Preskoči na glavni sadržaj

Lisa Genova-Svaka nota odsvirana


Naklada Ljevak

Prvih 80 stranica istinska dosada. Nema napetosti, nema ništa intrigantno, nema poticaja za daljnje čitanje. Doslovno mi se nije dalo dalje čitati upravo zbog toga što su ti njihovi monolozi jako zamorni. Počela sam preskakati stranice i čitati tek oko 160.stranice. I tu mi je počelo biti zanimljivo i istovremeno mučno čitati jer priča je i tužna iživopisna i brutalno teška.

Richard stalno za nečim žali, pada u depresiju, iskaljuje svoj bijes na drugima i stalno razmišlja kada će doći kraj i to razumijem sa te strane da potpuno zdrav čovjek oboli od bolesti koja ga uništava i ne može oko toga ništa učiniti, ali priča me zbog tog njegovog stava stalne ljutnje, krivnje, žaljenja i srama jako umorila.

Karina je bila nestabilna sa njim, a još je nestabilnija bez njega. Njena stalna nesigurnost i propitivanje svega dovelo me do ludila. Kakva to žena razmišlja o toliko čimbenika? Koja se to sređuje za druge, a ne za sebe? Kakva to majka prešućuje istinu kćeri i odnosi se tako hladno prema njoj, a onda kuka koliko joj dijete nedostaje?
Sve u svemu knjiga je ok, ni odlična ni loša, samo ok. Nekako kao da je nije pisala ista osoba koja je napisala Još uvijek Alice, ali naravno tu je i neka druga bolest u pitanju pa možda stoga i neki drugi pristup pisanju. Ovoga puta nisam ništa novo naučila kao što je bio slučaj sa Alice, ali razlog tome je samo to da mi je knjiga bila predosadna i nije mi držala pažnju.

Likovi su nekako nerealni, svi neki depresivni, nitko se nikada ne trgne i taj oprost na kraju bio mi je jako isforsiran. Ovoga puta nisam imala razloga plakati ni biti tjeskobna, jednostavno sam pročitala i ostala ravnodušna. Knjiga ima ozbiljnu temu, ali neozbiljan pristup, nekako sve sa krive strane gledano i smatram da je trebalo više emocija.

„Svaka nota odsvirana pitanje je života i smrti.“-Prolaznosti života, život doslovno curi kroz prste i on je toga svjestan te samo čeka taj nezaobilazni kraj.

„Ljubav se ne može izmjeriti brojem sati koji neka osoba provede s drugom.“-Propitivanje ljubavi i odanosti.

Iz ovih se citata vide super teme o kojima bi se dalo raspravljati, ali opet ni to mi nije bilo dovoljno da me oduševi. Nemam preporuku ovoga puta.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije