Preskoči na glavni sadržaj

Holly Ringland- Izgubljeno cvijeće Alice Hart


Znanje

Nisam mogla ni zamisliti da jedna ovako predivna naslovnica krije toliku bol, jednu djevojčicu željnu ljubavi, jednu izgubljenu dušu koja pati i jednu novu priliku za novi početak. Nakon smrti roditelja Alice živi sa bakom na farmi cvijeća, a ta je farma ujedno i utočište ženama koje su jako slične Alice, sve su one slomljene, izgubljene i pokušavaju prošlost ostaviti iza sebe. Sve one rade na farmi cvijeća i lijeće svoja srca, tako će i Alice prigrliti novi svijet oko sebi i pružiti sebi drugu priliku.

Alice žudi za izrazom, za otkrivanjem tajna i prihvaćanjem istine, ali ne znam kako pa joj se u glavi redaju brojna pitanja- Kamo je majka odlazila kad joj je pogled bio uperen u daljinu? Kako su u njezinu ocu mogla čučati dva različita čovjeka? Od kakve je kletve njezin prvi plač spasio majku? Zašto je njezina majka razgovarala sa cvijećem na tako poseban način? I tako se i sama počinje služiti jezikom cvijeća ulazeći u neku čaroliju na nevjerojatno živopisan i dirljiv način.

A kada odraste u mladu ženu sve tajne godinama skrivane izlaze na vidjelo i pokažu Alice kako cvijeće isto čuva burne tajne, a priče mogu ispričati samo ljudi. Ova obiteljska drama smještena u samo središte divljeg cvijeća daje temu koja kida srce. Riječ je tu o obiteljskom nasilju, nasilnom ocu, shrvanoj majci, djetetu koje sve to gleda i pati pa nam svako poglavlje koje nosi naziv i značenje nekog cvijeta prvo daje nadu, a samim time nas priprema na šok koji slijedi.

I čitam priču sa suzama u očima, boli me cijela priča gdje se miješa moderan život sa nekom izmišljenom bajkom, gdje se surova stvarnost prihvaća na idiličnoj farmi autohtonog cvijeća i pokazuje drugačiji put, novo mjesto gdje bolje sutra ipak postoji. „Izgubljeno cvijeće Alice Hart“ priča je o želji za posjedovanjem, o izgubljenim trenutcima, o tugovanju i napuštenoj ljubavi. Jedno odrastanje pokazalo je put skrivenih ljubavi i rane koje teško zacjeljuju, te da nas neke ljubavi potpuno unište.

Sudbina i skrivene vrijednosti donose nove poglede u budućnost, ali kako će Alice preživjeti krivnju zbog teške tragedije koja je zadesila sve koje je voljela? Ovo je ujedno priča o hrabrost i ponovnom rođenju, o spoznaji da čak i kada smo sami zapravo nikada nismo sami i bol će minuti. I oduševit će vas i uništiti i pokazati vam drugu stranu priče o ožiljcima koji zauvijek ostaju na duši.

I na kraju autorica nam piše tijek svojeg istraživanja, spominje divne ljude koje je upoznala i čije je priče stavila u roman i daje zaključak da „Australija ima crnu povijest. To je oduvijek bila i zauvijek će biti zemlja Aboridžina.“ Znači, nema oklijevanja, pročitajte ovu hrabru priču smještenu u srce Australije, dajem vam veliku preporuku jer ovo je knjiga sa puno cvijeća koja mi se jako svidjela iako sam isprva bila nekako skeptična i vjerujte mi čitat ću je ponovno jer nada i bolje sutra doista postoje.

Recenziju napisala Sandar Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije