Preskoči na glavni sadržaj

Barbara Vine- Djetetovo dijete


Mozaik knjiga

Nikako to nije ono što bi prvo pomislili bez obzira što brat i sestra kriju tajnu, stoga nemojte gadljivo gledati na ovu knjigu i nemojte je osuditi zbog naslova ili opisa ispod naslova. Tu se zapravo kriju priče o dvije obitelji i dva para braće i sestara koji samo pomažu jedni drugima izgurati teške dane. Priča je to o homoseksualnim vezama i tinejdžerskim trudnoćama davne 1929.godine i danas. Nije to spojler, sve to već sa prvim stranicama saznajemo, a ovo sam vam napisala čisto da vam razbijem krive pretpostavke jer nema tu incesta, ali ima puno tajna, krivnje i grižnje savjesti.

Dvije djevojke, svaka u svome vremenu, jedna maloljetna, a druga potpuno izgubljena, obje trudne sa krivim muškarcima. Samohrane majke koje ne znaju kako dalje. Zamršeni je to psihološki krimi-triler bez krvavih scena, ali sa puno zastrašujućih činjenica o tome kako je nekada teško bilo samohranim majkama, kako ih se zatvaralo u psihijatrijske ustanove i oduzimalo im se djecu. Obitelji su ih se odricale i bile su vječno ruglo. Također tu je priča o homoseksualnim vezama nekada kada se o tome nije smjelo pričati, kada su gey osobe bile izopćene, premlačivane i ponižavane, a toga nažalost ima i danas. „Djetetovo dijete“ roman je sa dva vremenska odmaka, sa dvije teške priče i dvije velike teme koje i dan danas nepotrebno podijele mišljenja.

Unutar romana krije se roman i to me potpuno opčinilo jer doslovno dobijemo cijelu priču bez prekidanja ili ubacivanja sadašnjosti. Sadašnjost imamo na početku i na kraju, a sve ostalo lijepo je sređeno u cjelinu i čita se bez daha. Uz to, knjiga je prepuna naslova knjiga koje progovaraju o izvanbračnoj djeci i ženama koje nazivaju „nevjenčanim majkama“ pa ako želite čitati o tome malo više potražite doista zanimljive naslove za koje sam bila poprilično iznenađena kada sam pročitala o čemu se radi. Također se puno spominje Oscar Wilde i svašta o njegovom životu i stvaranju pa i o tome možete istraživati.

I kao što sam rekla, ovo je triler pa naravno da ima i ubijenih, a tko je izvukao deblji kraj morat ćete saznati sami. Apsolutno preporučam da pročitate roman „Djetetovo dijete“ jer nekako je drugačiji od svih sličnih tema koje sam dosad čitala i ima ležerniji pristup vrlo zeznutim i rijetko spominjanim temama. Stil pisanja otvoren je, piše sve bez zadrške i detalji su uvjerljivo opisani. Usprkos svim mračnim tajnama, obilju krivnje, straha i neodlučnosti roman se lako čita, ali poneke rečenice oštro pogađaju u psihu. Čitala sam sa nevjericom, odmahivala glavom na povišenu razinu ljudske gluposti i svako se malo zapitala- zašto uvijek drugi odlučuju o našem životu. Poanta? Živite svoj život kako želite i sa kime želite. Udajte se i oženite za koga vi želite. Izađite iz „ormara“ jer nema tu mjesta sramu ni strahu. Prihvatite jedni druge takvima kakvi jesu. I mogla bih tako u nedogled nabrajati, a svatko od vas naći će sebi neku drugu poantu, nebitno koju od navedenih, samo je važno da je nađete i da više prihvaćate nego što brinete hoćete li biti prihvaćeni.
P.S.za sve one koji će reći da nisu još čitali ništa od Barbare Vine-jeste, ali možda pod imenom Ruth Rendell jer B.Vine joj je pseudonim.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga