Preskoči na glavni sadržaj

Holly Ringland- Izgubljeno cvijeće Alice Hart


Znanje

Nisam mogla ni zamisliti da jedna ovako predivna naslovnica krije toliku bol, jednu djevojčicu željnu ljubavi, jednu izgubljenu dušu koja pati i jednu novu priliku za novi početak. Nakon smrti roditelja Alice živi sa bakom na farmi cvijeća, a ta je farma ujedno i utočište ženama koje su jako slične Alice, sve su one slomljene, izgubljene i pokušavaju prošlost ostaviti iza sebe. Sve one rade na farmi cvijeća i lijeće svoja srca, tako će i Alice prigrliti novi svijet oko sebi i pružiti sebi drugu priliku.

Alice žudi za izrazom, za otkrivanjem tajna i prihvaćanjem istine, ali ne znam kako pa joj se u glavi redaju brojna pitanja- Kamo je majka odlazila kad joj je pogled bio uperen u daljinu? Kako su u njezinu ocu mogla čučati dva različita čovjeka? Od kakve je kletve njezin prvi plač spasio majku? Zašto je njezina majka razgovarala sa cvijećem na tako poseban način? I tako se i sama počinje služiti jezikom cvijeća ulazeći u neku čaroliju na nevjerojatno živopisan i dirljiv način.

A kada odraste u mladu ženu sve tajne godinama skrivane izlaze na vidjelo i pokažu Alice kako cvijeće isto čuva burne tajne, a priče mogu ispričati samo ljudi. Ova obiteljska drama smještena u samo središte divljeg cvijeća daje temu koja kida srce. Riječ je tu o obiteljskom nasilju, nasilnom ocu, shrvanoj majci, djetetu koje sve to gleda i pati pa nam svako poglavlje koje nosi naziv i značenje nekog cvijeta prvo daje nadu, a samim time nas priprema na šok koji slijedi.

I čitam priču sa suzama u očima, boli me cijela priča gdje se miješa moderan život sa nekom izmišljenom bajkom, gdje se surova stvarnost prihvaća na idiličnoj farmi autohtonog cvijeća i pokazuje drugačiji put, novo mjesto gdje bolje sutra ipak postoji. „Izgubljeno cvijeće Alice Hart“ priča je o želji za posjedovanjem, o izgubljenim trenutcima, o tugovanju i napuštenoj ljubavi. Jedno odrastanje pokazalo je put skrivenih ljubavi i rane koje teško zacjeljuju, te da nas neke ljubavi potpuno unište.

Sudbina i skrivene vrijednosti donose nove poglede u budućnost, ali kako će Alice preživjeti krivnju zbog teške tragedije koja je zadesila sve koje je voljela? Ovo je ujedno priča o hrabrost i ponovnom rođenju, o spoznaji da čak i kada smo sami zapravo nikada nismo sami i bol će minuti. I oduševit će vas i uništiti i pokazati vam drugu stranu priče o ožiljcima koji zauvijek ostaju na duši.

I na kraju autorica nam piše tijek svojeg istraživanja, spominje divne ljude koje je upoznala i čije je priče stavila u roman i daje zaključak da „Australija ima crnu povijest. To je oduvijek bila i zauvijek će biti zemlja Aboridžina.“ Znači, nema oklijevanja, pročitajte ovu hrabru priču smještenu u srce Australije, dajem vam veliku preporuku jer ovo je knjiga sa puno cvijeća koja mi se jako svidjela iako sam isprva bila nekako skeptična i vjerujte mi čitat ću je ponovno jer nada i bolje sutra doista postoje.

Recenziju napisala Sandar Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga