Preskoči na glavni sadržaj

Robert Međurečan - Krletka za glinenog goluba

Sandorf

Domovinski rat i anti-ratna tematika, nešto što se rijetko čita ponajviše zbog straha, ružnih sjećanja i gadnih posljedica, ali ja sam je pročitala, više iz znatiželje i zbog vrlo zanimljivog autora koji mi je uz kavicu pobliže objasnio o čemu se tu radi, a da radnju nije ni spomenuo. Zainteresirao me i više nego bih očekivala i dok sam čitala o teškim sudbinama likova ipak sam se i od srca nasmijala što me oduševilo te me potaklo da čitam dalje.

„Krletka za glinenog goluba“ je ratni krimić koji piše mračne priče prošlosti, a obiluje crnim humorom i na pojedine rečenice nasmijala sam se do suza. Opušten i jednostavan stil pisanja sa puno smiješnih situacija, ponekom psovkom te čak i seksom i spominjanjem istoga daje osjećaj slobodne priče, ali zapravo je riječ o vrlo ozbiljnom romanu gdje se isprepliću korupcija, osveta i osobni demoni. Priča je to o jednom osuđeniku za ratni zločin koji samo želi smiriti savjest i krivnju te o novopečenoj ministrici koju prati traumatizirana prošlost. Ovi će likovi pasti u složenu klopku zločina i uzbudljivih preokreta što priču čini nevjerojatno zanimljivom.

Roman je pisan na tek nešto više od 150 stranica, gdje se izmjenjuju i strah i strast pomiješane sa zločinima i primjerenim kaznama. Priča je istovremeno i teška i prekrasna, mračna i zabavna i prođe vam čitanje u trenu jer nema nikakvog nepotrebnog opisivanja i sve ležerno prolazi kroz filmski brzu radnju i neobične likove koji zbunjeni pate. Svi su vođeni i oblikovani teškim prošlostima koja je na njih ostavila duboke tragove, ali isto tako svi oni imaju ciljeve od kojih ne odustaju.

Ovaj krimić priča je o ratu, o istini i domoljublju, o osvetama koje se temelje na osobnoj bazi i o traganju za krivcima. Tu su ožiljci koje ništa ne može izbrisati i koji se ne mogu sakriti, a koji nas zauvijek podsjećaju na sve ono sa čime smo se morali suočiti i što nas je oblikovalo takvima kakvi sada jesmo. A tu su i razne nijanse, nijanse svega, zločin u mnogim aspektima, osvete koje bi mogle imati i drugačija rješenja, policija koja bira strane i sve to u jednom dinamičnom i čitkom romanu. Sve je misterija, sve je materijalno i sve je potrebno naplatiti, a onda nam tu Robert daje malo ljubavi, tek naznaku da se ponešto važno krije i u osjećajima i da nije sve u novcu i uz tu ljubav pokaže nam da su greške normalne, da se nesuglasice događaju i da se može voljeti usprkos svemu.

A onda je tu i svjetsko nogometno prvenstvo pa se u sve te komplicirane situacije umiješa i euforija da zaboravimo kako imamo posla sa patološkim bolesnicima, lažljivcima i ubojicama. Svakako preporučam da pročitate. Nemojte imati predrasude ni zbog toga što je to ratni roman, ni zbog domaćeg nam autora jer stvarno je super priča, brzo vas povuče i drži vam pažnju, a usput dok čitate razmislite jesu li važniji demoni ili vaš život bez osjećaja krivnje.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga