Preskoči na glavni sadržaj

Robert Međurečan - Krletka za glinenog goluba

Sandorf

Domovinski rat i anti-ratna tematika, nešto što se rijetko čita ponajviše zbog straha, ružnih sjećanja i gadnih posljedica, ali ja sam je pročitala, više iz znatiželje i zbog vrlo zanimljivog autora koji mi je uz kavicu pobliže objasnio o čemu se tu radi, a da radnju nije ni spomenuo. Zainteresirao me i više nego bih očekivala i dok sam čitala o teškim sudbinama likova ipak sam se i od srca nasmijala što me oduševilo te me potaklo da čitam dalje.

„Krletka za glinenog goluba“ je ratni krimić koji piše mračne priče prošlosti, a obiluje crnim humorom i na pojedine rečenice nasmijala sam se do suza. Opušten i jednostavan stil pisanja sa puno smiješnih situacija, ponekom psovkom te čak i seksom i spominjanjem istoga daje osjećaj slobodne priče, ali zapravo je riječ o vrlo ozbiljnom romanu gdje se isprepliću korupcija, osveta i osobni demoni. Priča je to o jednom osuđeniku za ratni zločin koji samo želi smiriti savjest i krivnju te o novopečenoj ministrici koju prati traumatizirana prošlost. Ovi će likovi pasti u složenu klopku zločina i uzbudljivih preokreta što priču čini nevjerojatno zanimljivom.

Roman je pisan na tek nešto više od 150 stranica, gdje se izmjenjuju i strah i strast pomiješane sa zločinima i primjerenim kaznama. Priča je istovremeno i teška i prekrasna, mračna i zabavna i prođe vam čitanje u trenu jer nema nikakvog nepotrebnog opisivanja i sve ležerno prolazi kroz filmski brzu radnju i neobične likove koji zbunjeni pate. Svi su vođeni i oblikovani teškim prošlostima koja je na njih ostavila duboke tragove, ali isto tako svi oni imaju ciljeve od kojih ne odustaju.

Ovaj krimić priča je o ratu, o istini i domoljublju, o osvetama koje se temelje na osobnoj bazi i o traganju za krivcima. Tu su ožiljci koje ništa ne može izbrisati i koji se ne mogu sakriti, a koji nas zauvijek podsjećaju na sve ono sa čime smo se morali suočiti i što nas je oblikovalo takvima kakvi sada jesmo. A tu su i razne nijanse, nijanse svega, zločin u mnogim aspektima, osvete koje bi mogle imati i drugačija rješenja, policija koja bira strane i sve to u jednom dinamičnom i čitkom romanu. Sve je misterija, sve je materijalno i sve je potrebno naplatiti, a onda nam tu Robert daje malo ljubavi, tek naznaku da se ponešto važno krije i u osjećajima i da nije sve u novcu i uz tu ljubav pokaže nam da su greške normalne, da se nesuglasice događaju i da se može voljeti usprkos svemu.

A onda je tu i svjetsko nogometno prvenstvo pa se u sve te komplicirane situacije umiješa i euforija da zaboravimo kako imamo posla sa patološkim bolesnicima, lažljivcima i ubojicama. Svakako preporučam da pročitate. Nemojte imati predrasude ni zbog toga što je to ratni roman, ni zbog domaćeg nam autora jer stvarno je super priča, brzo vas povuče i drži vam pažnju, a usput dok čitate razmislite jesu li važniji demoni ili vaš život bez osjećaja krivnje.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije