Preskoči na glavni sadržaj

Barbara Vine- Djetetovo dijete


Mozaik knjiga

Nikako to nije ono što bi prvo pomislili bez obzira što brat i sestra kriju tajnu, stoga nemojte gadljivo gledati na ovu knjigu i nemojte je osuditi zbog naslova ili opisa ispod naslova. Tu se zapravo kriju priče o dvije obitelji i dva para braće i sestara koji samo pomažu jedni drugima izgurati teške dane. Priča je to o homoseksualnim vezama i tinejdžerskim trudnoćama davne 1929.godine i danas. Nije to spojler, sve to već sa prvim stranicama saznajemo, a ovo sam vam napisala čisto da vam razbijem krive pretpostavke jer nema tu incesta, ali ima puno tajna, krivnje i grižnje savjesti.

Dvije djevojke, svaka u svome vremenu, jedna maloljetna, a druga potpuno izgubljena, obje trudne sa krivim muškarcima. Samohrane majke koje ne znaju kako dalje. Zamršeni je to psihološki krimi-triler bez krvavih scena, ali sa puno zastrašujućih činjenica o tome kako je nekada teško bilo samohranim majkama, kako ih se zatvaralo u psihijatrijske ustanove i oduzimalo im se djecu. Obitelji su ih se odricale i bile su vječno ruglo. Također tu je priča o homoseksualnim vezama nekada kada se o tome nije smjelo pričati, kada su gey osobe bile izopćene, premlačivane i ponižavane, a toga nažalost ima i danas. „Djetetovo dijete“ roman je sa dva vremenska odmaka, sa dvije teške priče i dvije velike teme koje i dan danas nepotrebno podijele mišljenja.

Unutar romana krije se roman i to me potpuno opčinilo jer doslovno dobijemo cijelu priču bez prekidanja ili ubacivanja sadašnjosti. Sadašnjost imamo na početku i na kraju, a sve ostalo lijepo je sređeno u cjelinu i čita se bez daha. Uz to, knjiga je prepuna naslova knjiga koje progovaraju o izvanbračnoj djeci i ženama koje nazivaju „nevjenčanim majkama“ pa ako želite čitati o tome malo više potražite doista zanimljive naslove za koje sam bila poprilično iznenađena kada sam pročitala o čemu se radi. Također se puno spominje Oscar Wilde i svašta o njegovom životu i stvaranju pa i o tome možete istraživati.

I kao što sam rekla, ovo je triler pa naravno da ima i ubijenih, a tko je izvukao deblji kraj morat ćete saznati sami. Apsolutno preporučam da pročitate roman „Djetetovo dijete“ jer nekako je drugačiji od svih sličnih tema koje sam dosad čitala i ima ležerniji pristup vrlo zeznutim i rijetko spominjanim temama. Stil pisanja otvoren je, piše sve bez zadrške i detalji su uvjerljivo opisani. Usprkos svim mračnim tajnama, obilju krivnje, straha i neodlučnosti roman se lako čita, ali poneke rečenice oštro pogađaju u psihu. Čitala sam sa nevjericom, odmahivala glavom na povišenu razinu ljudske gluposti i svako se malo zapitala- zašto uvijek drugi odlučuju o našem životu. Poanta? Živite svoj život kako želite i sa kime želite. Udajte se i oženite za koga vi želite. Izađite iz „ormara“ jer nema tu mjesta sramu ni strahu. Prihvatite jedni druge takvima kakvi jesu. I mogla bih tako u nedogled nabrajati, a svatko od vas naći će sebi neku drugu poantu, nebitno koju od navedenih, samo je važno da je nađete i da više prihvaćate nego što brinete hoćete li biti prihvaćeni.
P.S.za sve one koji će reći da nisu još čitali ništa od Barbare Vine-jeste, ali možda pod imenom Ruth Rendell jer B.Vine joj je pseudonim.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije