraju sravnat će vas sa zemljom, pasti će suze i bit će teško prihvatiti cijelu radnju kada shvatite koliko je stvarna. Zasigurno mi je ova spisateljica postala rame uz rame sa D.Koomson, zapravo i jako slično pišu i na isti način taknu dušu, pa jo ovo knjiga koju morate imati na polici i svako joj se malo vratiti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga