Preskoči na glavni sadržaj

Lisa Genova-Svaka nota odsvirana


Naklada Ljevak

Prvih 80 stranica istinska dosada. Nema napetosti, nema ništa intrigantno, nema poticaja za daljnje čitanje. Doslovno mi se nije dalo dalje čitati upravo zbog toga što su ti njihovi monolozi jako zamorni. Počela sam preskakati stranice i čitati tek oko 160.stranice. I tu mi je počelo biti zanimljivo i istovremeno mučno čitati jer priča je i tužna iživopisna i brutalno teška.

Richard stalno za nečim žali, pada u depresiju, iskaljuje svoj bijes na drugima i stalno razmišlja kada će doći kraj i to razumijem sa te strane da potpuno zdrav čovjek oboli od bolesti koja ga uništava i ne može oko toga ništa učiniti, ali priča me zbog tog njegovog stava stalne ljutnje, krivnje, žaljenja i srama jako umorila.

Karina je bila nestabilna sa njim, a još je nestabilnija bez njega. Njena stalna nesigurnost i propitivanje svega dovelo me do ludila. Kakva to žena razmišlja o toliko čimbenika? Koja se to sređuje za druge, a ne za sebe? Kakva to majka prešućuje istinu kćeri i odnosi se tako hladno prema njoj, a onda kuka koliko joj dijete nedostaje?
Sve u svemu knjiga je ok, ni odlična ni loša, samo ok. Nekako kao da je nije pisala ista osoba koja je napisala Još uvijek Alice, ali naravno tu je i neka druga bolest u pitanju pa možda stoga i neki drugi pristup pisanju. Ovoga puta nisam ništa novo naučila kao što je bio slučaj sa Alice, ali razlog tome je samo to da mi je knjiga bila predosadna i nije mi držala pažnju.

Likovi su nekako nerealni, svi neki depresivni, nitko se nikada ne trgne i taj oprost na kraju bio mi je jako isforsiran. Ovoga puta nisam imala razloga plakati ni biti tjeskobna, jednostavno sam pročitala i ostala ravnodušna. Knjiga ima ozbiljnu temu, ali neozbiljan pristup, nekako sve sa krive strane gledano i smatram da je trebalo više emocija.

„Svaka nota odsvirana pitanje je života i smrti.“-Prolaznosti života, život doslovno curi kroz prste i on je toga svjestan te samo čeka taj nezaobilazni kraj.

„Ljubav se ne može izmjeriti brojem sati koji neka osoba provede s drugom.“-Propitivanje ljubavi i odanosti.

Iz ovih se citata vide super teme o kojima bi se dalo raspravljati, ali opet ni to mi nije bilo dovoljno da me oduševi. Nemam preporuku ovoga puta.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga