Preskoči na glavni sadržaj

Linda Green-"Igra skrivača"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Hmm..od kuda krenuti? Teška tema, ne teška za čitanje nego teška za srce. Pola knjige sam bila u gadnoj strepnji, a pola sam proplakala. Jako sam slaba kada su u pitanju knjige u kojoj djeca dožive neke traume ili ne daj Bože umru, a ovo je knjiga o jednoj divnoj četverogodišnjoj djevojčici koju netko otme kada se sa majkom igrala u parku. Znam, pitate se kako je to moguće. Zašto majka nije pazila na nju? Nije ta majka ništa kriva, nije ni dijete krivo već jedan poremećen um koji je iskoristio bezazlenu igru skrivača i mamin red da zatvori oči. U svega par minuta Ella je nestala.

Od toga dalje više ne pričam o radnji, ali ajmo malo analizirati sam koncept romana. Priču pratimo iz tri različite perspektive, Lise koja je majka otete djevojčice, Muriel otimačice (ovo nije spojler jer već na 18.stranici znamo tko je otmičar), te njenog sina Matthewa. Oni pričaju svaki svoju priču, a sve je usko povezano sa otmicom. Iz Lisine priče gledamo bol i tugu roditelja i bliže obitelji zbog otmice djeteta, njihove strahove, nade i suze duboko potresaju čitatelje. I osjećala sam se nemoćno što toj majci koja pati nisam mogla odmah reći gdje joj se dijete nalazi i time joj skratiti patnju. Nisam toj divnoj i brižnoj majci mogla pružiti utjehu i reći joj da ona nije kriva zbog otmice i da se prestane osjećati krivom. Nikako nisam mogla utješiti tu obitelj i zbog toga sam najviše plakala.

Onaj dio kada sam strepila bilo je dok sam čitala kako Muriel okreće malu Ellu protiv svih koje malena voli, a ponajviše protiv majke i bojala sam se kako će sve to utjecati na njeno psihičko zdravlje, a bojala sam se i za njen život. Luda Muriel brinula je za Elline potrebe u svemu osim da je vrati njenoj obitelji, a to je upravo ono što me razbjesnilo. Koliko god sam shvaćala zbog čega to Muriel radi i dalje je ona imala moju osudu. Otmica je zločin bez obzira na razloge ili mentalno stanje otmičara. A o poglavljima koja nam piše Matthew ne želim ni pisati jer su bolna i potresna i saznajemo iz njih vezu koja spaja Matthewa sa Ellinom obitelji, što dovodi do velikog obrata u radnji.

„Igra skrivača“ intenzivan je i iznimno napet roman sa šokantnom pričom koja pogađa ravno u srce. Iščekivanje raste iz poglavlja u poglavlje i sa svakom stranicom budi se u vama sve više straha. Nada će vam biti poljuljana puno puta, osjećat ćete kako maloj Elli više nema spasa, ali kada vidite snagu i upornost njene majke shvatit ćete koliko ste bili u krivu. Doista kako kažu, to je pametna, hrabra i dirljiva priča savršeno napisana kako bi čitatelje gurnula preko ruba i natjerala nas da doslovno i mi vrišitmo dozivajući malu Ellu.

Čudesan je prizor jedne obitelji na okupu kada cijela situacija zagusti. Tada nestaju sve razmirice i obitelj postaje složna i daju sve od sebe kako bi čim prije završila ta agonija koja im je nenadano ušla u živote. Oni su udruženi i prisniji nego ikada i iako se javljaju poneke trzavice i čine se krivi potezi to je i dalje obitelj koja ne odustaje. Svi su likovi uvjerljivo opisani, a pripovijedanje je veličanstveno i nimalo dosadno, savršena psihološka drama koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Svakoj majci nezamisliv scenarij dogodio se upravo Lisi, a sve zbog jedne nevine igre skrivača. Noćna mora je krenula, riješite misterij i spasite malu Ellu.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije