Preskoči na glavni sadržaj

Erin Kelly- Kamene majke


Stilus knjiga

Kada Marianne igrom slučaja sazna da je njen novi dom unutar zidova nekadašnje bolnice za duševne bolesti, doslovno joj padne mrak na oči jer sve se vraća na naplatu. Svaka uspomena bila lijepa ili ružna u trenutku će isplivati na površinu i prizvati duhove iz prošlosti. Sjetit će se svake sekunde provedene u toj tada ruševnoj bolnici gdje se potajno nalazila sa dečkom Jessejem, gdje se on pokušavao izboriti za pravdu i gdje je ona njuškala u potrazi za nečim važnim.

Sjetila se kako je to nešto važno i pronašla i kako je ta jedna mala tajna napravila veliku pomutnju te kako je iz tog kaosa proizašao tragičan događaj o kojem sada tri osobe šute, kriju mračnu tajnu i boje se da bi se sve moglo otkriti. Sjetila se svoga bijega, prekida sa dečkom, laganja i redanja tajni na već one postojeće. A sada je strah tu, strah od odlaska u zatvor i povređivanja onih koje najviše voli. Ima sada drugi život, ali događaje iz napuštene bolnice teško da će ikada zaboraviti.

Priča je podijeljena na četiri dijela. U prvome saznajemo da je njen muž kupio stan u novouređenoj zgradi upravo tamo gdje je nekada bila bolnica i da je naravno Marianne šokirana jer strah od te zgrade nikada neće nestati. U drugom dijelu saznajemo što se točno dogodilo u tom napuštenom objektu kada je Marianne bila tinejdžerica i kako je nedugo nakon tog događaja prestrašena pobjegla u drugi grad. U trećem dijelu vraćamo se u 1958.godinu i svjedočimo užasima koji su se događali u duševnoj bolnici i vidimo svijet žena koje su proglašene ludima, a zapravo su bile sasvim normalne i tu upoznajemo Helen koja je napravila nekoliko loših stvari, ali zapravo je samo htjela pomoći. U zadnjem dijelu saznajemo tko se tu za što borio i kako je cijela situacija pomalo eskalirala, a sve je završilo spoznajom da ponekad moramo šutjeti kako bi zaštitili one koje volimo.

Nekada, ne tako davno, sve je bilo potpuno drugačije. Ako su žene bile slomljene zbog smrti sinova u ratu ili ako su uzimale kontracepcijske pilule ili ako su bile žrtve nasilja u obitelji, zbog istoga sklone alkoholu i melankoliji bile su zreli slučajevi da ih se zatvori u duševnu bolnici. Postale su predmeti kojima se manipuliralo i koje se liječilo od izmišljenih stanja koja uopće nisu ni bile bolesti. Takvim pacijentima pržili su mozak elektrošokovima kako bi ih izbacili iz depresije. Molim? Šokirana sam! Čitala sam knjigu hipnotizirana napetošću i izbezumljena količinom gluposti u koje su tadašnji liječnici vjerovali, a koje su upućivale kako je sve to nekada bilo potpuno normalno.

Ne daj Bože da je mlada žena u to vrijeme bila previše ambiciozna ili sklona prihvatiti poslovni izazov jer se to smatralo ludošću i vrlo nasilnim ponašanjem. Mislim da bi i mene strpali na takvo mjesto jer jezičina mi je u većini slučajeva predugačka pa svima sve odgovaram, ali isto tako sklona sam višim ciljevima pa bi svakako bila proglašena ludom, agresivnom i razum mi je definitivno poremećen ako bi se njih pitalo. Jednostavno ne mogu vjerovati u to što sam pročitala, a svijest mi vrišti da je sve to nažalost istina. Ne znam kako sve to pojmiti, teško je bilo čitati dio gdje su tako zorno prikazane patnje tih žena. Knjiga je zanimljiva i napeta je i vuče na čitanje, a pruža i šok i nevjericu i niz emocija koje su me slomile.

Itekako vam preporučam knjigu, da vas otrijezni, da vam pokaže kako je žena nekada bila tek jedna mala recka bez prava na mišljenje i na normalan život, bile su primorane roditi cijeli čopor djece i imale nikakva prava na kontracepciju. Ovaj psihološki roman pokazat će vam onu manje lijepu stranu prošlosti, prošlosti koja uopće nije tako daleka, ali je bila jako okrutna. Opsesivno i manično učenje i govorenje raznih jezika smatralo se razlogom da osoba završi u ludnici, isto tako su se prijavom u takve bolnice sakrivali abortusi, silovanja ili tinejdžerske trudnoće. Potresan, strašan i savršeno briljantan roman. Svakako pročitajte.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga